35. madde Pazartesi günü ele alınacak

TBMM Milli Savunma Komisyonu, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinde değişiklik yapılmasını da öngören tasarıyı, 1 Temmuz Pazartesi günü görüşecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2013 12:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
35. madde Pazartesi günü ele alınacak

Komisyonun 1 Temmuz 2013'te, saat 16.00'da görüşeceği Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı, önemli bir demokratikleşme adımı olarak nitelendiriliyor.

Tasarıyla, TSK İç Hizmet Kanunu, İl İdaresi Kanunu ve Yüksek Askeri Şura Kanunu'nda önemli değişiklikler yapılıyor.

TSK İç Hizmet Kanunu'nun 2. maddesindeki "Askerlik, Türk vatanını, istiklal ve Cumhuriyetini korumak için harb sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir. Bu mükellefiyet özel kanunlarla vaz'olunur" hükmü, “Askerlik, harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir” olarak değiştiriliyor.

Askeri darbelerin yasal dayanağı olarak gösterilen 35'inci maddedeki Türk Silahlı Kuvvetlerini'nin vazifesi yeniden belirleniyor. Mevcut kanunda, "Silahlı Kuvvetler'in vazifesi, Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni korumak ve kollamaktır" olarak tanımlanıyor.

Tasarıya göre, Silahlı Kuvvetler'in vazifesi; yurtdışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olacak.

"Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü siyasi tesir ve düşüncelerin dışında ve üstündedir" ifadesi de “Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları siyasi faaliyette bulunamaz” şeklinde düzenleniyor.

Tasarı'nın İl İdaresi Kanunu'nda yaptığı değişiklik ile birden fazla ili içine alan olaylara müdahalede, kuvvetler arası koordinasyon, işbirliği ve emir komuta ilişkilerinin Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından değil, Hükümet tarafından yürütüleceği hükme bağlanıyor

Tasarı'yla YAŞ Kanunu'na, “Yüksek Askeri Şura kararları Cumhurbaşkanı'nın onayı ile tekemmül eder" ibaresi de eklendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber