Meclis cezaevi inceleme heyeti oluşturdu

''Cezaevleri ve oradaki ağır hasta tutuklu ve hükümlülerle ilgili yapılacak inceleme de çözüm sürecinin bir parçası olacak''

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2013 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Meclis cezaevi inceleme heyeti oluşturdu

TBMM Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu Başkanı Naci Bostancı, komisyon bünyesinde cezaevlerini inceleme heyeti oluşturduklarını, cezaevleri ve oradaki ağır hasta tutuklu ve hükümlülerle ilgili yapılacak incelemenin de çözüm sürecinin bir parçası olacağını bildirdi.

Bostancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun bir alt komisyon olarak cezaevleri ile ilgili komisyonunun bulunduğunu anımsattı. Kendilerinin çözüm sürecine ilişkin bir çalışma yürüttüklerini belirten Bostancı, bu çalışmalar kapsamında, cezaevlerine ilişkin de incelenme yapılması yönünde, komisyonda bazı teklifler geldiğini söyledi. Bostancı, ''Muhakkak devlet cezaevlerindeki duruma ilişkin kamuoyunu bilgilendiriyor ama komisyon olarak biz kendi heyetimiz marifetiyle ne olup bittiğini anlamak amacıyla böyle bir komisyon kurduk'' dedi.

Bostancı, heyetin AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner ve BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu'ndan oluştuğunu belirtti.

Söz konusu heyetin, incelemelerinin ardından bir rapor hazırlayacağını ve bir değerlendirmede bulunacağını kaydeden Bostancı, cezaevleri ve oradaki ağır hasta tutuklu ve hükümlülerle ilgili yapılacak incelemenin de çözüm sürecinin bir parçası olacağını ifade etti.

Bu heyeti özel bir nedenle oluşturmadıklarını belirten Bostancı, ''Şu anda 'özellikle şöyle bir kasta yönelik komisyon kurduk' diyemem ama bu işin bir parçasıdır hapishaneler. Oralardaki durumu inceleyeceğiz. Çözüme katkı bakımından ne tür bir değerlendirme yapmak gerekir, ek bir değerlendirmeye ihtiyaç var mıdır yok mudur bunu anlamaya çalışacağız. Bir alandır hapishaneler de orayı görmek lazım. O yüzden komisyon oluşturduk'' diye konuştu.

Ağır hasta tutuklu ve hükümlülere değinen Bostancı, şöyle devam etti:

''Hayata ve geleceğe ilişkin ümidin kalmadığı derecede hasta olan tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakılmasına ilişkin talepler var. Bu, insani ve vicdani bir talep. Çünkü cezadan maksat, eğer kişiyi topluma geri kazanmaksa, zaten geleceği olmayan, dolayısıyla topluma yeniden kazandırılamayacak insanın, hiç olmazsa son günlerini kendi sosyal çevresinde geçirmesine eminim kimse de itiraz etmez.

Bu konulara ilişkin değerlendirmeler var. Bakacağız, nedir bu hastaların durumu, raporları nedir? Türkiye Cumhuriyeti'nin kendi yapısında da zaten Adli Tıp Kurumu bu tür başvuruları değerlendiriyor ve sonuçta karar alırsa bu insanlar dışarı çıkıyor. Orada, o süreçte bir problem var mı bir aksama var mı? Gerçekten durum nedir? Bunu görmek için bir komisyon oluşturduk.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber