20 şişe karşılığı 1 tablet bilgisayar

2007 yılından beri okullarda geri dönüşüm projeleri yürütülen Beyoğlu’nda 5 kg atık yağ veya 20 şişe getiren öğrencilere kurayla 25 tablet bilgisayar ve 125 bisiklet verildi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Haziran 2013 08:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
20 şişe karşılığı 1 tablet bilgisayar

Doğal kaynakların korunması ile ilgili önemli projelere imza atan Beyoğlu Belediyesi, atık yağ ve atık cam toplanması konusunda bir kampanya başlattı. Beyoğlu'nda bulunan 25 ilköğretim okulunda bulunan 25 bin 700 öğrenci projeye dahil edilerek kampanya kapsamında kurayla okullarda 25 tablet bilgisayar ve 125 bisiklet dağıtıldı.

1 litre atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiği gerçeğinden hareket eden Beyoğlu Belediyesi, atık yağ toplayarak biodizele dönüştüren Albiyobir firmasıyla yılda 285 ton atık yağ topluyor. Atık yağ konusunda öğrencilerin de bilinç sahibi olması amacıyla “Atık yağlar Dönüşüyor” kampanyası başlatan Beyoğlu Belediyesi, Albiyobir firmasının desteğiyle 5 kg atık yağ getiren her öğrenciye bisiklet kurasına katılma kuponu verdi. Evlerinde atık yağ toplayan 271 öğrenciden 125'i yapılan çekilişle bisiklet sahibi oldu.

Anadolu Cam Beyoğlu Belediyesi'ne cam atık toplama aracı hibe etti

Okullarda ayrıca atık cam için de harekete geçen Beyoğlu Belediyesi, her okula “Beyoğlu'nda Cam Yeniden Cam” yazılı cam kumbaraları yerleştirdi.

Şişecam topluluğu üyesi olan Anadolu Cam Sanayi A.Ş. tarafından desteklenen “Cam Yeniden Cam Kampanyası” ile camın geri dönüşümü amaçlandı. Anadolu Cam Sanayi A.Ş. atık camların geri dönüşümünün gerçekleştirilmesi için Beyoğlu Belediyesine 1 adet toplama aracı ve 250 adet atık cam kumbarası hibe etti.

Kampanya kapsamında her 20 şişe getiren öğrenciye 1'er kupon verildi. Beyoğlu'nda okuyan 25 bin öğrenciden 3953'ü atık cam toplayarak kampanyaya katıldı. Yapılan çekilişle her okuldan 1 öğrenciye 1 tablet olmak üzere toplam 25 adet tablet bilgisayar hediye edildi.

Demircan, “Medeni toplumlarda çevre bilinci gelişir”

Beyoğlu'nda okuyan çocuklarda çevre bilincinin gelişmesi için çaba gösterdiklerini belirten Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Doğal kaynakların hızla tükendiği dünyamızda, var olan kaynakların özenle kullanılması gerektiği ortadadır. Bunun sağlanabilmesi için geri dönüşebilir atıkların kazanımı çok önemlidir. Gelecek nesillere yaşanılabilir bir çevre sunulması için ambalaj, yağ, pil ve cam atıkların ayrı ayrı toplanması konusunda çalışmalar yapıyoruz. 2007 yılında harekete geçerek 'Her Atık Çöp Değildir, Yarınlar Çöpe Gitmesin' sloganıyla başladığımız çalışmalara devam ediyoruz. Çünkü medeni toplumlarda çevre bilinci gelişir. Çok kültürlü Beyoğlu'nda şehir kültürünün doğal bir sonucu olarak çevreci gençlerin yetişmesi bizleri mutlu ediyor. Çevre duyarlılığı gösteren 150 öğrencimize bisiklet ve bilgisayar dağıtarak karne hediyesi de vermiş olduk” diye konuştu.

Beyoğlu'nda yılda 4992 ağaç kurtarıldı

İstiklal Caddesi ve çevresi başta olmak üzere geniş bir alanda ambalaj atıklarının ayrı toplanmasını sağlayan Beyoğlu Belediyesi, pilot olarak seçtiği mahallelerde bilgilendirme çalışmaları yaptı. Toplam 46 bin konuta girerek vatandaşların bilinçlendirilmesi için yılda 600 bin adet poşet ve 50 bin adet broşür dağıtıldı. Kamu kurumları, okullar, iş yerleri ve konutlardan çıkan ambalaj atıkları belli programlar çerçevesinde toplandı ve yeniden hammadde olarak geri kazandırıldı. Yapılan bu çalışmalar sonucunda Beyoğlu'nda her ay 430 ton ambalaj atığı toplanarak yılda 4992 ağaç kurtarıldı.

Okullarda seminerler verildi

Doğal kaynakların doğru kullanılmasıyla ilgili çocukların bilinç düzeyinin arttırılması çalışmaları da yapıldı. Okul ve konutlarda çeşitli eğitim seminerleri verildi ve broşürler dağıtıldı. Beyoğlu'nda bulunan 25 ilköğretim okulunda 220 saat çevre ve geri dönüşüm konulu eğitimler verildi. Beyoğlu Belediyesi'nin gerçekleştirdiği eğitim seminerleri sonucunda ambalaj atıklarının, atık yağların, atık pillerin, atık kapakların ve atık camların doğaya yeniden kazandırılmasının önemi konusunda farkındalık yaratıldı.

555 bin m3 toprak zehirlenmekten kurtarıldı

Çevreye atıldığında içinde bulundurduğu ağır metaller nedeniyle büyük olumsuzluklara neden olan atık piller konusunda da önemli çalışmalar yapıldı. Atıldığı ortamda uzun süre bozulmadan kalabilen ve toprak veya suyun yapısını bozarak doğanın dengesinin değişmesine neden olan atık piller Beyoğlu Belediyesi tarafından ayrı bölümlerde toplandı. Okullarda atık pil toplama kampanyaları yapılarak çocukların doğayı aktif bir şekilde korumaları teşvik edildi. Yapılan çalışmalar sonucunda 2.5 ton kalem pil (138.889 adet) toplandı.

1 kalem pilin 4m3 toprağı zehirlediği düşünüldüğünde, 138 bin 889 adet kalem pil toplayarak 555 bin 556 m3 toprak zehirlenmekten kurtarıldı.

Çocuklar topladıkları kapaklarla 100 tekerlekli sandalye dağıttı

Çocukların doğal kaynakları koruma faaliyetleri bunlarla sınırlı kalmadı. 2011 yılı Kasım ayında Beyoğlu Belediyesi'nin öncülüğünde başlatılan “Kapakları Topluyoruz, Engelleri Aşıyoruz” kampanyasıyla bir yıl içerisinde toplam 12 milyon 500 bin adet kapak (25 000 kg) toplandı ve ihtiyaç sahiplerine verilmek üzere 100 adet tekerlekli sandalye alındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber