Çelik: Enflasyon hedefinin beş, altı katı civarında ek derse zam yapacağız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ocak 2006 13:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğretmenlerin ek ders ücretlerine, enflasyon hedefinin beş-altı katı veya daha üstünde bir zam yapılacağını bildirdi.

Çelik, Türkiye Genç İşadamları Derneği Ankara Şubesi'nce Hilton Oteli'nde düzenlenen "Vizyon 2023 Cumhuriyetimizin 100. Yılında Eğitim" konulu toplantının açılışında konuştu.

Öğretmenlerin, eğitimin en önemli unsurları olduğunu vurgulayan Çelik, dünyanın en iyi müfredatı, en iyi eğitim olanakları bile olsa, öğretmen gerekli performansı göstermiyorsa bir sonuca varılamayacağını kaydetti. Bunu bilerek hareket ettiklerini söyleyen Çelik, bu çerçevede öğretmenlerin ücretlerine imkanlar ölçüsünde zam yapacaklarını belirtti. Çelik, bu yıl yüzde 5 enflasyon hedeflendiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

"Bu enflasyon oranında öğretmenlere, diğer bütün memurlara yapılan zam yapılmıştır. Ortalama öğretmen maaşını hesapladığınız zaman 40+40 şeklindeki 80 milyonluk seyyanen zam, yüzde 10'a geliyor. Öğretmen zammı oldu mu yüzde 15... Öğretmenlerin ders ücretinde bir artış yapacağız. Şimdi kaç diye soracaksınız? Eğer yüzde 5'lik enflasyonu hesaplarsanız, bu enflasyonun üzerinde, dört, beş, altı katı, daha yukarılara çıkın, bir zam yapılıyor."

Hükümet olarak eğitimi en öncelikli mesele kabul ettiklerini belirten Çelik, buna karşın kamu kaynaklarının, ülkenin geleceğini şekillendirecek çağdaş bir eğitim için yeterli olmadığını, özel sektörün de mutlaka katkısının gerektiğini ifade etti.

Türkiye'de özel öğretim kurumlarının oranının yüzde 2 olduğunu, öğrencilerin yüzde 98'inin eğitimini devletin sağladığını kaydeden Çelik, "özel sektör kaynaklarını da eğitime çekmenin asli görevleri olduğunu, bu nedenle özel okulları desteklediklerini" dile getirdi.

Çelik, globalleşmeden bazılarının rahatsız olabileceğini ancak, internet, televizyon ve diğer bütün iletişim teknolojileri ortadan kaldırılmadıkça globalleşmenin önüne geçilemeyeceğini söyledi.

Bakan Çelik, şu görüşleri dile getirdi:

"Kendi içine kapanmış, ipekböceği politikası uygulayan bir Türkiye, kesinlikle 2023 vizyonunda yolda kalır. Türkiye'de bu manada 'tehlikeli bir ulusalcılık' dediğimiz bir hareket hissediyorum. Maalesef, Avrupa Birliği karşıtı, globalleşme karşıtı, adeta ipekböceği gibi kozayı kendi etrafında ören, sonuçta ölüm getirebilecek bir süreç yaşanıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber