Yargıtay: Çalıntı kartla alışverişten mağaza da sorumlu...

Haber Giriş : 28 Ocak 2006 17:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, kredi kartı üzerindeki imza ile harcama belgesine atılan imza arasında çıplak gözle yapılan incelemede çok açık bir farklılık olmasına rağmen üye işyerinin bu kartla alışveriş olanağı tanıması halinde zarardan sorumlu olacağına hükmetti.

Yargıtay, mağazaların kredi kartı ile yapılan harcamalarda mutlaka kimlik tespiti ve imza incelemesi yapması gerektiğine dikkat çekti. Yargıtay kararına konu olay şöyle gelişti:

KUYUMCUDA HARCANMIŞ
Samsun'da yaşayan N.İ., kredi kartını kaybetti. Kartını kaybettiğini bankaya bildiren N.İ.'ye, bir süre sonra bankadan gelen hesap ekstresinde yüklü miktar yer aldı. Hesap ekstrelerinde, N.İ.'nin kredi kartının kuyumcuda kullanıldığı ortaya çıktı.

MAĞAZAYA DAVA
N.İ., kuyumcuda yapılan harcamayı bankaya ödedi. Ancak kartı kullandırdığı gerekçesiyle, kuyumcuya alacak davası açtı. Samsun 1'inci Sulh Hukuk Hakimliği, davayı reddetti. Kararın temyizi üzerine, dosya Yargıtay'a taşındı.

Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi, davanın reddedilmesi yönündeki kararı bozdu. Kararda, kredi kartının üzerinde ismi yazılı kişi tarafından kullanılacağı, başka biri tarafından ibraz edilen kredi kartını işyerinin kabul etmek zorunda olmadığı belirtildi. Kararda, şunlar kaydedildi: "Bu yüzden kartı ibraz eden kişinin yetkili hamil olup olmadığının tespiti gerekir. Üye işyeri görevlisi bu amaçla imza, kimlik, kontrolü yapmalı, gereken özeni göstermelidir. Kart üzerindeki imza ile harcama belgesine atılan imza arasında çıplak gözle yapılan incelemede çok açık bir farklılık olmasına rağmen üye işyerinin bu kartla alışveriş olanağı tanıması ve bu şekilde ağır kusurlu davranışla kart hamilinin zararının doğmasına neden olması halinde sorumlu olduğu kabul edilmelidir."

MAĞAZA DA SORUMLU
Kararda, üye işyerinin ağır kusurlu davranışı ile zarara neden olduğundan kart hamiline karşı sorumlu olduğuna dikkat çekildi. Yargıtay, işyerinin kusurunun araştırılarak, karar vermesi için dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi.

İmza tutmadı, dava düştü
İzmir Gaziemir'de oto tamirciliği yapan evli ve 1 çocuk babası Birdal Kaya'nın(29) 3 yıl önce kaybettiği nüfus kağıdıyla çıkarılan kredi kartının 3 bin YTL'lik borcu nedeniyle hakkında icra takibi başlatıldı. Kredi kartı sözleşmesi ve alışverişler sırasında sliplere atılan imzaların kendine ait olmadığı belirlenince hakkında açılan dava düştü.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber