Yeni TBMM İçtüzüğü: Anayasa değişikliği yapmak zorlaşıyor

Haber Giriş : 19 Ocak 2006 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni TBMM İçtüzüğü, ilk turda 330 oya ulaşılamaması halinde değişiklik teklifinin doğrudan reddini öngörüyor

TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın öncülüğünde hazırlanan yeni TBMM İçtüzüğü'ne göre, seçimlerin yenilenmesi kararı, ancak savaş sebebi ile geri alınabilecek. Yeni içtüzükte özetle şu düzenlemeler yer alıyor:
OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI: TBMM Başkanı, olağanüstü toplantı başvurusu yapıldığında en geç 7 gün içinde genel kurulun toplanmasını sağlayacak. Başkanın, olağanüstü toplantıyı amacından saptıracak kadar geciktirmesi önlenecek.
BAŞKAN BOŞLUĞU OLMAYACAK: Milletvekili seçimi yapıldığında TBMM Başkanı'nın görev süresi bittiğinde ortaya çıkan boşluk dolduruluyor. Meclis Başkanı, yeni milletvekili genel seçim sonuçlarının YSK tarafından ilan edilidiği tarihe kadar görevini sürdürecek. Geçmişte tartışma konusu olan boşluk giderilecek.
BAŞKAN DÜŞÜRÜLEBİLECEK: TBMM Başkanı hakkında 110 milletvekilinin imzasıyla güvensizlik önergesi verilebilecek. Başkan, yapılacak gizli oylama sonucunda en az 276 oy bulunarak düşürülebilecek.
ŞOV YASAK: Genel Kurul salonuna, başkan veya başkan Vekilinin izni olmadan hiçbir materyal sokulamayacak ve dağıtılamayacak. Böylece milletvekillerinin, sarmısak, pancar gibi ürünlerle kürsüye çıkarak şov yapmaları, salonda gazete ve dergi okumaları da önlenecek.
BAKANLAR SEÇİMLE KURTULACAK: Seçimlerin yenilenmesinin ardından bir önceki yasama döneminden kalan soruşturma önergeleri ve raporları hükümsüz sayılacak. Böylece bakanlar hakkındaki Yüce Divan tehditleri ortadan kalkacak.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ZORLAŞTI: Anayasa değişikliği teklifinin birinci görüşmesinde, yeni oylama şartı getirildi. Birinci görüşmede, maddelere geçilmesi oylamasında 330 oya ulaşılamazsa teklif reddedilmiş sayılacak. İlk tur görüşmelerde bu zorunluluk aranmıyordu.
KÜSKÜNLERE DARBE: Seçimlerin yenilenmesi kararı ancak savaş sebebiyle geri alınabilecek. Böylece listelere giremeyen küskün milletvekillerinin, son dakika operasyonlarıyla Meclis'i olağanüstü toplayarak seçim kararını geri aldırma girişimlerine engel olunacak.
CUMHURBAŞKANINA KIYAFET SERBEST: Cumhurbaşkanının, ant içme töreninde, "Siyah elbise giyme" zorunluluğu kaldırılacak. Bu hükmün çıkarılması, "Cumhurbaşkanının, ant içme töreninde ne giyeceğinin yazılı bir kuralla düzenlenmeyip bunun teamüle bırakılması uygun görülmüştür" gerekçesine dayandırıldı.
DOKUNULMAZLIK KARARI: Adalet ve Anayasa Karma Komisyonu, dokunulmazlıkla ilgili dosyalar hakkında en geç 3 ay içinde karar verecek. Görüşmeler de sürelere bağlandı.
ETİK KURUL OLUŞTURULACAK: TBMM Başkanlık Divanı üyelerinden 5 kişilik Etik Kurul oluşturulacak. Etik Kurul, milletvekillerinin şikâyete konu olan hareket ve davranışlarını inceleyecek.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber