Rektörlük, taciz iddiasını ?bilgisayar faresinin yanlış kullanılması' soruşturmasına çevirmiş

Haber Giriş : 30 Ocak 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) yolsuzluk, kadrolaşma, kamu kaynaklarının amaç dışı kullanımı ve torpil iddialarını araştıran TBMM Araştırma Komisyonu çalışmalarını tamamladı.

Dört ay süren komisyon araştırmasında ilginç bilgilere ulaşıldı. 2001 yılında Merzifon Meslek Yüksekokulu'nda yaşandığı ileri sürülen olayda tacize maruz kaldığını söyleyen kız öğrenciler, cumhuriyet savcılığına giderek suç duyurusunda bulunmuş. Bilgisayar dersinde eli bilgisayar faresinin (mouse) üzerinde olan kız öğrencisinin elinin üzerine elini koyduğu, diğer elini öğrencinin beline sararak ve yanağını yanağına dayayıp ?Bu dersten nasıl geçeceksin?' diye sorduğu ileri sürülen öğretim görevlisi Z.P. hakkında üniversite yönetimi soruşturma açtı. Ancak iddiaları araştırmak için görevlendirilen İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Osman Zümrüt'ün ise konuyla ilgili soruşturmayı taciz iddiasından değil de ?Bilgisayar faresini yanlış kullanmak? fiilinden yürüttüğü tespit edildi. Olay sırasında müdür vekili olan öğretim görevlisi Z.P.'nin, Merzifon Meslek Yüksekokulu'ndaki görevinden alınıp Kavak Meslek Yüksekokulu'na müdür yardımcısı olarak atandığı belirlendi. OMÜ'de taciz iddiasını araştıran komisyonu üyeleri tanıkların ifadelerine başvurunca ilginç bilgilere ulaştı. Tacize uğradıklarını söyleyen T.K. ve Z.K.'nın üniversite yönetiminin açtığı soruşturmada kendileri haricinde tüm tanıkların dinlendiğini söyledikleri öğrenildi. Konunun üniversite yönetimince kapatılmaya çalışıldığını ve olayın basında yer almasından sonra soruşma için Dekan Osman Zümrüt'ün görevlendirildiğini belirten Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Cemal Yılmaz Demir, ortada bir taciz vakası olmasına rağmen yönetimin basit bir sebeple soruşturma açmasına anlam veremediğini söyledi. Tacizde bulunduğu öne sürülen Müdür Vekili Z.P.ye ?Yanlış anlaşılmalara sebebiyet verecek davranışlardan kaçınması? yönünde uyarıda bulunulduğunu dile getiren Demir, bu olayla üniversite yönetiminin kendi yandaşı olan kişileri koruduğunun anlaşılabileceğini vurguladı.

Meclis Araştırma Komisyonu'nun raporlarında olay şöyle özetleniyor: ?Tacizle suçlanan Z.P., 16.5.2001 tarihinde Merzifon Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü'ne vermiş olduğu dilekçeyle iddiaların açığa kavuşması için hakkında soruşturma açılmasını talep etmişti. Rektörlük de soruşturmacı olarak İlahiyat Fakültesi Dekanı Osman Zümrüt'ü tayin etmişti. Prof. Zümrüt soruşturulan Z.P.'ye göndermiş olduğu 22.5.2005 tarihli yazıda cinsel taciz iddiaları ile ilgili soru sormak yerine, ?Bilgisayar kullanımı dersinde bilgisayarın faresinin yanlış kullanıldığı iddiasıyla açılan soruşturmayla ilgili sanık olarak ifadenize gereksinim duyulmaktadır.' şeklinde ifadeleri içeren davet yazısı göndermiş.? Komisyon raporunda tacizle suçlanan Z.P.'ye herhangi bir ceza verilmezken, söz konusu olay nedeniyle üç öğretim görevlisinin üniversite öğretim mesleğinden çıkarılma cezasına çarptırıldığı belirtiliyor. OMÜ Vekili Av. Erkan Tiryaki ise olayın örtbas edilmesinin söz konusu olmadığını savunarak şunları söyledi: ?Öğrencilerin şikayette bulunmalarının altında yatan asıl sebebin aynı okulda görevli 3 öğretim görevlisinin öğrencileri tehdit ve baskı ile zorlamalarıdır. Yargıya intikal eden olay, öğrencilerin şikayetlerinden vazgeçmesiyle düşmüştür. Öğrencilerin suç duyurusunda bulunmalarını sağlayan 3 öğretim görevlisi hakkında soruşturma açılmış, sonuç YÖK'e bildirilmiş ve YÖK disiplin kurulunun 26.6. 2002 tarihli toplantısında üniversite öğretim mesleğinden çıkarma cezasına çarptırılmışlardır. Olayın örtbas edilmesi söz konusu değildir. Huzur ve güven ortamı dikkatle ve titizlikle korunmuştur.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber