Türk Ceza Kanununda yapılacak köklü değişiklikler ile özel af ile cezanın infazı ortadan kalkacak, ancak hak yoksunlukları ile diğer etkileri devam edecek

Haber Giriş : 17 Aralık 2003 01:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk Ceza Kanununda yapılacak köklü değişiklikler ile özel af ile cezanın infazı ortadan kalkacak, ancak hak yoksunlukları ile diğer etkileri devam edecek

Birden çok ağırlaştırılmış müebbet veya müebbet hapis cezasına mahkum olan kişi hakkında 6 ay ile 2 yıl arasında hücre cezası verilecek. Ağırlaştırılmış müebbet veya müebbet hapis cezası ile birlikte süreli hapis cezası verilmişse, müebbet hapis cezası infaz edilecek. Ancak hükümlü, 10 gün ile 2 yıl arasında hücre cezası alacak.

Birden çok hapis cezası varsa, bunların toplamı 40 yılı geçmeyecek. Mevcut düzenlemede bu süre 36 yıl olarak uygulanıyordu. 40 yıl ceza alan kişi, 16 yıl hapis yatarken yapılan değişikliğin kabul edilmesi halinde bunun üçte ikisi olan 26 yılını hapis yatacak.

-CEZANIN BELİRLENMESİNDEKİ KRİTERLER-

Cezanın belirlenmesinde kriterler de yeniden düzenleniyor. Suçun işleniş biçimi, suçun işlenmesinde kullanılan araç, suçun işlendiği zaman ve yer, suç konusunun önemi ve değeri, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı, failin kastı, failin güttüğü amaç ve saik gözönünde bulundurularak ceza belirlenecek.

Dava ve cezayı ortadan kaldıran sebepler de yeniden düzenlendi. Sanığın ölümü ile dava ortadan kalkacak, ancak müsadereye tabi eşya ile maddi menfaatler ve varsa sağlanan getiriler hakkında davaya devam edilecek ve bunların müsaderesine karar verilebilecek. Mevcut düzenlemede sanığın ölümü ile dava ortadan kalkarken, müsadereye gidilemiyordu.

-CUMHURBAŞKANI'NIN AF YETKİSİ-

Tasarı üzerindeki görüşmeler sırasında, ''af'' ile ilgili madde görüşülürken, Cumhurbaşkanı'nın af yetkisi tartışıldı.
''Cumhurbaşkanı'nın sürekli kocama, hastalık ve sakatlık nedeniyle af yetkisini kullanması, Yargıtay Ceza Gene Kurulu'nun görüşüne bağlıdır'' ibaresinin madde içine alınması uzun süre tartışıldı. Alt Komisyon Başkanı AK Parti'li Hakkı Köylü ile CHP'li üye Feridun Ayvazoğlu'nun karşı çıkması üzerine bu ibarenin madde metnine konulmasından vazgeçildi.

Alt Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, maddeyi daha sonra yeniden değerlendirebileceklerini söyledi.

Alt Komisyon, TCK Tasarısı üzerindeki çalışmalarını yarın da sürdürecek.

haberturk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber