Mavi kartlıya bireysel emeklilikte devlet katkısı

İzin alarak Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların altsoyları da bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı alabilecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2013 11:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mavi kartlıya bireysel emeklilikte devlet katkısı

Bireysel emeklilik sisteminde, izin alarak Türk vatandaşlığını kaybedenler (mavi kart sahipleri) ve bunların altsoyları da devlet katkısından yararlanabilecek.

Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan "Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Buna göre, devlet katkısının hesaplanmasında, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar ile Türk Vatandaşlığı Kanununun 28. maddesine göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların altsoyları adına ödenen ve şirket hesaplarına nakden intikal etmiş olan katkı payı ödemeleri dikkate alınacak.

Emeklilik gözetim merkezi, Müsteşarlık tarafından gönderilen devlet katkısını, en geç hesaplarına intikal ettiği günü takip eden iş günü şirketlerin hesaplarına ödeyecek.

Şirketler, katılımcılara ait devlet katkısını, en geç hesaplarına intikal ettiği günü takip eden iş günü devlet katkısının yatırıma yönlendirilmesinde kullanılan fon için alım talimatını vererek yatırıma yönlendirecek. Bu tutarlar, alım talimatı verilen fon paylarının takası gerçekleşene kadar, fonun saklayıcı kuruluş nezdinde açılan özel hesabında bloke şekilde tutulacak. Devlet katkısının şirket hesaplarına intikal ettiği gün itibarıyla, aktarım veya sistemden ayrılma işlemi nedeniyle katılımcının fonlarına ilişkin satış talimatı verilmişse, katılımcının devlet katkısı yatırıma yönlendirilmeyecek, satılan fon paylarından nakde dönüşen tutara ilave edilecek.

Hesaba intikal eden devlet katkısının zamanında yatırıma yönlendirilmemesi nedeniyle oluşacak zarar şirket tarafından karşılanacak.

Şirket, fon paylarının nakde dönüştüğü gün, ilgili tutarı genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Müsteşarlık hesaplarına ödeyecek. Şirket bu ödemelere ilişkin bilgiyi, ödemelerin yapıldığı aya ilişkin kayıt kesinleştirme bildirim tarihine kadar emeklilik gözetim merkezine gönderecek. Emeklilik gözetim merkezi, kendisine yapılan bildirim ve iletilen veriler kapsamında, Müsteşarlık hesaplarına ödenen tutarların kendi kayıtları ile uyumunu ve doğruluğunu kontrol edecek. Ödenmediği veya eksik ödendiği tespit edilen tutarlar, ödenmesi gereken tarihten itibaren gecikme zammı oranına göre hesaplanan faiziyle birlikte emeklilik gözetim merkezi tarafından ilgili vergi dairesine aylık olarak bildirilecek.

Şirketler, devlet katkısına esas teşkil eden katkı paylarının doğru hesaplanması ve kendi altyapı ve operasyonlarından kaynaklanan hataların önlenmesi için gerekli tedbirleri alacak.

Haksız olarak ödendiği tespit edilen devlet katkısı, ödeme tarihinden itibaren gecikme zammı oranına göre hesaplanan faiziyle birlikte tahsil edilmek üzere emeklilik gözetim merkezi tarafından ilgili şirketin bağlı olduğu vergi dairesine aylık olarak bildirilecek.

Devlet katkısına hak kazanmak için yapılan süre hesaplamasında, sistemden ayrılma tarihi olarak, devlet katkılarının yatırıma yönlendirildiği fonun paylarının satım talimatının verildiği tarih dikkate alınacak.

Türk vatandaşlığından izin alıp başka bir ülke vatandaşlığına geçen ve "mavi kart" sahibi olanlar için ilgili kimlik numaralarına göre devlet katkısı hesaplanmasına dair hükümler 1 Ocak 2013'ten itibaren geçerli olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber