Kayseri Valisi Düzgün: Zararı eylemciler karşılayacak

KAYSERİ Valisi Orhan Düzgün, İstanbul'daki Gezi Park eylemine destek amacıyla kentte yapılan gösterilerde meydana gelen zararın kamera kayıtları ile tespit edilen eylemcilerden karşılanacağını söyledi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 03 Haziran 2013 16:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kayseri Valisi Düzgün: Zararı eylemciler karşılayacak

Vali Düzgün, “Kimse kayıtsız özgürlüğe sahip değildir. Başkasına verdiği zararları da karşılamak ve ödemekle yükümlüdür” dedi.

Vali Orhan Düzgün, gazetecilerin soruları üzerine, Taksim'de Gezi Parkı eylemlerine paralel olarak Kayseri'de yapılan gösterileri değerlendirdi. Düzgün, 1 Haziran gecesi saat 01.30'da Talas ilçesi Anayurt bölgesinde Taksim'deki Gezi Park'ta yapılan düzenlemeyi protesto etmek amacıyla bazı grupların gösteri yaptığını söyledi. Düzgün, “Demokratik ülkelerde herkesin kendi görüş, fikir ve taleplerini dile getirme, basın açıklaması ve benzeri yollarla ifade etme hakkı var. Bunu, başkasının özgürlüğüne müdahale etmeden yapmalarını doğru buluyor, kabul ediyoruz" diye konuştu.

GÖSTERİCİLER FİSKİYENİN ALTINA GİRMİŞ

Vali Orhan Düzgün, cumartesi sabahı açık öğretim sınavı olduğunu da anımsatarak, “Göstericiler, Talas ilçesi Anayurt bölgesinde sonraki gün pek çok kişinin sınavı olmasına rağmen saat 04.00'e kadar gürültü yaparak, sınava gireceklerin eleştirilerine maruz kalmıştır. Polisimiz güç kullanmadan, müdahale yapmadan, çevreyi rahatsız etmemeleri yönünde tavsiyede bulundu ve bunun üzerine göstericiler dağılmıştır. Zor kullanma söz konusu olmamıştır. Son gece gruptan 30-40 kişinin kendilerini fıskiyenin altında ıslattıkları ve müdahale edilmiş gibi gösterdikleri polisimiz tarafından tespit edilmiştir” dedi.

167 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Cumartesi günü de 2 bin kişinin üzerinde bir grubun yürüyüş yapmak, Gezi Parkı'na destek amacıyla Mimarsinan Parkı'nda fidan dikmek amacıyla eylem gerçekleştirdiğini ifade eden Vali Düzgün, şöyle devam etti:

“Kayseri'nin yeşilleşmesini, güzellemesini hepimiz istiyoruz. Bu amaçla pek çok ağaç, fidan dikmek amacıyla ilan edilmiş yerlerimiz var. Kayseri'nin güzelleşmesi için fidan dikmek isteyenleri Erciyes ve Ağırnas'ta fidan dikme yerlerine davet edebiliriz. Türkiye'nin, Kayseri'nin güzelleşmesini herkes istiyor. Ancak bu eylem sırasında çevreye, başkasının işyerine, binasına zarar vermek, işgal etmek amacıyla bazı girişimler olmuştur. Bir siyasi parti teşkilatının binasına girmek amacıyla 400-500 kişilik grup uzun süre beklemiş. Emniyet güçlerimiz dağılmaları yönünde ikazda bulunmuş. İkaza rağmen bazıları emniyet teşkilatımıza taş ve şişelerle saldırıda bulunmuş, 8 polisimiz yaralanmıştır. Polise yönelik saldırgan tutumun artması üzerine görevliler, grubu dağıtmak kendilerine gelen zararı önlemek amacıyla müdahale etmek durumunda kalmıştır. Ciddi zarara uğratılmadan grup içindeki göstericiler dağıtılmıştır. Herkesin görüş ve düşüncesini iletmeye, yaymaya demokratik hakkı vardır. Ama, doğru olan başkasının özgürlüğünün sınırlarına müdahale etmeden, zarar vermeden, kendi sınırları içinde demokratik haklarını kullanmalarıdır. Gösteriler nedeniyle, kentimizde 167 kişi gözaltına alındı. Bunların da büyük çoğunluğu, polise ya da çevre binalara zarar veren, taşlı saldırıda bulunan, ya da eylemleriyle, sözleriyle rahatsız edici davranışta bulunanlar savcılık sorgulaması sonucunda serbest kaldılar. Çevreye verilen zararlarla ilgili tespit çalışması devam ediyor. Göstericiler şunu da bilmelidir ki; kamera kayıtlarının incelenmesi sonucu başkalarına vermiş oldukları zararlarla ilgili tanzim konusunda rucu işlemi yapılacağı, bu zararların bizzat göstericilerden tazminin yapılacağı bilinmelidir. Kimse kayıtsız özgürlüğe sahip değildir. Başkasına verdiği zararları da karşılamak ve ödemekle yükümlüdür.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber