14 yaşındaki cinayet şüphelisine hangi ceza verilecek?

Adana'da geçen ay çiftlikte şakalaşırken 17 yaşındaki Mustafa Yılmaz'ı 'av tüfeğiyle başından vurarak öldürdüğü' iddiasıyla tutuklanan 14 yaşındaki Y.U.hakkında, ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 01 Temmuz 2013 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
14 yaşındaki cinayet şüphelisine hangi ceza verilecek?

Adana'da geçen ay çiftlikte şakalaşırken 17 yaşındaki Mustafa Yılmaz'ı 'av tüfeğiyle başından vurarak öldürdüğü' iddiasıyla tutuklanan 14 yaşındaki Y.U. hakkında, ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı. Cumhuriyet Savcısı, sanığın yaşından dolayı, 'işlediği suçun hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamaması veya davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmemiş olması' halinde, ceza yerine, çocuklara özgü güvenlik tedbirlerine hükmedilmesini, aksi halde ise indirim uygulanarak, 12-15 yıl arasında hapis cezası verilmesini istedi.

Olay, 13 Haziran 2013'te, merkez Sarıçam İlçesi Ünlüce Köyü Devetaş Mevkii'nde bulunan küçükbaş hayvan çiftliğinde meydana geldi. İddiaya göre, çiftlikte çalışan Mustafa Yılmaz ile Y.U., kendi aralarında şakalaşmaya başladı. Bir süre sonra Y.U., çiftlikteki konteynere giderek av tüfeğini alıp olay yerine geldi. Y.U., önce havaya doğru ateş etmek istedi, ancak tüfek ateş almadı. Tüfeği kurcaladıktan sonra tekrar tetiğe basan Y.U., bu kez tüfeğin ateş alması sonucu Mustafa Yılmaz'ı başından vurdu. Yılmaz, olay yerinde ölürken, Y.U. da jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı.

Nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanan Y.U., Cumhuriyet Savcısı'na verdiği ifadesinde, öldürme kastıyla hareket etmediğini, şakayla olduğunu söyledi. Ölen Mustafa Yılmaz ile birlikte çiftlikte çalıştıklarını belirten Y.U., "Mustafa bana şaka amaçlı 'bombacı' diyordu. Ben tüfekle korkutmak istedim. Tüfeğin içerisine baktım, fişek göremedim. Havaya doğrultup tetiğe bastım, ateş almadı. Tekrar tüfeği açıp baktım, kurma kolunu çekip bıraktım. O esnada nasıl olduysa patladı. Sonra Mustafa'nın yaralandığını gördüm. Ben hedef alarak ateş etmedim" dedi. Soruşturmasını tamamlayan Cumhuriyet Savcısı, olayla ilgili iddianame hazırladı.

SAVCININ İSTEMLERİ

1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede, Y.U. hakkında 'çocuğu öldürme' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istendi. Ancak, davayı açan Cumhuriyet Savcısı, TCK'nın 31/2'nci maddesine göre, sanığın yaşından dolayı, 'işlediği suçun hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamaması veya davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmemiş olması' halinde, ceza yerine, çocuklara özgü güvenlik tedbirlerine hükmedilmesini, aksi halde ise indirim uygulanarak, 12-15 yıl arasında hapis cezası verilmesini istedi. Sanığın yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

YASA NE DİYOR?

'Yaş küçüklüğü' konusunda Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 31/2'nci maddesinde şöyle deniliyor:

"Fiili işlediği sırada 12 yaşını doldurmuş olup da 15 yaşını doldurmamış olanların işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamaması veya davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmemiş olması halinde ceza sorumluluğu yoktur. Ancak bu kişiler hakkında çocuklara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur. İşlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinin varlığı halinde, bu kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde 12 yıldan 15 yıla; müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde 9 yıldan 11 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Diğer cezaların yarısı indirilir ve bu halde her fiil için verilecek hapis cezası 7 yıldan fazla olamaz." - Adana

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber