YÖK tanımadı ama onlar şimdi patron

Haber Giriş : 18 Ocak 2006 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

El Ezher Üniversitesi mezunları, YÖK'ün diplomaları tanımaması üzerine ticarete atılıp işadamı oldu. Mükemmel Arapçalarıyla, Türkiye-Mısır ticaretinin gelişmesine hizmet eden işadamları "İşçi olacaktık, patron olduk" dediler.

Dünyaca ünlü El Ezher Üniversitesi'nden mezun olan ancak diplomaları YÖK tarafından tanınmadığı için öğretmenlikleri yada akademisyenlikleri engellenen öğrenciler ticarete atılıyor. Türkiye'nin Mısır'la ve diğer Arap ülkeleriyle ticaretinde önemli oranda pay sahibi olan Ezher mezunları, milyonlarca dolarlık ticaret anlaşmalarına imza atarken, YÖK istemese de ülkelerine hizmet etmeye devam ediyor. 1029 yıllık bir geçmişi olan ve 103 farklı ülkeden öğrencinin öğrenim gördüğü üniversiteden bugüne kadar binlerce Türk öğrenci de mezun oldu. Bu öğrenciler içinde Milli Eğitim Bakanlığı'nca burslu gönderilenler bile vardı. Ancak YÖK; 16 Temmuz 1997'de aldığı kararla, bu üniversieden alınan diplomaların denkliğini, 20 yıl önce buradan mezun olanları dahi etkileyecek şekilde iptal etti. Aralarında 10-20 yıllık öğretmenlerin de bulunduğu binlerce Ezher mezunu, en üst seviyede sahip oldukları Arapça ve İngilizceleri ile bir anda lise mezunu konumuna düşerken, ekmeklerini kazanmak için 1997'den itibaren ticareti hayatta şanslarını denemeye başladı. YÖK'ün denklikleri iptal ettiği tarihte Ezher'de okuyanların bir kısmı hayatlarını Mısır'da sürdürüyor.

EZHER'DE OKUMAYA DEVAM

YÖK, El Ezher Üniversitesi'ne denklik vermiyor. Ancak bugün yine de onlarca Türk öğrenci, diploması geçersiz olsa da burada okumak için Kahire'ye geliyor. Çünkü eğitimin kalitesi diplomanın vereceğinden çok daha fazla. YÖK'ün üvey evlat muamelesi yaptığı öğrenciler burada ülkelerine hizmeti sürdürüyor.

İthalat ve ihracat şirketi var

Ezher'de okuyan Atilla Ataseven 17 yıldır Kahire'de yaşıyor. Türkiye'den gıda üretim tesisleri kuran bir firmanın temsilciliğinin yanısıra kendisinin de bir ithalat ve ihracat şirketi var. Ezher'de eğitimini tamamladığını, Türkiye'ye dönmek üzereyken YÖK'ün engellemesi ile karşılaştığını anlatan Atilla Ataseven, "YÖK engellemeseydi, Türkiye'ye dönüp öğretmen olacaktık. Ancak şimdi patronuz. YÖK, Türkiye'ye hizmet etmemizi istemedi ama biz ticaretle ülkemize hizmete kararlıyız" diye konuştu.

İyi ki Mısır'da kalmışım

İsmail Akbulut, 1991'de Ezher'e okumaya gidenlerden. Denklik sorunu çıkınca, Kahire'de kalıp, Mısırlı bir hanımla evlenmiş, bir de çocuğu olmuş. Akbulut, Mısır'da kalıp işadamı oldukları için şanslı olduklarını söylüyor.

Konsoloslukta sorun var

İsmail Özyurt da 1991'de Ezher'e gelmiş. Gıda makinaları ithalatı yapıyor. Evli olan Özyurt, özellikle konsoloslukta sorun yaşadıklarını, kendile-rine işadamı olarak değil, Ezher mezunu olarak yaklaşıldığını kaydediyor.

Arapça-İngilizce avantaj

15 yıldır Kahire'de olan Seyfullah Okur," En önemli avantajımız, çok iyi şekilde Arapça ve İngilizce konuşmamız. Uzun yıllardır bu ülkede olduğumuz için Mısırlıların ticaret alışkanlıklarını da iyi biliyoruz" diyor.

Eğitimci olmak istedim

1992'de Ezher'e gelen Hamdi Bulan evli ve üç çocuk babası. Bulan ise YÖK'ün denklik vermemesi nedeniyle içlerinde eğitimci olamamaktan kaynaklanan bir burukluk olduğunu itiraf ediyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber