Erdoğan: Çalışanın nema mağduriyetini biz giderdik

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ocak 2006 22:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, Ocak ayı ulusa sesleniş konuşmasında hükümet olarak sağladıkları güven ve istikrar ortamının, sadece günümüzün kazanımlarını kalıcı hale getirmenin değil, geleceğin hedeflerini yakalamanın da teminatı olduğunu belirtti.

Başbakan Erdoğan, son 30 yıllık dönemde Türkiye'nin sürekli iki haneli, üç haneli enflasyonlarla yaşadığını, bu ağır yükün faturasının daima halka çıkarıldığını da kimsenin aklından çıkarmaması gerektiğini ifade etti. Bugün enflasyonun çift haneli rakamlardan tek haneli rakamlara düştüğünü, 7.7 seviyelerine kadar gerilediğini kaydeden Başbakan Erdoğan, sadece enflasyon ve büyüme rakamlarında değil, hemen hemen bütün ekonomik göstergelerde benzeri iyileşmelerin kaydedildiğini, ekonomide özgüvenin yeniden sağlandığını belirtti. Erdoğan, "Biliyoruz ki insanı ihmal eden bir anlayışla gündelik kazançlar sağlansa da uzun ömürlü başarılar kazanılamaz. İnsan mutluluğunu, demokrasinin bütün kurumlarıyla işlerlik kazanmasını, özgürlüklerin ve adaletin tesisini en temel önceliklerimiz olarak görüyoruz. Adalet derken kastımız sadece mahkeme salonları değildir. Orada her bir vatandaşımızın eşit ve hakkaniyete uygun bir muamele görmesi de değildir. Adaletin terazisinde en küçük bir şaşma elbette kabul edilemez. Bizim adaletten kastımız, aynı zamanda bölgesel gelir farklılıklarının ve fırsat eşitsizliğinin de ortadan kaldırılmasıdır. Bu ülkede yüzü gülmeyen bir tek insanımız bile kalmamalı, tek bir vatandaşımız bile kendisine haksızlık yapıldığı duygusuna kapılmamalıdır. Amaç bu olmalıdır, hedef bu olmalıdır" diye konuştu. Bu çerçevede devletin kendi vatandaşlarına borçlu kalmasını asla doğru bulmadıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, bunun için vatandaşların yıllarca bekleyip artık umudu kestikleri nema alacaklarını ödemenin ilk işlerinden biri olduğunu bildirdi. Geçmiş hükümetler döneminde toplanan bu paraların, aradan yıllar geçmiş, vatandaşlar geri ödemeye hak kazanmış olmasına rağmen, AK Parti görevi devralıncaya kadar bir türlü geri ödenemediğine işaret eden Erdoğan şöyle konuştu:

"Ya para bulunamamış, ya imkan bulunamamış, ya formül bulunamamış, ama vatandaş hak ettiği parayı bir türlü devletten alamamıştır. Biz hükümet olarak bu paraları ödemeyi ve vatandaşına borçlu kalan devlet görüntüsünü silip atmayı kendimize bir görev bildik. Bunu kamuoyuna deklare ettiğimizde inanmayanlar çıktı, kaynak bulamazsınız diyenler oldu. Biz kaynağı da bulduk, formülü de bulduk, imkanı da ürettik ve işçimizle de, işverenimizle de uzlaşma içerisinde 2003 Nisan'ında ilk ödemeleri vatandaşlarımıza yapmaya başladık. O günden beri de belli bir düzen içerisinde bu alacaklar ödendi, kalan son iki taksit de inşallah önümüzdeki Mart ve Haziran aylarında ödenerek bu ayıp tamamen ortadan kaldırılacaktır. Devletin verdiği sözde durması, özellikle de kendi vatandaşıyla güven bağını kaybetmemesi için bu gerekliydi. Biz de bunun gereğini yerine getirdik, bu ağır yükün altına girdik. Şu ana kadar Ziraat Bankası aracılığı ile vatandaşımıza nema alacağı olarak ödenen tutar tam 10 milyar 814 milyon YTL, yani 10 katrilyon 814 trilyon Türk Lirası'dır. Her taksit döneminde 4 milyon 300 bin vatandaşımız bankadan gidip nema alacağını tahsil ediyor. İnşallah Haziran 2006 itibariyle bir tek vatandaşımızın bile devletten tek bir kuruş nema alacağı kalmayacaktır, gecikmeyle de olsa verilen söz nihayet tutulmuş olacaktır. Böylece bizim hükümetimize ait olmayan bu borcu ödeyerek vatandaşlarımızın nema mağduriyetini de gidermiş olacağız. İşte gücünü milletten alan ve kulağını milletin sesine tıkamayan bir hükümetin diğerlerinden farkı da buradadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber