İlk gerçekçi köy romanı 'Karabibik' tiyatro oyunu oldu

ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde, Türk edebiyatının ilk gerçekçi köy romanı 'Karabibik', aynı adla yazıldığı Beymelek Beldesi'nde tiyatro oyunu olarak sahnelendi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 07 Haziran 2013 19:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İlk gerçekçi köy romanı 'Karabibik' tiyatro oyunu oldu

Nabizade Nazım tarafından 1890 yılında Demre'ye bağlı Beymelek Beldesi'nde yazılan ilk gerçekçi köy romanı 'Karabibik'in prömiyeri 18'inci Karabibik Şenlikleri kapsamında Beymelek Karabibik Kültür Salonu'nda yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Antalya Devlet Tiyatrosu'nun (ADT) katkılarıyla hazırlanan oyunda, Beymelek Belediye Başkanı Ak Partili Osman Güngör, Demre Halk Eğitim Merkezi Müdürü Haydar Yalçın'ın da aralarında bulunduğu belde sakini 22 kişi rol aldı.

ADT Müdürü Selim Gürata'nın yönettiği, Hüseyin Erdoğan'ın oyunlaştırdığı eserde, başrol olan Karabibik'i, Demre İlçesi'nin ilk kadın öğretmeni Ayşe Boztepe'nin oğlu emekli maden mühendisi Münir Boztepe üstlendi. Oyunun ışık tasarımını Namık Gürsoy, dekoru ise Ali Şimşek tarafından hazırlandı.

Oyunu, Demre Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Demre Belediye Başkanı DP'li Süleyman Topçu, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Aldal'ında aralarında bulunduğu yaklaşık 1500 kişi izledi. Salonun kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle çok sayıda sanatsever oyunu ayakta izledi.

Oyun sonunda izleyiciler, oyuncuları dakikalarca alkışladı. Kaymakam Yusuf İzzet Karaman ve diğer protokol üyeleri oyunculara teşekkür ederek birer plaket verdi.

'10 YILLIK HAYALİM GERÇEK OLDU'

Beymelek Belde Belediye Başkanı Güngör, oyunun ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ilk gerçekçi köy romanının dünya prömiyerini gerçekleştirdiklerini belirtti. Bir tiyatro oyununda ilk defa rol aldığını anlatan Başkan Güngör, "Tiyatroda beldede yaşayan amatör oyuncular sahneye çıktı. Bu işe arkadaşlarıma teşvik olsun diye katılmıştım, iyi ki katılmışım, birbirimize cesaret verdik. Bu benim 10 yıllık hayalimdi, nihayet gerçek oldu" dedi.

ANTALYA'DA SAHNELENECEK

ADT Müdürü Selim Gürata ise oyuncuların sahnede çok iyi performans sergilediklerini vurguladı. Bölgede yaşayan insanlarla romanı sahneye taşıdıklarını vurgulayan Gürata, "Karabibik tiyatro oyunu, 18 Haziran'da Antalya Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde, eylülde ise Likya Köy Oyunları Festivali'nde sahnelenecek" diye konuştu.

Oyunun başrolü Karabibik'i canlandıran Münir Boztepe ise "Ben bu işin proje babasıyım. 1970'li yıllarda romanın varlığını keşfetmiştim. Yerel dile çevirerek sahnelenmesinin hoş olacağını düşünmüştüm. Bir hayalimizi bugün gerçekleştirdik" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber