Toplu sünnetlerde enfeksiyon riski

Giresun Prof. Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Tuncer Öztürk, özellikle yaz dönemlerinde gerçekleştirilen toplu sünnet organizasyonlarının enfeksiyon hastalıkları bakımından ciddi riskler taşıdığını söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2013 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Toplu sünnetlerde enfeksiyon riski

Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sünnetin dini açıdan bir vecibe olmasının yanı sıra sağlık açısından da erkekler için son derece yararlı olduğunu belirtti.

Yaz dönemlerinde yaşanan toplu sünnet organizasyonlarının enfeksiyon hastalıkları bakımından risk taşıdığını kaydeden Opr. Dr. Tuncer Öztürk, şunları söyledi:

"Toplu sünnetler ülkemizin bir gerçeğidir. Bazen sosyal boyuttan dolayı yapmak gerekiyor. Her çocuk hastanelere ulaşamıyor. Yapılan toplu sünnet organizasyonları tüm çocukların sünnet olmalarını sağlamakta. Yine bu tip organizasyonlar halkımızın daha da kolayına geliyor. Toplu sünnet organizasyonları güzel etkinlikler olmasına karşın, enfeksiyon hastalıkları bakımından da ciddi riskler taşıyor. Toplu sünnet organizasyonlarında sayı 50'yi geçmemeli. Yine sünnet yapacak hekimin de günde 8'den fazla sünnet yapmaması lazım. Kullanılacak tıbbi malzemelerde çok iyi steril edilmeli, yeterli miktarda malzeme bulundurulmalı ve sünnetler ameliyathane gibi hijyenik ortamlarda gerçekleştirilmeli. Hijyenik olmayan yerler ve kullanılacak malzemeler başta Hepatit B olmak üzere birçok enfeksiyon hastalığının çocuklara bulaşmasına neden olmaktadır. Aileler bu noktada çok dikkatli olmalılar"

-"İdeal sünnet yaşı 1-3 ve 7-10 arası"

Op. Dr. Öztürk, 3-7 yaş aralığında erkek çocukların sünnet ettirilmemesini isteyerek, şunları kaydetti:

"Sünnet 1-3 yaş arası ve 7-10 yaş arasında yapılırsa daha iyi olur. 3-7 yaş arasında ise mümkünse sünnet yapılmamalı. Çünkü bu yaş aralığı çocukların 'Fallik dönemi'dir. Bu nedenle 3-7 yaş aralığında sünnet sakıncalıdır. Bu yaş dönemlerinde çocuklar cinsel organlarıyla daha da alakalıdır. Onları kaybetme korkuları meydana gelmektedir. Korkulardan dolayı sünnet gündeme geldiğinde çocuklarda endişe ve kaygıları ortaya çıkıyor"

Sünnetin, erkek çocukların genital organının uç kısmındaki fazlalık derinin alınması işlemi olduğunu kaydeden Öztürk,"Sünnet olunmazsa öncelikle cinsel organın uç kısmı darlaştığı için idrar yapmada problemler meydana geliyor. İdrar yapılsa bile bu darlıktan dolayı çocuğun cinsel organı ile derisi arasında 'Semen' dediğimiz bir birikim meydana geliyor. Bu birikim bakteriler için adeta bir yuva görevini yerine getirmekte ve o bölgede enfeksiyonlar meydana gelmektedir" dedi.

Erkek çocukların daha sağlıklı bir hayat sürebilmeleri için sünnet olmalarını kesinlikle tavsiye ettiğini dile getiren Öztürk, "Sağlık açısından olumsuz durumlardan kaçınmak için şiddetle sünneti tavsiye ediyorum. Erişkin dönemde de cinsel hastalıklar bakımından sünnetin bulaşı önlemede faydalı olduğu artık tıp dünyasında kabul edilir hale geldi. Sünnetli ile sünnetsiz olan kişilerde cinsel hastalıkların bulaşı noktasında ciddi farklar var. Sünnetsiz olan kişilere göre, sünnet olmyş erkeklerde cinsel hastalıkların bulaşma oranı daha az oluyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber