Telekom çalışanları kamuya geçiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2006 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekom çalışanları tedirgin. Gelecek kaygısı duyan çoğu çalışan kamuya geçmek için nakil dileçkeleri yazıyor. İşte Telekom'da yaşanan son gelişmeler..

Kamu-Sen'e bağlı Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut, Telekom'da nakle tabi personelin kurumda 5 yıl daha kalmasının gündemde olduğunu, ancak kamuya geçmek için aceleci davranan kimi çalışanların verdiği nakil dilekçesi sayısının 7 bin 300'e ulaştığını bildirdi.

Karadavut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplam 50 bin çalışanı bulunan Telekom'da nakle tabi personel sayısının 24 bin 300 olduğunu, bu personelin önemli bölümünün de maaştan çok iş güvencesini tercih etmeleri nedeniyle kamuda çalışmaya daha sıcak baktığını
belirtti.

Türk Telekom'un Oger firmasına devir tesliminin yapıldığı 2005 Kasım ayında, vergilerdeki yüksek kesinti nedeniyle maaşlarda 100 ile 300 YTL arasında değişen düşüşler olduğunu anımsatan Karadavut, şunları söyledi:

''Bu tarihte personelin isimleri Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilseydi, personel aynı maaş üzerinden çalışmayı sürdürecekti. Bu sürenin uzatılması yönündeki talebimiz olumlu görüldü, ancak bu kez
karşımıza başka sorunlar çıktı. Telekom'da kendini iş güvencesiz gören personel, kendilerine yüksek maaş verilse de başka bir kamu kuruluşuna geçmek istedi.

Telekom personelinin kamu kuruluşlarına geçişinin aslında hem bu kuruluşa hem de devlete zarar vereceği düşüncesindeyiz. Bu nedenle en azından geçiş sürecini biraz daha uzatmak istedik. Bunun için Elektronik Haberleşme Kanun Tasarısı'na, Telekom personelinin devlet memurluğu hakkı saklı kalmak koşuluyla 5 yıl daha bu kurumda çalışmasını önerdik. Bu da kabul edildi, ancak personele bunu anlatamıyoruz.''

Karadavut, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda kabul edilen Elektronik Haberleşme Kanun Tasarısı'nın, geç kanunlaşacağı düşüncesiyle Ulaştırma Bakanı'nın onayıyla müstakil olarak görüşüleceğini ve hızlı bir şekilde kanunlaşması için gündeme öncelikle alınacağını kaydetti.

Karadavut, şöyle devam etti:

''Bu kanun tasarısı sayesinde nakle tabi personelin kurumda 5 yıl daha kalması gündemde olmasına rağmen personel sabretmeyi bilmiyor, panik yapıyor. Bizim götürdüğümüz teklifi Telekom'u satın alan Oger firması da Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarlığı da makul karşıladı. Bu durumda, Telekom çalışanı 5 yıl devlet memuru güvencesiyle çalışacak.

Bu süre zarfında süresi dolanlar emekli olacak. Bunların ikramiyelerini devlet değil de Telekom'un yeni sahipleri ödeyecek. Bu avantajlara rağmen kamuya geçiş için dilekçe verenlerin sayısının 7 bin 300'e ulaştığını öğrendik.''

Karadavut, 5 yıllık sürenin Oger'in de lehine olacağını savunarak, ''Böyle devam ederse Telekom'da işi bilen kalifiye eleman kalmayacak. Bu durumda hizmetlerin aksaması ve kargaşa gündeme gelebilir. Yeni işveren elbette böyle bir aksaklığa izin vermek istemeyeceğinden bizim teklifimizi uygun buluyor'' dedi.

Karadavut, belirsizliğin giderilmesi ve personelin sağlıklı karar verebilmesi için Elektronik Haberleşme Kanun Tasarısı'nın en kısa sürede kanunlaşmasını umut ettiklerini sözlerine ekledi.
Bu haber 766 defa okundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber