CHP'de Gezi krizi/ Video

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Gezi eylemlerinde provokasyona meydan vermemek için parti teşkilatlarına gönderdiği 'gösterilerden uzak durun' talimatı, ulusalcı kanadı rahatsız etti. 54 il başkanı talimata uymayacağını açıklayınca, Adnan Keskin genelgeyi geri çekti.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 08 Haziran 2013 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Taksim Gezi Parkı eylemini sahiplenmek için 1 Haziran'da Kadıköy'deki mitingi iptal ederek partililerle Taksim'e çıktı. Ancak beklenen karşılığın alınamaması ve tepkiler üzerine geri adım atılarak teşkilatlara gönderilen 'gösterilerden uzak durun' genelgesi kriz çıkardı.

GENELGE GERİ ÇEKİLDİ

Kılıçdaroğlu, Gezi Parkı eylemlerine destek veren tek parti görüntüsü içinde olmamak için 4 gün önce teşkilatlara bir genelge gönderdi. CHP liderinin talimatıyla Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin imzasıyla gönderilen genelgede, 'Provokasyona açık sokak eylemlerine katılmayın, şiddet içerikli eylemlerin içinde yer almayın, taleplerin demokrasi içinde dile getirildiği ortamların dışındaki eylemlere destek vermeyin' hususlar dile getirildi.

Keskin'in talimatına rağmen birçok il başkanı genelgeye karşı çıktığı öğrenildi. 54 il başkanının talimata uymayacaklarını bildirmesi üzerine Keskin'in genelgeyi geriye çektiği bildirildi. Keskin'in durumu Kılıçdaroğlu'na, 'Efendim teşkilatlar talimata uymayız diyorlar' şeklinde ilettiği dile getirildi. Kılıçdaroğlu'nun da Keskin'e 'O halde ne yapacağız, sokaktaki şiddete katılın mı diyeceğiz' diye öfkelendiği, bunun üzerine ara formül bulan Keskin'in, Kılıçdaroğlu ile il başkanlarının arasını yumuşattığı öğrenildi.

REVİZE EDİLİP GÖNDERİLDİ

CHP liderini ikna eden Adnan Keskin'in önceki talimatı revize ederek, 'Şiddet içerikli hiç bir sokak eyleminin içinde olmayın, bunun dışındaki sokak gösterilerine de CHP bayrağıyla değil, bireysel katılın' şeklinde teşkilatlara bildirdiği ortaya çıktı. Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, teşkilatlara gönderdiği ikinci talimatta, çevre eylemlerinin içinde olunmasında sakınca görülmediğini ancak şiddet içeren polisle karşı karşıya gelinen sokak olaylarının içinde olunulmaması şeklinde talimatını yeniledi.

AK Parti binası hedef gösterildi

CHP Sakarya İl Gençlik Kolları Başkanı Deniz Akar, eylemler sırasında isyan davetiyle kalmayıp AK Parti il ve ilçe başkanlıklarını hedef gösteren mesajlar verdi. Akar sosyal medya üzerinden yaptığı çağrıda, 'Bu akşam 19:30'da buluşuyoruz. Fakat artık istikamet AKP İl Başkanlığı...' ifadeleri dikkat çekti. Akar, arkasına topladığı gençlerle AK Parti Sakarya il teşkilatına doğru harekete geçti. AK Parti İl Başkanı ve teşkilatı yetkilileri İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün ile yaptıkları görüşme sonrasında göstericilere karşılık vermekten son anda vazgeçti. İl teşkilatı yetkilileri, Ayhan Sefer Üstün'ün telkinleri ile olayların büyümeden engellendiğini belirttiler.

Ankara teşkilatı market gibi

İP ve TGB ile bir çok organizasyona birlikte imza atan CHP Ankara İl Başkanlığı gösterilerin başlangıcından itibaren aktif olarak yer aldı. Keskin'in 'uzak durun' talimatına ilk karşı çıkan teşkilatların başında gelen Ankara'nın, olayların başladığı günden bu yana CHP'li Çankaya Belediye Başkanlığı ile birlikte sokak eylemlerine her türlü lojistik desteği sağladıkları dile getirildi. İlk günden bu yana CHP'nin Ankara İl Teşkilatı ve Çankaya Belediyesi'nin sürekli olarak göstericilere maske, tıbbi malzeme, erzak ve kumanya dağıttıkları belirtildi. Olaylarda adeta markete dönen CHP'nin Ankara İl Başkanlığı için genel merkezden 'kapalı tutun' talimatı geldi. Buna karşı Zeki Alçın'ın başında bulunduğu il başkanlığı, Keskin'in talimatına rağmen eylemcilere kapıyı açık tuttu. Öte yandan, Gezi Parkı eylemleri, Dilek Akagün Yılmaz, Şevki Kulkuloğlu, Nur Serter, Gürkut Acar, Birgül Ayman Güler ve Süheyl Batum gibi ulusalcı isimler ile 'CHP, ulusalcı kafatasçılarla yönetilemez' diyen Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ü de aynı platformda buluşturdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber