Şener kesin imzalamıyor Galataport iptale gidiyor

Haber Giriş : 27 Ocak 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, İsrailli işadamı Sami Ofer'in de içinde bulunduğu konsorsiyumun kazandığı Galataport ihalesi kararını imzalamayacağını kesin bir dille Başbakan ile Maliye Bakanı'na bildirdi. Şener, bu kararında, "Danıştay kararıyla imar planı hükmündedir. İmar planı Galataport'un asli unsurudur, ihale düşmüştür" gerekçesine dayandı.

OFER-Kutman ikilisine ihale ediliş usulü ve ilişkileriyle Türkiye gündemine bomba gibi düşen Galataport iptale gidiyor. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Galataport'un Ofer'e devrine olanak tanıyacak olan ve "uygunluk sözleşmesini" bir hükümet kararına dönüştürecek kilit belge olan Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararını "kesinlikle imzalamayacağını", hükümete net bir dille bildirdi. Başbakan Yardımcısı bu kararını, geçtiğimiz ay Danıştay 6. Dairesi'nin aldığı ve Galataport'un dayandığı imar planını geçersiz kılan yürütmeyi durdurma kararına dayandırdı. Şener'in bu tavrı, devri sağlayacak kritik YPK kararının tamamlanamaması anlamına geldiği için Galataport'un Ofer'e devri hukuken imkansız hale geliyor.

'İNCELİYORUM' DİYORDU:

YPK kararını aylardır "inceliyorum" diye bekleterek gerçekte bu konudaki tavrını ortaya koyan Şener, Başbakan Tayyip Eroğan'a ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a bu nihai kararını resmen değil, çeşitli vesilelerle şifahi olarak iletti. AKP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce, Danıştay 6. Dairesi'nde açılan sözkonusu davada belediye, Beyoğlu, Tophane Salıpazarı Kruvaziyer Yatlimanına ait 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarının Turizm Bakanlığı'nca onaylanmasına ilişkin işlemin iptalini istemişti. 6. Daire, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu talebini yerinde görerek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Danıştay, Turizm Bakanlığı'nın, bu imar planını hazırlarken dayandığı yönetmeliğin daha önce yine Danıştay'ca iptal edildiğini anımsatarak bakanlığın, iptal edilmiş bir yönetmeliğe dayanarak imar planı hazırlamayacağını bildirdi.

BU İŞ BENİM İÇİN BİTTİ:

Yakın çevresine "Bu iş benim için bitmiştir" diyen Şener'in, YPK kararını neden imzalamayacağını şu gerekçeyle anlattığı öğrenildi: "İmar planı, bu ihalenin asli unsurudur. Danıştay 6. Dairesi de bu imar planı hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Yani yürütmeyi durdurma kararıyla birlikte, bu imar planı hukuken yok hükmünde. Böyle bir aşamada, yok olan bir imar planının dayandığı ihale için YPK kararı nasıl imzaya açılır?"

ANALİZ YAPTIRDI:

Dört aydan bu yana Galataport ihalesini YPK sekreteryası olan DPT'ye inceleten Şener'in, Danıştay kararının ardından hukukçu ve bürokratlarla şu analizi yaptığı da öğrenildi:

6. Daire'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararına karşı, davalı Turizm Bakanlığı'nın İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nda itiraz hakkı var. Bazı hukukçulara göre Genel Kurul, bu itirazı yerinde görüp yürütmeyi durdurmayı kaldırırsa, YPK kararı süreci kaldığı yerden devam edebilir. Ancak Başbakan Yardımcısı Şener, bu ihtimalin çok düşük olduğu kanısında.

Turizm Bakanlığı imar planı hazırlamakta yetkisiz olmasına karşın, bu yetki Özelleştirme İdaresi'nde var. Bazı hukukçular Şener'e ÖİB'in bu yetkisini kullanarak hızla yeni bir imar planı hazırlayabileceğini, dolayıyıyla ihalenin kaldığı yerden sürebileceği yönünde görüş ilettiler. Ancak Şener, Danıştay kararıyla mevcut ihale sürecinin kesildiği görüşünü sürdürdü.

2015'e kadar 36.6milyon Euro ödeyeceklerdi

GALATAPORT için, 49 yıllığına 3.8 milyar Euro teklif sunan Ofer-Kutman ikilisinin de aralarında yer aldığı 4 ortaklı konsorsiyum, sundukları ödeme planına göre, ilk üç yılda yalnızca 2.5 milyon, 2015'e kadar da 36.6 milyon Euro ödeyecekleri belrtiliyordu.

Şener'in tavrı neden önemli

ABDÜLLATİF Şener'in, Galataport'un devri konusundaki önemli pozisyonu, kararı çıkaracak YPK sekreteryası görevini yürüten DPT'nin, Şener'e bağlı olmasından kaynaklanıyor. Başbakan başkanlığında 9 kişiden oluşan YPK'da DPT Müsteşarıyla birlikte yedi bakan üye. YPK kararlarında açılış imzasını DPT müsteşarları yapıyor. Şener, son imzayı atan Başbakan'dan bir önceki imzayı atma konumunda. Ancak DPT'nin Şener'e bağlı olması nedeniyle, DPT Müsteşarı'nın imza atma konusundaki tavrı, tamamen bağlı oldukları bakanın tercihine göre şekilleniyor.

Unakıtan'dan iptal veya ihale yenileme sinyali

ABDÜLLATİF Şener'in YPK kararını imzalamamakta kararlı olduğunu bildirmesinin ardından şimdi, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın nasıl bir yol izleyeceği merakla bekleniyor. Çünkü Galataport ihalesini yapan Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) Özelleştirme İdaresi'ne, Özelleştirme İdaresi de Maliye Bakanı Unakıtan'a bağlı. Devri sağlayacak olan sözleşmenin YPK'dan çıkmamaması nedeniyle, TDİ'nin bağlı olduğu ÖİB'in ve Unakıtan'ın ihalenin mevcut durumuna ilişkin bir kararı kesinleştirerek, Ofer-Kutman ikilisine bildirmesi gerekiyor. Maliye Bakanı Unakıtan önceki gece Hürriyet muhabirinin "Galataport'la ilgili bir açıklama olacak mı, iptal mi edilecek?" sorusu üzerine, iptalin ya da ihale değişiklinin sinyalini vermiş ve bu soruyu, "Arkadaşlarla görüşüp öyle açıklama yapmam lazım" diye yanıtlamıştı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber