SBS'ye girmemesi için giriş belgesini yırtmışlar

Ailesinin karşı çıkması üzerine polisi arayarak SBS’ye yetiştirilen H. Ş. “Babam dedemin etkisinde kalıp beni okuldan almaya çalıştı. Sınav giriş belgemi bile yırttılar. Ama ben her şeye rağmen okuyacağım” diyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 11 Haziran 2013 07:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SBS'ye girmemesi için giriş belgesini yırtmışlar

SONER KAN

Geçteğimiz cumartesi günü bir milyondan fazla öğrencinin girdiği Seviye Belirleme Sınavı'nın yıldızı H. Ş. oldu. Adana'da ailesinin sınava girmesine izin vermediği 14 yaşındaki kız öğrenci 155 Polis İmdat'ı arayarak yardım istedi. Eve gelen polisler H. Ş.'yi son anda sınava yetiştirdi.

İşte 'Cesur Yürek' H. Ş.'nin yaşadıklarının özeti...

KADERİNE boyun eğmeyen H.Ş. Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nden Adana'ya göç eden bir ailenin, 6 çocuğundan en büyüğü. H.Ş., ailesinin 'okuyamazsın' çıkışına rağmen, yine de derslerine sıkı sıkıya çalıştı ve kendisini SBS'ye hazırladı. Devamsızlık yapmayan ve derslerini kaçırmayan H.Ş. derslerindeki istek ve gayretliyle öğretmenlerinin dikkatini çekti.

SINAVA büyük bir heyecanla hazırlanan H. Ş.'nin sınav giriş belgesini babası yırtmış. Ancak o yılmadan öğretmenlerinin de desteğiyle giriş belgesini yeniden çıkartıp, sınav gününü beklemeye başladı. Sınav günü gelip çattığında, ailesine son kez sınava girip girmeyeceğini soran genç kıza, baba Cuma Ş. (42), “Seni ortaokuldan sonra okutmayacağız. Sınava gidemezsin” yanıtını verdi. Dede Ali Ş. (65) de oğluna arka çıktı ve küçük kızın evden dışarı çıkmasına izin vermedi.

EVDE bir odaya çekilen H.Ş., fırında çalışan babasının işe gitmek için evden ayrılmasını fırsat bilip, annesinin cep telefonunu aldı. Ellerin titreyerek Alo 155 Polis İmdat Hattı'nı aradı. Telefona çıkan polise, “Polis ağabey, dedem ve babam beni SBS'ye göndermiyor. Ancak ben okumak istiyorum. Ne olur gelin beni sınava yetiştirin” dedi. İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri, derhal H. Ş.'nin yardımına koşup kendisini son anda sınava yetiştirdi.

'OKULDA NE İŞİN VAR?'

SINAV sonrası eve dönmek istemeyen ve devlet korumasına alınan H. Ş. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sevgi Evleri'ne yerleştirildi. H.Ş., “Babam ilk başlarda okumama karşı değildi. Yaklaşık 2 ay önce gelen dedem bize geldi. Babamı da değiştirdi ve 'Kız çocuklarının okulda ne işi var' demeye başladı. Dedemin etkisinde kaldı ve beni okula göndermek istemedi. Dedem bana, 'Senin okulda ne işin var. Kaydını sildireceğim. Otur oturduğun yerde” diyordu.

HAYALİ 'MUHASEBECİ' OLMAK

YURTTA sosyal hizmet uzmanları ve psikolog eşliğinde 'Sevgi Evleri'nde gündelik yaşantısını sürdüren H.Ş.'nin, en büyük hayali 'muhasebeci' olmak. Sınavının başarılı geçtiği öğrenilen H. Ş. sonuçtan umutlu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de genç kızın durumun an be an takip ediyor. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise H.Ş.'nin tüm ihtiyaçlarının karşılanması, okuluna devam etmesi için gerekenin yapılması talimatını verdi.

Süreci tavır belirleyecek

H. Ş.'yi yurtta ziyaret eden Adana Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, “Medeni cesareti ve okuma azmi nedeniyle kızımı kutluyorum. Çok cesurca bir adım attı. Polisimiz de gerekli hassasiyet ve duyarlılığı göstererek seri hareket etti. Devlet olarak genç kızımıza sahip çıkıyoruz. Eğitimi konusunda ailenin tavrı süreci belirleyecek. Eğitim konusunda aile tavrını değiştirirse kızımız da isterse yeniden ailesine teslim ederiz” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber