Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar için son 15 gün

Ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan KDV mükelleflerinden, faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananlar ile yol kenarı otopark hizmeti veren mükellefler, 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmak zorunda olacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2013 23:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar için son 15 gün

Maliye Bakanlığı'nın Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

*Vergi usul kanunu genel tebliği Resmi Gazete'de yayınlandı

Buna göre, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar, temel olarak basit/bilgisayar bağlantılı ve EFT-POS özelliği olan cihazlar olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Ayrıca akaryakıt pompalarına bağlanan, sinema giriş bileti ve yolcu taşıma bileti düzenleyen ödeme kaydedici cihazlar da tebliğ kapsamına giriyor.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılmasına ilişkin de kademeli bir geçiş öngörülüyor.

Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun ve ilgili mevzuatına göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden, faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananlar, 1 Temmuz 2013'ten itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özellikli cihazları kullanmak zorunda olacak. Kapsama dahil olan mükelleflerin, mezkur tarihten sonra kullandıkları tüm seyyar EFT-POS cihazlarının yeni nesil ödeme kaydedici cihaz özelliği bulunacak. Mükellefler, bu tarihten önce de söz konusu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları alarak kullanabilecek.

Yol kenarı otopark hizmeti veren mükellefler de yine 1 Temmuz 2013'ten itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özelliği olanlarını kullanmak zorunda olacak.

Basit/bilgisayar bağlantılı yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmak zorunda olan mükelleflerin bu mecburiyetleri ise Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanuna dayanılarak çıkarılan ilgili mevzuata göre muaf tutulanlar hariç olmak üzere 1 Ocak 2016 tarihinde başlayacak. Mükellefler, bu tarihten önce de Bakanlıkça onaylanmış yeni nesil ödeme kaydedici cihazları alarak kullanabilecek. Ayrıca bu mükellefler, istemeleri halinde EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihazları da kullanabilecek.

Akaryakıt pompalarına bağlanan ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerin, bu cihazlarla ilgili Bakanlıkça belirlenmiş şartlara uygun yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmaları zorunlu olacak.

Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunun ilgili genel tebliğlerine göre ihtiyari olarak sinema giriş bileti veya yolcu taşıma bileti düzenleyen cihaz kullanan mükellefler ise 1 Ocak 2016'dan itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmaya geçecek ancak bu cihazların, onaylanmış olması şartıyla sinema giriş bileti veya yolcu taşıma bileti düzenleyebilecek şekilde üretilmesi veya ithal edilmesi mümkün olacak.

Mükellefler, adı geçen kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine tabi mevcut ödeme kaydedici cihazları, 31 Aralık 2015 tarihini geçmemek üzere mali hafızaları doluncaya kadar kullanabilecek. 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, mali hafızaları dolan ödeme kaydedici cihazlara, yeni mali hafıza takılmayacak ve cihaz, 15 Mayıs 2004 tarihli ve 25463 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili Genel Tebliğ'in ilgili bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde hurdaya ayrılacak. Cihazı hurdaya ayrılan mükellefler, yeni nesil ödeme kaydedici cihazları almak suretiyle yükümlülüklerini yerine getirebilecek.

- Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların onayı ve teknik özellikleri

Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz modellerinin mükelleflerce kullanılabilmesi için, Bakanlıkça belirlenmiş şartları haiz olduğunun onaylanmış olması mecburi olacak.

Onay süreci, üretici veya ithalatçı firmaların 9 Şubat 1985 tarihli ve 18661 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkındaki Kanunla İlgili Genel Tebliğ'in ilgili bölümünde sayılan bilgi ve belgelerle birlikte Gelir İdaresi Başkanlığına yapacakları müracaatlar üzerine başlayacak.

Onay müracaatında bulunan firmalar idari ve teknik incelemeye tabi tutulacak ve bu firmaların idari incelemeleri Bakanlıkça gerçekleştirilecek. Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanuna göre Bakanlıktan onay almış bulunan ödeme kaydedici cihaz firmalarının daha önce yapılmış idari incelemeleri geçerli sayılacak ancak gerek görülmesi halinde firmalar, tekrar idari incelemeye tabi tutulabilecek.

- Teknik incelemeleri TÜBİTAK yapacak

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara ilişkin teknik incelemeler, Bakanlıkça belirlenecek esaslar çerçevesinde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yapılacak. Bakanlıkça yetkili kurum ve kuruluşlarla hazırlanan ve ortak kriterler değerlendirme garanti seviyesinin belirtildiği koruma profili (Ortak Kriterler Belgesi) aranan cihazlar için bu belge bakımından Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) de onayı gerekecek.

Bakanlık, gerek görmesi halinde TÜBİTAK dışında ilgili kurumlara da inceleme yaptırabilecek.

Bakanlıkça yapılan idari incelemeleri müspet neticelenmiş firmalara, yetkili kurumlarca yapılan teknik incelemelerin de olumlu neticelenmesi halinde, cihazların marka ve modelleri itibariyle onay belgesi verilecek.

- Onay alan firmalarla cihazlar GİB'in internet sitesinde ilan edilecek

Bakanlıktan onay alan firmalar ile yeni nesil ödeme kaydedici cihazların marka ve modelleri, "www.gib.gov.tr" internet sitesinde ilan edilecek. Daha önce Bakanlıkça onaylanarak ilan edilen yeni nesil ödeme kaydedici cihazların onayları geçerli olacak.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların onaylanabilmesi için şu belgelerde belirtilen teknik ve fonksiyonel özelliklerin sağlanmış olması gerekecek:

"Yeni Nesil ÖKC Teknik Kılavuzu 1 veya 2, Ortak Kriterler Belgesi (EFT-POS özelliği olanlar için aranmayacak), Bakanlıkça hazırlanan Gelir İdaresi Mesajlaşma Protokolleri 1 veya 2, gerekmesi halinde yetkili kurumlara yaptırılacak incelemelere dair raporlar ve konuyla ilgili Bakanlıkça belirlenecek diğer belgeler."

- Fişlerde karekod

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar, üretici veya ithalatçı firmalarca Bakanlığa önceden bilgi verilmek şartıyla, fişlerinin sonuna mükellef, cihaz veya satışla ilgili bilgileri ihtiva eden karekod (QR Code) basabilir şekilde düzenlenebilecek.

Söz konusu cihazlar, bu tebliğde, teknik kılavuzlarda ve Ortak Kriterler Belgesinde belirtilenlere aykırı olmamak kaydıyla, tertibatları ile teknik ve fonksiyonel özellikleri itibariyle Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun ve ilgili mevzuatında yer alan şartları sağlamak zorunda olacak.

- Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kayıt süreleri

Tebliğ kapsamında yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetinde olan mükelleflerden, belirli bir tür cihaz kullanma mecburiyeti getirilenler, alış faturasının düzenlendiği tarihten itibaren 90, diğer mükellefler ise alış faturasının düzenlendiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde bağlı bulundukları vergi dairesine ilgili belgelerle müracaat ederek cihazlarını kayıt ettirecek. Ayrıca mükelleflerin kayıt işlemi ile söz konusu süre içerisinde her cihaz için ayrı ayrı olmak üzere ödeme kaydedici cihazlara ait levhayı vergi dairelerinden alarak işyerlerinde muhafaza etmesi gerekecek.

Tebliğde belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket eden mükellefler ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz üreticileri veya ithalatçıları hakkında Vergi Usul Kanununun mükerrer 355. maddesinde yer alan hükümler uygulanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber