Sosyal güvenlikte 3 tasarı şubatta yasalaşabilir

Haber Giriş : 24 Ocak 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, sosyal güvenlik reformu çerçevesinde hazırlanan tasarılardan üçünün şubat ayı sonuna kadar TBMM'den geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Emeklilik Sigortaları ve Genel Sağlık Sigortası ile üç sosyal güvenlik kurumunun kaldırılarak, yerine yeni bir kurum oluşturulmasını öngören Sosyal Güvenlik Kurumu yasa tasarılarının parlamentoda bulunduğuna işaret eden Başesgioğlu, tasarıların komisyondaki görüşmelerini izlediklerini belirtti. Başesgioğlu, "Meclis'teki yasalaşma süreci, tamamen komisyonların inisiyatifinde. Buradaki herhangi bir gecikme bizden kaynaklanmaz. Komisyonumuz, tasarının alt komisyona sevk edilerek, ayrıntılı görüşülmesini arzu ediyor. Ayrıca sadece parlamento düzeyinde değil, sosyal taraflardan herkesin de alt komisyonda dinlenilmesi gerekiyor. Katılımcı bir anlayışla bu yasama prosedürünü tamamlamak istiyoruz? dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'na ilişkin tasarının alt komisyonda bulunduğunu belirten Başesgioğlu, komisyonun, gelecek hafta çalışmalarını bitireceğini tahmin ettiğini söyledi. Başesgioğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bulunan Emeklilik Sigortaları ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın, sosyal tarafların görüşlerinin tasarıya eklenebilmesi için bir kez daha alt komisyona gönderilmesinin söz konusu olduğunu da bildirdi.

Gelecek ay sonu itibariyle üç tasarıyı da TBMM Genel Kurulu'ndan geçirmeyi hedeflediklerini dile getiren Başesgioğlu, ?Ama, yasaların parlamentodaki görüşme süreci önemli? dedi.

Başesgioğlu, sosyal güvenlik reformu çerçevesinde hazırlanan 4 yasa taslağından biri olan Sosyal Yardımlar ve Primsiz Ödemeler Kanunu Tasarısı Taslağı üzerinde, ilgili bakanlık ve kurumlarla birlikte çalışmalara devam ettiklerini bildirerek, ?Bu taslak da reformun önemli bir parçası. Onu da bütünden ayırmadan gönderip, bu süreci tamamlayacağız? diye konuştu.

Sosyal güvenlikte sisteminde dönüşüm modeli nasıl olacak

* Genel Sağlık Sigortası entegrasyonu: Sağlık hizmetleri provizyon uygulamalarının tekleştirilmesi, fatura kontrol ve ödeme sisteminin geliştirilmesi.

* Sosyal sigortalar entegrasyonu: Başvuru ve tescil sisteminin entegrasyonu, prim tahsilat sisteminin entegrasyonu, gelir, aylık ve diğer ödemelerin entegrasyonu.

* Primsiz ödemeler entegrasyonu: Primsiz ödemeler sisteminin entegrasyonu, kişisel yaşam düzeyi tespit sisteminin geliştirilmesi.

* Kurumsal dönüşüm entegrasyonu: Kurumsal iletişim yönetimi, süreç analizi, yasal ve idari düzenlemelerin geliştirilmesi, varlık yönetimi.

* Bilgi teknolojileri entegrasyonu: Altyapının geliştirilmesi, pilot uygulamalar, Ulusal Sosyal Güvenlik Veri tabanının oluşturulması.

Bağ Kur'lular için esnek

ödeme kolaylığı geliyor

* Kredi kartı, telefonla ödeme gibi yöntemler geliştirilecek.

* 'Gönüllülük' esasına dayanan ve esnek ödemeler içeren yeni bir sistem devreye girecek.

* Bağ-Kurlular için eşik değer tespit edilecek. Bu değerin altında kalanlar için yıl içinde toplu ve peşin ödeyene iskonto, geç ödeyene sadece faiz uygulanması söz konusu olacak.

* Bu avantajın kötüye kullanılmasının önüne geçecek yöntemler geliştirilecek.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber