Traktörün direksiyonuna geçen kadınlardan su eylemi

Bursa'nın Orhaneli ilçesine bağlı Başköy'de içme suları çamurlu akmaya devam ederken, kendi imkanlarıyla evlerine içme suyu getiren kadınların çeşme başında kuyruk ve su kavgası bitmek bilmiyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2013 10:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Traktörün direksiyonuna geçen kadınlardan su eylemi

Bursa'nın Orhaneli ilçesine bağlı Başköy'de içme suları çamurlu akmaya devam ederken, kendi imkanlarıyla evlerine içme suyu getiren kadınların çeşme başında kuyruk ve su kavgası bitmek bilmiyor. Meydana toplanıp direksiyona geçen kadınlar traktörle kilometrelerce uzaktan evlerine içme suyu getiriyor. Kadınlar traktör üzerinde eylem yapıp pankart açmayı ihmal etmiyor.

Köyün içme suyu havzasına yakın yerde açılan taş ve mermer ocaklarının su kaynağını kirlettiği öne sürülen Başköy'de kadınlar artık içme suyu taşımaktan bıkmış durumda. Dağdaki mermer kütlesi kesilirken

elmasın ısınmaması için kullanılan su, içme suyu havzasına akarak köy halkının içtiği suya karışıyor. Yıllardır su mücadelesi veren köylüler elleri boş dönmekten artık bıkmış durumda. Sabahın erken saatlerinde su şişelerini alarak köy meydanında toplanan kadınlar burada kendilerini bekleyen traktörlere biniyor ve içme suyu yolculuğuna başlıyorlar. Yaklaşık 5 kilometre uzaktaki içme suyunun başına gelen kadınlar su sırasına giriyor.

Yanlarında getirdikleri 5 litrelik bidonları dolduran kadınlar ikinci bir bidonu ise uzun kuyruk sebebiyle dolduramıyor. İkinci şişeyi doldurmak isteyen kadınlar arasında yaşanan kavga Başköy'deki su sıkıntısının ne kadar büyük olduğunu ortaya koyuyor. Su sırasında kadınların yanında gelen çocuklar ise ezilme tehlikesi geçirerek ağlamaya başlıyor.

TEMİZ SU HAKTIR

Mermer tozlarının suları kirletmesiyle beraber 120 haneli Başköy yıllardır susuz kalırken, Başköy'lü kadınlar su sıkıntılarının artık bitmesini istiyor. Bu durumu protesto eden kadınlar traktörlerinin üzerinde eylem yaparken, "Temiz su haktır, suyuma dokunma, susma suyuna sahip çık, suyumuz satılık değildir, dereler özgür olacak, şişeden değil çeşmeden iç" pankartları açtılar.

Her sabah traktörlerle su getirmekten bıktıklarını söyleyen Azime Kavlı, "Yılladır içme suyu mücadelesi veriyoruz. Bizim bu çilemiz ne zaman bitecek. Mermer ocakları buraya kurulduktan sonra köyde huzurumuz kalmadı. Yıllardır mermer ocaklarıyla mücadele ediyoruz. Onlarla iç içe yaşıyoruz. Bize orman lazım değil su lazım. Biz mermer ocaklarına karşı değiliz ama bizin suyumuzu kirletirlerse biz sonuna kadar karşıyız" dedi.

Hergün su sırasına girdiğini dile getiren Miyesser Arslan, sular çamurlu aktığı için temiz suya ihtiyaçlarının olduğunu ve saatlerce sıra beklediğini söyledi. Traktörler gelip aldıkları suların ancak bir gün yettiğini ifade eden Müzeyyen Acar, evdeki suların kirli olması sebebiyle kullanamadıklarını ifade etti.

Kirli sularla çamaşır yıkayamadıklarını ve banyo yapamadıklarını belirten Ayşe Acar, her gün sırada su için kavga ettiklerini kaydetti

TRAKTÖRÜ KADINLAR KULLANIYOR

Her sabah yemek ve çay yapmak için evlerine su getirmeye çalışan kadınların traktör yolculuğu yaklaşık 1 saat sürüyor. Eşleri Orhaneli'ye yada Bursa'ya gelen kadınlar ise traktörleri kendileri kullanıyor. Römorklara binerek su almaya giden kadınlar su doldurduktan sonra yeniden traktörlere binerek ellerindeki pankartları açıyor ve sularını kirleten mermer ocaklarını protesto ediyor. Korna çalarak köye gelen kadınlar daha sonra koşarak evlerine gidiyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber