TBMM'de Pantolon bilmecesi!

Kadın vekillerinin pantolon giymesine imkan veren içtüzük değişikliğine ‘evet’ diyen Ak Parti tavrını değiştirdi. Muhalefet tepkili, Ak Parti’ye göre ise pantolon zaten yasak değil

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 28 Haziran 2013 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TBMM'de Pantolon bilmecesi!

Şebnem HOŞGÖR

Ak Parti'nin yasama yılı sona ermeden yasalaştırmak istediği TBMM İçtüzük teklif taslağı üzerinde çalışan TBMM İçtüzük Uzlaşma Komisyonu'nda, “kıyafet” krizi çıktı. Komisyondaki ilk tur görüşmelerde partiler “... Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri, bakanlar, TBMM Teşkilatı memurları ve diğer kamu personeli ceket giymek ve kıravat takmak zorundadırlar. Bayanlar tayyör giyerler” hükmünün yer aldığı mevcut içtüzüğün 56. maddesine kadınların pantolon giymesine de imkan tanıyacak bir ek hüküm konulması konusunda uzlaşmıştı.

Ancak komisyonda önceki gün yapılan ikinci tur görüşmelerinde AK Parti, Meclis'te pantolon açılımı sağlayacak düzenlemeye karşı çıktı. MHP'li Nevzat Korkmaz, AK Partili Haluk İpek'e “Daha önce varılan bir mutabakatımız var. Niye şimdi çark ediyorsunuz?” diye tepki gösterdi. CHP'nin engelli milletvekili Şafak Pavey'i örnek gösteren Korkmaz “Burada yapılmak istenen son derece insani bir şey. Niye itiraz etmeye başladınız? Bize niyet okutturmayın” sözleriyle tepkisini sürdürünce ikili arasında sert tartışmalar yaşandı. Tartışmanın ardından maddesinin daha sonra yeniden ele alınmasına karar verildi.

'Nihai karar verilmedi'

Ak Partili İpek, VATAN'ın “Pantolon açılımından vazgeçmenizin nedeni nedir?” sorusuna “Komisyonda henüz o maddeyle ilgili nihai bir karar verilmedi. Tekrar görüşülecek” yanıtını verdi. Ancak kulislerde AK Parti'nin tavır değiştirmesinde parti tabanından “Madem pantolon serbest hale getiriliyor, oraya başörtüsünü niye yazdırmadınız?” eleştirisinin gelebileceği endişesinin etkili olduğu öğrenildi.

'Meclis başkanı izin verirse sorun çıkmaz'

VATAN'ın 'pantolon düzenlemesi'yle ilgili sorularını yanıtlayan AK Parti kurmayları, İçtüzük'teki mevcut hükmün aynen korunması halinde dahi kadın milletvekillerinin pantolon giyebileceğini savundu. Mevcut maddenin sadece erkekler için “kıravat” zorunluluğunu vurgulamak amacıyla yazıldığını öne süren AK Parti kurmayları şunları savundu: “İçtüzükte ne başörtüsü ne pantolon yasağına yönelik bir hüküm yok. Bu madde hiç değiştirilmese dahi Genel Kurul'u yöneten TBMM Başkan ve Başkanvekillerinin inisiyatifiyle milletvekillerinin kıyafet özgürlüğü sağlanabilir. Bu konuda kararı Genel Kurul'u yöneten Başkan verir.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber