Araç muayenesi nasıl yapılıyor? Yaşanan bir örnek...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Ocak 2006 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir garip araç muayene Örneği

Cuma günü arkadaşım beni arayarak, aracının muayene tarihinin gectiğini ve nasıl bir prosedür izlendiğini bilmediğini, mümkünse beraber bu işlemi yapabilmemizin mümkün olup olmadığını sordu. Bende neden olmasın! Bu işlere mesleğimiz gereği pek uzak olmadığımızı ve beraber yapabileceğimizi söyledim. Önce vergi dairesine uğrayıp muayene ücretini ödeyip, elimizdeki makbuzla karayolları araç muayene istasyonuna gitdik?

Ülkemizde arac muayenesinin nasıl yapıldığına lütfen dikkat edin aynen aktarıyorum?

Aracımızla araç muayene istasyonu bahcesine giriyoruz ve aracımız park ediyoruz. Elimizdeki makbuzla içeriye girip makbuzu ve ruhsatı istasyondaki görevliye uzatıyoruz. Görevli pencereden araca bakıp, modelini ve yılını sorup; elindeki ruhsata ve makbuza baktıktan sonra ruhsata mühür ve imzayı atıp bizi gönderiyor?hepsi bu kadar.

Şimdi soruyorum yetkililere;

- Bizler bu araç muayene ücretini niçin ödedik, burada bizlere sunulan hizmet ne?

- Bildiğim kadarıyla aracımızın teknik açıdan trafiğe uygun olup olmadığının kontrolünün yapılması gerekiyordu!(Şasi, elektrik sistemi, fren sistemi, lastikler?gibi) Nerede?

- Mevcut durumda mademki bu hizmet tamamen para almak için yapılıyorsa, niye adı araç muayene oluyor anlamış değilim.

- Böyle bir uygulama dünyanın neresinde var?

Gördüğüm kadarıyla araç muayene istasyonları Tüv firması tarafından 20 yıllığına özelleştirildi. Bir Otomotiv Teknik Elemanı olarak gittim bu firma tarafından yapılan istasyonu inceledim ve oradaki mühendis arkadasdan burada işlerin nasıl yürüyeceğine dair bilgiler aldım. Gerçekten de Avrupa standartlarında olması gereken şekliyle araç muayene istasyonları yapmışlar. Fakat MMO(makine müh. ) odasının LPG dönüşüm sistemlerinde olduğu gibi kendilerine rant sağlamak amacıyla buraya da engel olmak istedikleri bilgisini aldım gerçekten de üzüldüm, ülkem adına.

Saygılarımla?

Otomotiv Teknik Öğretmen ABDULLAH ERTAN


İKİNCİ YAŞANMIŞ BİR OLAY DAHA Ben aracımı nasıl muayene ettirdim biliyor musunuz?

2 km.uzaktan kuyruğa girdim. 4 saat sonra istasyona 100 metre kala bir uyarı. ?LPG'li araçlar sızdırmazlık raporu olmadan muayene edilmez.? Dönemem çünkü her iki taraf tretuvarla örülü. Bir polis arkadaş ısrar edip şansını denersen bazen önemsemiyorlar. Dedi. Ben de şansımı denemek istedim. Ancaaak! Öğle saati. Saat 12'den 13:30'a kadar. Son dakikasına varana dek.

Muayene başladı. Belgelerimi istediler. Daha önce hazırladığım hiçbir şeye bakmaya bile tenezzül etmediler. İşim bitti mi. Bitmedi tabi. Doğru vergi ödeme sırasına. 1 saat de orada bekledim. Sıra bana geldiğinde bir uyarı yazısı. Başka ile ait plakalar için vergi dairesinden borcu yoktur yazısı olacak. Daha önce iki kez aynı yerde bilgisayara bakarak borcumun olup olmadığını görmüşlerdi. Bu sefer bilgisayar programında bir değişiklik yapmışlar artık Ankara'dan Eskişehir görülemiyormuş. Ne olacak. Eskişehirden borcu yoktur belgesi gelecek. İş yerime dönüp bir arkadaşıma telefon ettim.

Vergi Dairesine gitti. Ona vermezler tabi. Benim gelmem lazım. Ya da ruhsat gelecek. Fotokopisi olmaz mı? Olur oradaki hemşeri. Ancak Yeğenbey Vergi Dairesine gidip ruhsatın fotokopisini oradan göndereceğim. Cevabı oraya gönderilecek. Üç gün sonra gelip alacağım. Israr ettim. Ruhsatın fotokopisini Eskişehir'e kendim gönderdim. Arkadaşa rica minnet borcu yoktur belgesini verdiler. O bana faks çekti. Yeniden istasyona. Sıra. Bu sefer beklemedim. Değnekçi kılıklı bir görevliye (halka aynen çoban gibi davranıyor, itiyor, çekiyor. İtiraz eden yok) Bu sırayı bir daha beklemeyeceğim değil mi deyince beni kolumdan tutup ilk boş vezneye sürüdü.

Dün benden belge isteyen arkadaş gösterdiğim belgeye göz ucuyla baktı. Katladı verdi. Evet sadece göz ucuyla baktı. 88 YTL. Ödedim. Yürü. 2 günde halledebildim. En çok da devletin geleceğine olan inancımın bir darbe daha almasına üzüldüm. Özelleştirilmesi gündemde olan bu iş bir an önce devletin elinden kurtarılmalı. Vergimizi öderken bari insan muamelesi görelim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber