Bakan sosyal güvenlik sistemini özetledi: Bu sisteme Karun hazineleri bile dayanmaz

Haber Giriş : 20 Ocak 2006 20:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, sosyal güvenlik sistemindeki çarpıklığı, ''bu sisteme Karun hazineleri bile dayanmaz'' sözleriyle tanımladı.

Eğrisi Doğrusu programında Taha Akyol'un sorularını cevaplayan Başesgioğlu, eğer önlem alınmazsa, 2005 yılında 23 milyar YTL olan sosyal güvenlik sistemi açığının, birkaç yıl içinde 60 milyar YTL'ye çıkacağını söyledi.

1991 yılında ilk kez açık vermeye başlayan sosyal güvenlik sisteminin Türkiye'ye bugüne kadarki maliyeti yaklaşık 50 milyar dolar. Sadece 2005 yılında Hazine, sosyal güvenlikte 23 milyar YTL'lik açık kapattı. Çarpık yapıyı düzeltmek için hazırlanan reform yasası bir çeşit ameliyata benzetilirken, sistemi düzeltmenin maliyeti Almanya gibi ülkelerde, iktidarın değişmesine neden oldu.

Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ise, maliyetinin zamana yayıldığını söylediği reform için 'neşter elimizde' dedi.

72 milyonun yükü 13 milyon kişide

Taha Akyol'un sorularını yanıtlayan Başesgioğlu, sisteme müdahale edilmezse şu anda yüzde 4.8 olan açığın milli gelire oranının yüzde 10'a çıkacağı uyarısında bulundu.

Türkiye'de 13 milyon civarında aktif sigortalı olduğunu 72 milyonun yükünün bu 13 milyonun üzerinde olduğuna dikkat çeken Bakan, bu rakamın en az 25 - 30 milyon olması gerektiğini savundu.

"Karun hazinesi bile dayanamaz"

SSK'da yüzde 58, Emekli Sandığı'nda ise yüzde 80 genç emeklilik oranı olduğu belirten Başesgioğlu, reformun bir an önce yapılması gerektiğinin altını çizdi. Başesgioğlu, şöyle konuştu:

"25 yıl çalışan 33 yıl emekli aylığı alıyor. Karun hazineleri bile böyle bir sisteme dayanamaz."

Emeklilik yaşının 2007'den itibaren işe girenler için değişeceğini ve 2023 yılından itibaren 58-60 yaşında emekli olunmaya başlanacağını belirten Bakan, ilave prim yükü de olmayacağını söyledi. Sosyal güvenlik primlerinin indirilmesi için de çalışma yapılıdığını belirten Başesgioğlu, bu konuda dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Başesgioğlu, şöyle devam etti:

"Sosyal güvenlik primlerini ben 10 puan indirir, kahraman olurum. Ancak bunun karşılığı prim kaybıdır, bunun Hazine'den alınması gerekir. Bir puanlık indirimin bedeli 500 trilyondur."

Emekli aylıklarının tüm aileyi geçindirmesinin mümkün olmadığını, iskandinav ülkeleri gibi, sosyal güvenlik sistemi çok gelişmiş ülkelerde bile bazı sınırlamalara gidildiğini kaydeden çalışma bakanı, özel emekliliğin de erken yaşlarda düşünülmesi gerektiğine dikkat çekti.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber