50 bin korucuya bekçilik yolu

İçişleri Bakanı Güler, çözüm süreciyle birlikte “açıkta kalmaktan” endişelenen koruculara “kır bekçiliği” ve “tarımda istihdam ” formülü üzerinde çalıştıklarını anlattı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Mayıs 2013 10:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
50 bin korucuya bekçilik yolu

Koruculuk sisteminde yeni dönem! Çözüm süreciyle birlikte PKK'lıların sınır dışına çekilmeye başlamasıyla, iktidarın yaklaşık 46 bin korucunun akıbetiyle ilgili yol haritası da ortaya çıkmaya başladı.

Korucular, yeni dönemde kendi konumlarıyla ilgili endişelerini hükümete aktardı. Türkiye Geçici Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Orhan Kandemir ile Koordinatörü Ata Altın, İçişleri Bakanı Muammer Güler'i ziyaret etti. Yaklaşık 2 hafta önce yapıldığı belirtilen görüşmede Güler'in kaygılarını anlatan koruculara “Endişelenmeyin, korucularımız, açıkta kalmayacak. Farklı kurumlarda görevlerine devam edecekler” diyerek istihdam güvencesi verdi.

PKK SİLAH BIRAKMADAN...

Korucuların, mevcut kanundaki “köy koruculuğu” görevini sürdürmeye devam edeceklerini bildiren Bakan Güler, düşünülen yeni görevlerin, çekilme sürecinin tamamlanmasının ardından gündeme geleceğini de iletti. Güler “silahlarımızı hemen bırakmak istemiyoruz” diyen koruculara, “Örgüt tamamen silah bırakmadan mevcut statünüz devam edecek. Zaten onlar silahlarını bırakırlarsa o zaman sizin de silah taşımanıza gerek kalmayacak” mesajını da verdi.

Güler, korucuların aynı şekilde maaşlı çalışan olacaklarını aktarırken “Korucular mağdur edilmeyecek. Yaşı gelen emekli edilecek. Farklı kurumlarda görevlerinize devam edersiniz” değerlendirmesinde bulundu. Korucular ise tarım ve hayvancılık sektörlerinden çok, diğer devlet kurumlarında görev almak istediklerini aktararak, “Okullarda hademe olabiliriz. Hastane ya da devlet kurumlarında istihdam edilebiliriz” dedi.

Güler, “En kısa zamanda size müjdeli haberi vereceğim. Endişelenmeyin devlet sizi ortada bırakmayacak” karşılığını vermekle yetindi.

KÖYDE KALACAKLAR

Öte yandan koruculara jandarmadan “şimdilik köylerinizde kalın, operasyon bölgelerinize gitmeyin” talimatı verildiği öğrenildi. Türkiye Geçici Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Federasyonu Koordinatörü Ata Altın bu konuyla ilgili “Biz, jandarmanın talimatları doğrultusunda göreve çıkıyoruz. Talep ettiği noktada görev yapıyoruz. Şu sıralar askeri operasyon da olmadığı için korucuların kendi köylerinde, yol emniyeti gibi görevlerde kalmaları istendi” bilgisini verdi.

SİLAH AŞIĞI DEĞİLİZ

Görüşmeyi AKŞAM'a anlatan Ata Altın şunları söyledi: PKK silah bırakmadan silahların elimizden alınmamasını istedik. Güler de böyle düşüncelerinin olmadığını anlattı.

Silah aşığı değiliz. Her şey normale dönerse koruculukta diretmeyiz. Biz de bu sorun bir an önce bitsin istiyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber