Eğitimde 'özel' günler

Haber Giriş : 22 Ocak 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çocuğunu özel okulda okutanlara kolaylık sağlanmasıyla ilgili tasarı Maliye Bakanlığı'nın da onayını aldı. Vergi Kanunu'nda da değişiklik gerektiren yasa tasarısı haftaya Meclis'te

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da onayını alan özel okulları teşvik kanunu, haftaya TBMM'ye gidiyor. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, özel okulda okuyan öğrencilere 1000 YTL katkı yapılmasını içeren tasarı için Bakanlar Kurulu'nda imzalarının tamamlandığını, taslağın gelecek hafta Meclis'e gideceğini açıkladı.
Antalya'da gazetecileri yanıtlayan Bakan Çelik, "625 sayılı Özel Öğretim Kanunu'nda değişiklik öngören kanun taslağında sadece Maliye Bakanımızın imzası kalmıştı, Maliye ile de son mutabakata vardık, problem yok" dedi. Çelik şöyle konuştu:

KDV oranları: Özel okulların KDV oranının yüzde 8'den 1'e indirilip indirilmeyeceği konusunda henüz bir şey yok. Aslında aşağıya çekilebilir, bizim de ısrarımız o yönde.

1000 YTL'lik katkı: Özel okullara gidecek öğrencilere verilecek 1000 YTL bu yıl için. Ama bu miktar her yıl yeniden belirlenecek.
Başarı kriteri: Kaç öğrenciye katkı yapılacağı ve artışları Maliye Bakanlığı ile belirlenecek. Bunun için bazı kriterler tespit edilecek. Esas kriter başarı olacak. Fakirlik de şüphesiz olacak. Ancak bu kriterler bir bütün halinde daha sonra belirlencek. Bazı özel okul sahipleri burslu öğrenci sayısının kılavuzda belirtilmesini istedi. Bu da güzel. Tıpkı vakıf üniversiteleri gibi.

Vergi Kanunu çıkacak: (Taslağın ilk halinde çocuğunu özel okula gönderen velilerin gelir vergisinin iadesi öngörülüyordu.) Bu, Vergi Kanunu'yla düzenlenecek. Çocuğunu özel okula gönderen ailelerin aldıkları kredinin faizinden yüzde 50 indirim de başlangıç için iyi bir oran.

Formasyon MEB'den: Özel öğretimde 20 bin öğretmenin formasyonu yok. Bu öğretmenlere MEB tarafından formasyon eğitimi verilecek. Üniversite formasyon kursları 'astronomik'.

'Tarikatçı yetişecek'
CHP'li Mustafa Gazalcı: Devlet kendi okullarının temizlik, yakacak gibi en temel gereksinimlerini karşılamazken özel okullara katkı büyük bir çelişki. Bu özel okulları desteklemekten öte kendi dünya görüşleri doğrultusunda eğitim veren tarikat okullarını desteklemeye yöneliktir. Milli Eğitim Bakanı göreve geldi geleli devlet okullarının içini boşaltırken ısrarla velilerden çocuklarını özel okullara göndermesi istenmekte. Parası olan özel okullarda çocuğunu okutur, zaten okutuyor. Devlet bir ölçüde vergi indirimi de yapabilir. Ama devlette okul başına verilemeyen 1000 YTL'yi özelde öğrenci başına vermek ideolojik bir tutumdur. Yanlıştır.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı: Eğitimin kâr edilen bir sektör olarak algılanmasına karşıyız. Devletin özel eğitim kurumlarını ayrımcı bir anlayışla desteklemesini doğru bulmuyoruz. Devlet ilk önce kendi öğretmenlerine sahip çıkmalı ve kendi okulunun standartlarını yükseltmelidir.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber