Sözleşmeli erlerle ilgili kanun tararısı

Sözleşmeli erbaş ve er kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Haziran 2013 13:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

SÖZLEŞMELİ ERBAŞ VE ER KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- 10/3/2011 tarihli ve 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununun 5 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Her sözleşme süresinin sona erme tarihinden en az üç ay önce, sözleşmeli erbaş ve erler sözleşmeyi yenileyeceklerine dair yazılı bildirimde bulunmadıkları takdirde, sözleşme kendiliğinden sona erer. Terörle mücadele sırasında veya bu görevlerinden dolayı alıkonulan >ya da kaybolanların sözleşme süreleri, akıbetleri açıklığa kavuşturulana kadar kuvvet

komutanları, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanının göstereceği lüzum üzerine, durumun devamı müddetince, Genelkurmay Başkanınm onayı ile talebe bakılmaksızın bu Kanunda belirtilen yaş haddini geçmemek üzere uzatılabilir.”


TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi değiştiriliyor

MADDE 2- 6191 sayılı Kanunun 7 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(12) Esir düşen, görevi sırasında harp gaibi olan veya enterne edilenler ile terörle

mücadele görevi sırasında veya bu görevlerinden dolayı alıkonulan ya da kaybolan sözleşmeli erbaş ve erler hakkında 926 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.”

MADDE 3- 6191 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin dokuzuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin onbirinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“(9) Sözleşmeli erbaş ve erlerin ilk ve müteakip birliklere tertibi ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı Personel Başkanlıklarınca yapılır. Bu şekilde tertip edilen personel hakkında 1111 sayılı Kanunun erbaş ve erlere ilişkin hükümleri uygulanır.”

“Sözleşmeli çavuşlar, uzman erbaşlığa uzman çavuş rütbesiyle başlarlar.”

MADDE 4-6191 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“Kamuda istihdam

EK MADDE 1- (1) Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar, ilgili mevzuatlarındaki şartları taşımaları kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına bu maddedeki usul ve esaslar çerçevesinde atanırlar.

(2) Sözleşmeli erbaş ve erlerden talepte bulunanların bilgileri, hizmet süresi en fazla olandan başlamak üzere İçişleri veya Milli Savunma Bakanlıkları tarafından yılda bir defa Şubat ayının son gününe kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. İlgili personelin bildirilmiş olması atanma için tek başına hak teşkil etmez. Bu madde kapsamında personel istihdam etmek isteyen kamu kurum ve kuruluşları atama yapmak istedikleri boş kadro ve pozisyon sayısının iki katı kadar adayı Devlet Personel Başkanlığından her yılın 15 Mart tarihine kadar talep ederler. Devlet Personel Başkanlığınca 1 Mayıs tarihine kadar yılda bir defa kamu kurum ve kuruluşlarına sözleşmeli erbaş ve er olarak hizmet süresi en fazla olandan başlayarak aday listeleri gönderilir. Bir ay içinde yapılacak mülakatta başarılı bulunarak atananların bilgileri bir ay içinde ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.

(3) Ataması yapılan personel göreve başladığı tarihten itibaren atandığı kadro veya pozisyonun mali ve diğer haklarından faydalandırılır. Bunların sözleşmeli erbaş ve erlikte geçen hizmet süreleri, 657 sayılı Kanunda öngörülen öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla, başlangıç derece ve kademelerine her yıl bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl bir derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak

aylık, derece ve kademeleri ile emekli ikramiyesinin hesabına esas sürenin tespitinde değerlendirilir. Atama onayı alınmasına rağmen görevine başlamayanlar ile başladıktan sonra herhangi bir sebeple görevden ayrılanlar bu madde kapsamında yeniden istihdam edilemezler. Sıkıyönetim, seferberlik, savaş veya terörle mücadeleden kaynaklanan zorunlu hâllerde, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından birinci fıkrada belirtilen hizmet süresi uzatılabilir.

(4) Başvuru, mülakat, atama ve diğer işlemlere ilişkin usul ve esaslar İçişleri ve Milli Savunma Bakanlıkları ile Devlet Personel Başkanlığı tarafından müştereken çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

(5) Bu madde kapsamında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye, gerekli bilgi ve belgeleri istemeye, araştırma ve inceleme yapmaya ve uygulamayı yönlendirmeye Devlet Personel Başkanlığı yetkilidir.”

MADDE 5- 16/6/1927 tarihli ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 9- Bu Kanun kapsamında askerlik yükümlülüğünü yerine getirenlere, askerliğe sevk edildiği tarihten geçerli olmak üzere; yedek subaylar için sınıf okulunda geçen sürenin bitiş tarihine, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmen olacaklar için temel askerlik eğitimi süresinin bitiş tarihine, erbaş ve er olarak yerine getirenler için ise askerlik hizmet süresinin bitiş tarihine kadar ölenler ile sakatlanma sebebiyle süresinden önce terhis edilenlerden veya süresinde terhis edilmiş olsa bile yapılan tedaviye rağmen askerliğe elverişsiz hale gelecek şekilde sakatlanmış olanlardan, 5434 sayılı Kanun veya 5510 sayılı Kanun kapsamında aylık bağlanmaması veya 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun gereğince tazminat ödenmemesi kaydıyla; ölenlerin dul ve yetimlerine 400.000 gösterge rakamının, sakatlananlara ise Vazife Malullüklerinin Nevileri ile Dereceleri Hakkında Nizamname hükümlerine göre tespit edilecek sakatlık derecelerine göre aşağıda belirlenen gösterge rakamlarının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktar kadar, bir defaya mahsus olmak üzere tazminat ödenir. Ancak, söz konusu olayların gerçekleştiği tarihte bakaya, firar, izin tecavüzü, hava değişimi tecavüzünde bulunanlar ile kendini askerliğe yaramayacak hale getirmek ve askerlikten kurtulmak için hile kullanmak suçundan hüküm giyenlerin, suça konu eylemleri sonucu ölüm ve sakatlanma nedeniyle ve intihar sonucu meydana gelen ölüm ve sakatlanma olaylarında bu ödeme yapılmaz. Bu tazminattan damga vergisi dışında herhangi bir vergi ve kesinti yapılmaz ve bu tazminat haczedilemez. Tazminatın ödenmesine ilişkin usul ve esaslar İçişleri ve Milli Savunma Bakanlıkları tarafından müştereken hazırlanan yönetmelikle düzenlenir.

MADDE 6- 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanununun 77 nci maddesinin birinci fıkrasının dördüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yılda otuz günden fazla izin ile acemi eğitimini tamamlamamış bulunan yükümlülerden fevkalade özürleri olduğu anlaşılanlara izin verebilmek hakkı asgari alay ve eşidi komutanlığına (Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında eşidi) aittir.”

MADDE 7- 1111 sayılı Kanunun 79 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 79- Firar, izin veya hava değişimi tecavüzünde olan yükümlüler hakkında tanzim edilen suç dosyası, suçun oluşması için öngörülen sürelerin geçmesini müteakip, birlik veya kurum amirliklerince adli yönden bağlı bulunulan askeri mahkemenin teşkilatında kurulduğu kıta komutanlığı veya askeri kurum amirliğine derhal gönderilir. Hazırlanan suç dosyasında yükümlülerin kaçtıkları tarih ile üzerlerinde götürdükleri eşya ve teçhizat belirtilir. Yapılan bu işlemler ayrıca kayıtlı oldukları askerlik şubelerine bildirilir. Askerlik şubelerince yükümlülerin adreslerine bilgilendirme amaçlı yazı gönderilir.”

MADDE 8- 1111 sayılı Kanunun 80 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“Firar, izin veya hava değişimi tecavüzünde olan yükümlülerden haklarında adli makamlarca çıkarılmış yakalama kararları olanlar, ele geçirilinceye kadar kolluk kuvvetlerince aranır. Yakalananlar hakkında ilgili adli makamın talimatı doğrultusunda işlem yapılır.

Haklarında adli makamlarca çıkarılmış yakalama kararı olmayanlardan kendiliğinden gelen ya da kolluk kuvvetleri tarafından askerlik şubelerine teslim edilenler, yol ve iaşe bedelleri ödenerek serbest olarak birlik ve kurumlarına sevk edilirler.

Terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevinden dolayı alıkonulan veya kaybolan er ve erbaşların yeniden birliklerine dönmeleri halinde durumları, mensup oldukları kuvvet komutanlıklarınca teşkil edilecek kurul tarafından incelenir. Kaçırılma veya kaybolma ile ilgili olarak kusurlu görülenler hakkında soruşturma dosyası tanzim edilerek yetkili makamlara intikal ettirilir. Kurul tarafından kusursuz görülenler ile haklarında kovuşturmaya yer olmadığı veya beraat kararı verilenlerin birliklerinden ayrı geçirdiği süreler hizmetten sayılır ve ödenmemiş özlük hakları ödenir.”

MADDE 9- 1111 sayılı Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 8- Bu Kanun kapsamında askerlik yükümlülüğünü yerine getirenlere; askerliğe sevk edildiği tarihten, askerlik hizmet süresinin bitiş tarihine kadar ölenler ile sakatlanma sebebiyle süresinden önce terhis edilenlerden veya süresinde terhis edilmiş olsa bile yapılan tedaviye rağmen askerliğe elverişsiz hale gelecek şekilde sakatlanmış olanlardan, 5434 sayılı Kanun veya 5510 sayılı Kanun kapsamında aylık bağlanmaması veya 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun gereğince tazminat ödenmemesi kaydıyla; ölenlerin dul ve yetimlerine 400.000 gösterge rakamının, sakatlananlara ise Vazife Malullüklerinin Nevileri ile Dereceleri Hakkında Nizamname hükümlerine göre tespit edilecek sakatlık derecelerine göre aşağıda belirlenen gösterge rakamlarının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktar kadar, bir defaya mahsus olmak üzere tazminat ödenir.

Ancak, söz konusu olayların gerçekleştiği tarihte bakaya, firar, izin tecavüzü, hava değişimi tecavüzünde bulunanlar ile kendini askerliğe yaramayacak hale getirmek ve askerlikten kurtulmak için hile kullanmak suçundan hüküm giyenlerin, suça konu eylemleri sonucu ölüm ve sakatlanma nedeniyle ve intihar sonucu meydana gelen ölüm ve sakatlanma olaylarında bu ödeme yapılmaz. Bu tazminattan damga vergisi dışında herhangi bir vergi ve kesinti yapılmaz ve bu tazminat haczedilemez. Tazminatın ödenmesine ilişkin usul ve esaslar İçişleri ve Milli Savunma Bakanlıkları tarafından müştereken hazırlanan yönetmelikle düzenlenir.

MADDE 10- 7/5/1947 tarihli ve 5044 sayılı Askerî Okullar Öğretmenleri Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (I) numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“I- Meslek dersleri öğretmenleri, muvazzaf veya emekli askerî personelden;”

MADDE 11- 5044 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“II- Orta öğretim öğretmenliği şartlarını taşıyan, muvazzaf veya emekli askerî personelden veya sivillerden;”

MADDE 12- 5044 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Askerî okullar için 2 nci ve 3 üncü maddelerde yazılı şartları taşıyan öğretmen bulunmadığı takdirde, mütehassıs askerî personel ve mütehassıs diğer Devlet memurları, ek görevle, öğretmenliğe tayin olunurlar.”

MADDE 13- 5044 sayılı Kanunun 7 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 14- 10/6/1949 tarihli ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11 inci maddesinin (D) fıkrasının ikinci paragrafının altıncı cümlesinde yer alan “Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı” ibaresi “Bakanlar Kurulu” şeklinde, dokuzuncu cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bu fıkra uyarınca görevlendirilen Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerinin, bu fıkra kapsamındaki faaliyetleri, askerlik hizmet ve görevlerinden sayılır.”

MADDE 15- 4/1/1961 tarihli ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Askerlik: Harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir.”

MADDE 16- 211 sayılı Kanunun 35 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 35- Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.”

MADDE 17- 211 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları siyasi faaliyette bulunamaz.”

MADDE 18- 23/2/1961 tarihli ve 257 sayılı Er ve Erbaş Harçlıkları Kanununun 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 3- Erler askerlik hizmetine girdikleri tarihten, erbaşlar ise terfi tarihlerini takip eden aybaşından itibaren harçlığa müstahak olurlar.”

MADDE 19- 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun 926 sayılı Kanunun 145 inci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bu Kanun hükümlerine göre aylık almakta iken; esir veya harp gaibi olanlar yahut enterne edilenler ile terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevinden dolayı alıkonulan ya da kaybolanların ailelerine kanuni kesintiler dışında kalan maaşlarının tamamı ödenir. Bunların aileleri doğum-ölüm yardımı, tahsil bursu, lojman ve sağlık tesislerinden yararlanmaya devam ederler. Yapılan maaş ödemeleri, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hak sahiplerine aylık bağlanması halinde, bu aylığın bağlandığı tarihten itibaren kesilir. Ancak bu aylığın başlangıç tarihine kadar yapılan ödemeler ilgililerden tahsil edilmez. Türk Medenî Kanununun gaipler hakkındaki hükümleri saklıdır.”

MADDE 20- 926 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 30- Bu Kanun hükümlerine göre aylık almakta iken; terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevinden dolayı alıkonulan ya da kaybolanların ailelerine 145 inci madde esaslarına göre aylık ödenir. Bunlardan sonradan dönenlerin durumları mensup oldukları kuvvet komutanlıklarınca teşkil edilecek kurul tarafından incelenir. Kaçırılma ile ilgili olarak kusurlu görülenler hakkında soruşturma dosyası tanzim edilerek yetkili makamlara intikal ettirilir. Bu kişilerin terfi ve diğer özlük işlemleri adli birimlerce verilecek karara göre düzenlenir.”

MADDE 21- 17/7/1972 tarihli ve 1612 sayılı Yüksek Askeri Şûranın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 5 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Yüksek Askeri Şura kararları Cumhurbaşkanının onayı ile tekemmül eder.”

MADDE 22- 18/12/1981 tarihli ve 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununa 32 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 32/A maddesi eklenmiştir.

“MADDE 32/A- Terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonlar nedeniyle, meskun mahal dışında, can ve mal güvenliğinin korunması bakımından girilmesinde sakınca bulunan yerlerde operasyonun devam ettiği süreyle sınırlı olmak üzere; Genelkurmay Başkanlığı veya İçişleri Bakanlığının göstereceği lüzum üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile askeri veya özel güvenlik bölgesi ilan edilebilir. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde vali kararı ile onbeş güne kadar özel güvenlik bölgesi ilan edilebilir.

Bu suretle ilan edilen güvenlik bölgelerinin sınırları ile yasağın kapsamı, başlangıcı ve bitimi ilgili makamlar tarafından uygun araçlarla duyurulur. Bu bölgelere ilgili makamların izni olmadıkça girilemez.”

MADDE 23- 14/10/1983 tarihli ve 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununun 47 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Ulaştırma Bakanlığınca” ibaresi “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce”, ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan “Ulaştırma Bakanlığı” ibareleri “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü” ve beşinci fıkrasında yer alan “Ulaştırma Bakanlığının” ibaresi “Milli Savunma Bakanlığının veya Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün” şeklinde, dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dördüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir. . .,,, ,v.

“Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, ilgili kuruluşların da görüşlerini alarak havaalanları için yukarıda değinilen hususları kapsayan planları ve kuralları hazırlar ve yayınlar. Türk Silahlı Kuvvetlerine ait havaalanlarından sivil hava ulaşımına açık havaalanlarına ilişkin inşaat sınırlamalarına ait planların yapılması, yayımlanması, takip esasları ve sorumlu kuruluşlar Milli Savunma Bakanlığının görüşü alınarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca belirlenir.

Sivil hava ulaşımına açık olmayan yalnızca askeri kullanımda olan havaalanlarında ise Milli Savunma Bakanlığı, ilgili kuruluşların da görüşünü alarak bu havaalanları için yukarıda değinilen hususları kapsayan planları ve kuralları hazırlar ve yayınlar. Yeni yapılacak askeri havaalanları hakkında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının görüşü alınır.”

MADDE 24- 24/10/1983 tarihli ve 2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madalya ve nişanlar hak edenin ölmesi halinde, bu madalya ve nişanlar kendileri tarafından mirasçılarından birine bırakılmamış ise, en büyüklerinden başlamak üzere erkek çocuklarına, yoksa kız çocuklarına, çocukları yoksa babasına o da yoksa annesine, baba ve annenin boşanmış olduğu durumlarda çocuğun velayeti kimde ise ona, anne ve babanın olmadığı durumda eşine, eşinin de yokluğu halinde Medeni Kanun hükümlerine göre kanuni mirasçılarına intikal eder.”

MADDE 25- 17/11/1983 tarihli ve 2955 sayılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanununun 12 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanı Bilimsel Yardımcısı tabip tümgeneral/tümamiral veya tuğgeneral/tuğamiral olup, Askeri Tıp Fakültesi ile eğitim hastanelerinde ve Sağlık Bilimleri Enstitüsünde bilfiil görev yapan askeri tabip profesörler arasından, 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunundaki usul ve esaslara göre atanır.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanı Bilimsel Yardımcısı, aynı zamanda Askeri Tıp Fakültesi dekanı olup, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanına bilimsel faaliyetlerde yardım eder ve bu faaliyetlerin koordineli bir şekilde yürütülmesinden Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanına karşı sorumludur. Dekan, Fakültenin eğitim ve öğretim faaliyetlerinin plânlanmasını, programlanmasını ve uygulanmasını sağlar. Dekana çalışmalarında yardımcı olmak üzere; Dekanın önerisi alınarak, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanının teklif edeceği dört öğretim üyesi arasından en çok iki dekan yardımcısı Genelkurmay Başkanlığınca atanır. Atamaya bağlı olarak dekan veya dekan yardımcılarından birisi, baştabiplik görevini de yürütür.”

MADDE 26- 2955 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “harp akademisi mezunu bir korgeneral veya koramiral olup,” ibaresi ile 10 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “, sağlık astsubay meslek yüksek okulu komutanı” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 27- 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 4- Kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından hazırlanan ve Genelkurmay Başkanlığınca onaylanan veya uygun bulunan uzman onbaşı ve uzman çavuş kadrolarına göre, her yıl alınacak uzman erbaşlarla ilgili kadro görev yerleri, anılan komutanlıklar tarafından yayımlanarak duyurulur. İstekli olan ve yönetmelikle belirtilen niteliklere sahip; ^ .

a) Muvazzaflık hizmetini yapmakta olan çavuş, onbaşı ve erler ile bunlardan terhislerinin üzerinden üç yıldan fazla süre geçmemiş olanlar, müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibarıyla yirmibeş yaşını bitirmemiş olmak şartıyla,

b) Sözleşmeli erbaş ve erlerden en az üç yıl görev yapmış, müteakip sözleşme süreleri içerisinde ve müracaat yapılan yılın Ocak ayının ilk günü itibarıyla yirmidokuz yaşını bitirmemiş olmak şartıyla,

istenilen belgelerle müracaat ederler. Bunlardan uygun görülenler yönetmelikte belirtilen esaslara göre çalıştırılırlar.”

MADDE 28- 3269 sayılı Kanunun 5 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Terörle mücadele sırasında veya bu görevlerinden dolayı alıkonulan ya da kaybolanların sözleşme süreleri, akıbeti açıklığa kavuşturulana kadar kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanının göstereceği lüzum üzerine, durumun devamı müddetince, Genelkurmay Başkamnın onayı ile bu Kanunda belirtilen yaş haddini geçmemek üzere talebe bakılmaksızın uzatılabilir.”

MADDE 29- 3269 sayılı Kanunun 16 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Esir düşen, harp gaibi olan veya enterne edilenler ile terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevinden dolayı alıkonulan ya da kaybolan uzman erbaşlar hakkında 926 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.”

MADDE 30- 28/5/1988 tarihli ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununun 17 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Esir düşen, harp gaibi olan veya enterne edilenler ile terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevinden dolayı alıkonulan ya da kaybolan uzman jandarmalar hakkında 926 sayılı Kanunun bu husustaki hükümleri uygulanır.”

MADDE 31- 13/6/2001 tarihli ve 4678 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinde İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasına “Sözleşme süreleri;” ibaresinden sonra gelmek üzere “terörle mücadele sırasında veya bu görevlerden dolayı alıkonulma ya da kaybolma hali ve” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 32- 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (n) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“n) Erbaş ve erler ile askeri malzemelerin hava yoluyla taşıtılması için Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığından yapılacak hizmet alımları ile uluslararası mükellefiyetlerden doğan veya ulusal amaçlı; savunma, güvenlik, insani yardım gibi durumlarda ortaya çıkabilecek acil ihtiyaçların, süratli ve etkin bir biçimde temini amacıyla, önceden güvenceler alınmasına olanak sağlayan anlaşmalar veya sözleşmeler yapmak suretiyle mal ve hizmet alımları,”

MADDE 33- 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 2 nci maddesinin sekizinci fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Milli Savunma Bakanlığınca işletilen askeri iş yerleri hariç olmak üzere, işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler dışında asıl iş bölünerek alt işverenlere verilemez.”

MADDE 34- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Sözleşmeli erbaş ve er teminine 11 Temmuz 2011 tarihinde başlanmıştır. Dört dönem temin faaliyeti sonucunda 15.000 fiili kadroya karşılık ancak 1207 sözleşmeli erbaş ve er temin edilebilmiştir. 29 yaşına kadar yaklaşık yedi yıl aralıksız İç Güvenlik Bölgesinde görev yapacakları dikkate alındığında, sözleşmeli erbaş ve erler, bölgenin ağır şartları ve görevin zorlukları nedeniyle sistemden ayrılmaya başlamışlardır.

Sözleşmeli erbaş ve er fiili kadrosu 2013 yılı için 24.000, 2014 yılı için ise 33.000 olarak öngörülmüştür. Ancak son dönem temin faaliyetinde sınava katılan personel sayısı 3.038 iken, temin faaliyetinde bu sayı 579'a kadar düşmüştür.

Bölücü terör örgütü ile yapılan mücadele sırasında çatışma, pusu, baskın, yol kesme gibi olaylar sırasında kaybolup akıbeti uzun süre açıklığa kavuşturulamayan, terör örgütü eline geçen veya bir süre örgüt elinde tutulduktan sonra değişik şekillerde serbest kalarak Türk Silahlı Kuvvetlerine geri dönen personelin, hizmet sürelerinin hesaplanmasında ve özlük haklarının ödenmesinde, yasal boşluklardan kaynaklanan bir kısım tereddütler yaşanmaktadır. Bu nedenle ortaya çıkan tereddütlerin giderilerek, personelin ve ailelerinin mağdur olmaması büyük önem arz etmektedir.

Askerlik yükümlülüğünü yerine getirmek için silâhaltına alınan vatandaşlarımıza, askerlik hizmeti sırasında meydana gelen bazı ölüm, sakatlanma ve yaralanma olaylarında tazminat ödenememekte, bu durum kendilerinin veya varislerinin mağdur olmalarına neden olmaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetlerin güncel bir kısım ihtiyaçlarının karşılanması için hazırlanan Tasarı ile;

1. Sözleşmeli erbaş ve erlerin terörle mücadele dışındaki diğer kritik birlik ve görevlere de atanabilmelerine imkân tanınması,

2. En az yedi hizmet yılını tamamlayan sözleşmeli erbaş ve erlerin, belli şartlar altında kamu kurum ve kuruluşlarındaki uygun kadrolara yerleştirilmesi,

3. Terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevlerinden dolayı kaçırılan ya da kaybolan sözleşmeli subay, astsubay, erbaş ve erler ile uzman erbaşların sözleşmelerinin talep şartı aranmaksızın uzatılması,

4. Terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevlerinden dolayı kaçırılan personele yapılacak maaş ödemeleri ile terfi ve özlük işlemlerine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi,

5. Askerlik yükümlülüğünü yerine getirmekte olan yükümlülere, ölüm veya sakatlanması sonucunu doğuran olaylardan dolayı sosyal güvenlik kurumunca maaş bağlanmaması veya nakdi tazminat ödenmemesi şartıyla tazminat ödenmesine imkân tanınması,

6. Erbaş ve erlere yılda otuz günden fazla verilecek izinler ile acemi eğitimi esnasında acil durumlarda verilecek izinlerin, tugay komutanlıkları yerine alay veya eşidi birlik komutanlığı veya kurum amirliği tarafından verilmesi,

7. Firar, izin veya hava değişimi tecavüzünde olan yükümlülere ait suç dosyalarının, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu paralelinde derhal tanzim edilerek adli makamlara iletilmesi ve bu makamlar tarafından verilecek kararlar üzerine yurt genelinde aranmaları,

8. Askeri okullarda, subaylar yanında başta astsubaylar olmak üzere diğer askeri personelin de uygun görülecek öğretmen kadrolarında görevlendirilebilmesi,

9. 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11 inci maddesinin (D) fıkrası kapsamında, birden fazla ili içine alan olaylarda aynı veya farklı askeri birlik komutanlarından kuvvet tahsis edilmesi durumunda iller veya kuvvetler arasında işbirliği, emir komuta ilişkileri ve gerekli görülen diğer hususların Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek esaslara göre yürütülmesi ve görevlendirilecek askeri birlik ve personelin bu kapsamdaki faaliyetlerinin, askerlik hizmet ve görevlerinden sayılması,

10. Silahlı Kuvvetlerin vazifesinin; yurtdışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmak şeklinde yeniden düzenlenmesi,

11. Silâh altına alınan yükümlülere, askerlik hizmetine girdikleri tarih olarak kabul edilen sevk tarihi ile takip eden aybaşı arasında da harçlık ödenebilmesi,

12. Türk Silahlı Kuvvetlerine ait ve sivil hava ulaşımına açık havaalanları ile yalnızca askeri kullanımda olan havaalanlarına ilişkin inşaat sınırlamaları planlarının ne şekilde yapılacağı ve takip edileceğine ilişkin usulün düzenlenmesi,

13. Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığının idari yapılanmasının yeniden düzenlenmesi,

14. Türk Silahlı Kuvvetlerinin yurtiçi ve yurtdışından temin ettiği savunmaya yönelik askeri malzemeler ile erbaş ve erlerin taşınması faaliyetlerinin, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa tabi olmaksızın hizmet alımı suretiyle Türk Hava Yollarından karşılanması,

15. Milli savunma faaliyetlerinin yürütüldüğü askeri iş yerlerinin, alt işveren kurumunun getireceği olumlu katkılardan yararlandırılması,

amaçlanmıştır.

MADDE 1- Madde ile, terörle mücadele sırasında veya bu görevlerinden dolayı alıkonulan ya da kaybolan sözleşmeli erbaş ve erlerin sözleşmelerinin talep şartı aranmaksızın uzatılması amaçlanmıştır.

MADDE 2- Madde ile, terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevlerinden dolayı alıkonulan ya da kaybolan sözleşmeli erbaş ve erlerin ailelerine yapılacak maaş ödemeleri ile terfi ve özlük işlemlerine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

MADDE 3- Madde ile, sözleşmeli erbaş ve erlerin terörle mücadele dışındaki diğer kritik birlik ve görevlere de atanabilmelerine imkân tanınması amaçlanmıştır.

MADDE 4- Madde ile, sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi yıl görev yapanların kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş kadro ve pozisyonlara atanmalarına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

MADDE 5- Madde ile, askerlik yükümlülüğünü 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu kapsamında yerine getirmekte olan yükümlülere, ölüm veya sakatlanma sonucunu doğuran olaylardan dolayı Sosyal Güvenlik Kurumunca maaş bağlanmaması veya nakdi tazminat ödenmemesi şartıyla, bir defaya mahsus olmak üzere tazminat ödenmesi amaçlanmıştır.

MADDE 6- Madde ile, erbaş ve erlere acil durumlarda yılda otuz günden fazla verilecek izinler ile acemi eğitimi esnasında verilecek izinlerin, tugay komutanlıkları yerine alay ve eşiti birlik komutanlığı veya kurum amirliği tarafından verilmesi amaçlanmıştır.

MADDE 7- Madde ile, firar, izin veya hava değişimi tecavüzünde olan yükümlülere ait suç dosyalarının, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri paralelinde derhal tanzim edilerek adli makamlara iletilmesi ve bu makamlar tarafından verilecek kararlar üzerine yurt genelinde aranmalarına imkân sağlanması amaçlanmıştır.

MADDE 8- Madde ile, firar, izin veya hava değişimi tecavüzünde olan yükümlüler hakkında kolluk kuvvetlerince yapılacaklar ile terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevinden dolayı alıkonulan veya kaybolan er ve erbaşların yeniden birliklerine dönmeleri halinde haklarında tesis edilecek işlemler belirlenmiştir.

MADDE 9- Madde ile, askerlik yükümlülüğünü 1111 sayılı Askerlik Kanunu kapsamında yerine getirmekte olan yükümlülere, ölüm veya sakatlanma sonucunu doğuran olaylardan dolayı Sosyal Güvenlik Kurumunca maaş bağlanmaması veya nakdi tazminat ödenmemesi şartıyla, bir defaya mahsus olmak üzere tazminat ödenmesi amaçlanmıştır.

MADDE 10- Madde ile, subayların yanısıra başta astsubaylar olmak üzere diğer askeri personelin de askeri yüksek okullarda uygun görülecek öğretmen kadrolarında görevlendirilmelerine imkân sağlanması amaçlanmıştır.

MADDE 11- Madde ile, subayların yanısıra başta astsubaylar olmak üzere diğer askeri personelin de askeri liselerde uygun görülecek öğretmen kadrolarında görevlendirilmelerine imkân sağlanması amaçlanmıştır.

MADDE 12- Madde ile, subayların yanısıra başta astsubaylar olmak üzere diğer askeri personelin de askeri okullarda uygun görülecek öğretmen kadrolarında ek görevle görevlendirilmelerine imkân sağlanması amaçlanmıştır.

MADDE 13- 30/6/1939 tarihli ve 3656 sayılı Kanun ve 26/6/1940 tarihli ve 3888 sayılı Kanun, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 237 nci maddesi ile yürürlükten kaldırıldığından, uygulama imkânı kalmayan 5044 sayılı Kanunun 7 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 14- Madde ile, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11 inci maddesinin (D) fıkrası kapsamında, birden fazla ili içine alan olaylarda ilgili valilerin isteği üzerine aynı veya farklı askeri birlik komutanlarından kuvvet tahsis edilmesi durumunda iller veya kuvvetler arasında işbirliği, koordinasyon, kuvvet kaydırması, emir komuta ilişkileri ve gerekli görülen diğer hususların Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek esaslara göre yürütülmesi ve görevlendirilecek askeri birlik ve personelin bu kapsamdaki faaliyetlerinin, askerlik hizmet ve görevlerinden sayılması öngörülmüştür.

MADDE 15- Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 35 inci maddesinde yapılan değişiklik çerçevesinde askerlik tanımı yeniden düzenlenmiştir.

MADDE 16- Madde ile, Türk Silahlı Kuvvetlerinin vazifesi; yurtdışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmak şeklinde yeniden düzenlenmiştir.

MADDE 17- Madde ile, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının siyasi faaliyette bulunamayacağı hususuna açıklık getirilmiştir.

MADDE 18- Madde ile, silah altına alman yükümlülere, askerlik hizmetine girdikleri tarih olarak kabul edilen sevk tarihi ile takip eden aybaşı arasında da harçlık ödenebilmesi amaçlanmıştır.

MADDE 19- Madde ile, terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevlerinden dolayı alıkonulan ya da kaybolan personelin ailelerine yapılacak maaş ve özlük haklan ödemelerine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlanmıştır.

MADDE 20- Madde ile, terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevlerinden dolayı alıkonulan ya da kaybolan personelin terfi ve özlük işlemlerine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlanmıştır.

MADDE 21- Madde ile, Yüksek Askeri Şura kararlarının Cumhurbaşkanının onayı ile tekemmül etmesi öngörülmüştür.

MADDE 22- Madde ile, vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması için terörle mücadele kapsamında operasyon icra edilecek bölgelerde, operasyon süresiyle sınırlı olmak üzere askeri veya özel güvenlik bölgesi ilanına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlanmıştır.

MADDE 23- Madde ile, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait ve sivil hava ulaşımına açık havaalanları ile yalnızca askeri kullanımda olan havaalanlarına ilişkin inşaat sınırlamaları planlarının ne şekilde yapılacağı ve takip edileceğine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlanmıştır.

MADDE 24- Madde ile, şehit personelin anne ve babasının boşanması halinde madalyasının kime verileceği hususu düzenlenmiştir.

MADDE 25- Madde ile, akademik faaliyetlere daha çok zaman ayrılabilmesi için Gülhane Askeri Tıp Akademisi dekan ve baştabiplik kadrolarının ayrılması amaçlanmıştır.

MADDE 26- Madde ile, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığına her sınıftan atama yapılabilmesi ve akademik yapılanma dikkate alınarak Akademi Kurulundan sağlık astsubay meslek yüksek okulu komutanının çıkarılması amaçlanmıştır.

MADDE 27- Madde ile, sözleşmeli erbaş ve erlerin uzman erbaşlığa geçiş yaş sınırının yirmi beşten, yirmi dokuza yükseltilmesi amaçlanmıştır.

MADDE 28- Madde ile, terörle mücadele sırasında ya da bu görevlerinden dolayı alıkonulan ya da kaybolan uzman erbaşların sözleşmelerinin talep şartı aranmaksızın uzatılması amaçlanmıştır.

MADDE 29- Madde ile, terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevlerinden dolayı alıkonulan ya da kaybolan uzman erbaşların ailelerine yapılacak maaş ödemeleri ile terfi ve özlük işlemlerine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlanmıştır.

MADDE 30- Madde ile, terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevlerinden dolayı alıkonulan ya da kaybolan uzman jandarmaların ailelerine yapılacak maaş ödemeleri ile terfi ve özlük işlemleri düzenlenmiştir.

MADDE 31- Madde ile, terörle mücadele sırasında ya da bu görevlerinden dolayı alıkonulan ya da kaybolan sözleşmeli subay ve astsubayların sözleşmelerinin talep şartı aranmaksızın uzatılması amaçlanmıştır.

MADDE 32- Madde ile, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yurtiçinden veya yurtdışından temin ettiği savunmaya yönelik askeri malzemeler ile erbaş ve erlerin taşınması faaliyetlerinin, 4734 sayılı Kanuna tabi olmaksızın hizmet alımı suretiyle Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığından karşılanması amaçlanmıştır.

MADDE 33- Madde ile, yurt savunması ve ülke ekonomisi açısından önemi dikkate alınarak Milli Savunma Bakanlığınca işletilen askeri iş yerlerinin, alt iş verenlik kurumunun getireceği olumlu katkılardan yararlandırılması amaçlanmıştır.

MADDE 34- Yürürlük maddesidir.

MADDE 35- Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber