Müze biletlerine % 350 zam!

Haber Giriş : 01 Şubat 2006 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KÜLTÜR BAKANLIĞINDAN KÜLTÜRE 'DEV HİZMET'..?

Müze biletlerinde ayrımı kaldırmak için yerli turiste yüzde 350 zam yapıldı. Bakanlığın yerli ziyaretçileri teşvik yerine yabancı turist muamelesi yapması şaşkınlıkla karşılandı

Kültür Bakanlığı, müze girişlerinde yerli ve yabancılara uygulanan farklı ücret tarifesinden vazgeçti. Bugünden itibaren uygulanmaya başlayan tarifeye göre yerli ve yabancı turistler, müze ve ören yerlerine (tarihî kalıntıların bulunduğu mekânlar) girişte aynı ücreti ödeyecek. Bakanlığın yeni uygulaması, yerli ziyaretçiler için yüzde 350 zam anlamına gelirken, yabancı turistin lehine oldu. Türkiye'de en çok ziyaret edilen Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi ve Efes Müzesi'nin yerli bilet fiyatları 3 YTL'den 10 YTL'ye çıkarıldı. Yabancılar için 15 YTL olan giriş ücretleri de 10 YTL'ye indirildi. Bakanlığın, Avrupa Birliği'nin isteği üzerine müzelerdeki yerli ve yabancı turiste uygulanan fiyat ayrımını kaldırması, devleti tahminen 10 milyon YTL gelir kaybına uğratacak.

Türkiye, 300'den fazla müze ve ören yerine sahip. 2005 yılında bu müzeleri 8,5 milyon yerli, 10,5 milyon yabancı olmak üzere 19 milyona yakın turist gezdi. Devlet, müze gişelerinden yaklaşık 85 milyon YTL gelir elde etti. Müzelerin gelirlerinin büyük bir kısmı yabancı ziyaretçilerden elde edildi. 8,5 milyon yerli ziyaretçinin yarıdan fazlası öğrenci, öğretmen ve emeklilere sağlanan ücretsiz bilet imkanıyla müzelere giriş yaptı. En çok turist alan İstanbul, Ankara, İzmir, Aydın ve Antalya'daki müzelerin ücretleri 10 YTL iken, Anadolu'daki müzelerin giriş ücretleri 2 ile 5 YTL arasında değişiyor. Yerli ziyaretçilerin biletlerine yüzde 350 zam yapılırken, yabancı turistlerin bilet fiyatlarında yüzde 50'ye yakın indirime gidilmesi tartışmaları da beraberinde getirecek.

Turistlerle yerli ziyaretçilere uygulanan fiyat farklılığının ortadan kaldırılması ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, ?Avrupa Birliği müzakerelerinde Türkiye'nin önüne konulabilecek en önemli sorunlarından birini ortadan kaldırdık.? dedi. Dünyanın hiçbir yerinde yerliye ucuz, yabancıya pahalı fiyat uygulamasının olmadığını söyleyen Koç, ?Yabancı ülkelerin bu konuda tepkileri vardı. AB'ye girdiğimizde zaten bu fark ortadan kalkacaktı. Ama biz bu uygulamayı şimdiden kaldırdık. Ancak önümüzdeki günlerde yerli turistin müzeleri gezmesini teşvik edecek yeni uygulamalar başlatacağız.? şeklinde konuştu.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber