Kredi kartı limitine sınırlama

Haber Giriş : 01 Şubat 2006 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu'nda, "Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasa Tasarısı" görüşülürken, kredi kartı limitine sınırlama getirildi. Buna göre, ilk defa kredi kartı sahibi olacak kişinin sahip olduğu tüm kredi kartlarının limiti aylık gelirinin iki katını aşamayacak.

TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu'nda, "Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasa Tasarısı"nın görüşmelerine başlandı. Tasarıyla ilgili bilgi veren Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, bu yasa tasarısıyla sektörün sağlıklı gelişimi için, terminolojinin tanımlandığını, tarafların hak, yükümlülük ve sorumluluklarının belirlendiğini belirtti. Şener, bu tasarıyla kredi kartı kullanımına ilişkin genel işlem şartlarının hüküm altına alındığını, sistemde yer alan kuruluşların denetiminin genel çerçevesinin çizildiği, yasa kapsamındaki kuruluşların ve ilgili kamu kuruluşlarının kendi aralarındaki bilgi alışverişi esaslarının belirlendiğini, banka ve kredi kartı kullanan tüketicilerin haklarının güvence altına alındığını ve ispat yükünün açığa kavuşturulduğunu anlattı.

Şener, bu tasarıyla kart çıkaran kuruluşların karşı tarafın rızası olmadan kart çıkartmaması, kart limitinde gelirin iki katını aşmama esasının getirildiğini ve kart çıkaran kuruluşların son ödeme tarihinden önce kart sahiplerine özet bilgi vermeleri, yapılan işlemlerin kart hamillerinin rızası dışında gerçekleştiğinde bu kişilerin haklarını arayabilmeleri için yasal süreler ve itiraz merciilerinin de düzenlendiğini kaydetti.
Şener, tasarıda kredi kartlarının kayıp ve çalıntı olması durumunda tarafların sorumluluğuyla ilgili düzenlemenin de yer aldığını, üye işyerlerine de kart çıkaran kurumların onayını alma zorunluluğu getirildiğini belirtti.

CHP KREDİ KARTLARI MAĞDURLARINA ÇÖZÜM İSTEDİ

CHP Manisa Milletvekili Nuri Çilingir, kredi kartlarının bugüne kadar rastgele dağıtıldığını ve insanların da kötü bir şekilde kullandıklarını belirterek, bugün kredi kartı kullanan kişilerin yüzde 7'sinin bankalara borcunu ödeyemez bir durumda olduklarını söyledi. Çilingir, taslakta bu kişilerle ilgili bir düzenleme olmadığını belirterek, Meclis'in bu konuda da bir düzenleme yapması gerektiğini savundu. Çilingir, temerrüt faizi ile ilgili bir düzenleme yapılmazsa, CHP olarak bu tasarının bütününe karşı olacaklarını kaydetti.

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören de, bankaların en karlı çalıştıkları sektörün kredi kartları olduğunu belirterek, "Bankaların da biraz fedakarlık yapması gerekir" dedi. Bankaların çok yüksek faizler aldığına dikkat çeken Ören, risk oranının yüksek olduğu dönemde bankaların Merkez Bankası'nın iki katı faiz uyguladıklarını, ekonominin iyi gittiği dönemde ise reel faizin dört katı faiz uyguladıklarını ifade etti. Ören, şimdi tasarıda faiz oranlarıyla ilgili bir düzenleme istendiğinde, bankaların serbest piyasa ekonomisini öne sürerek tepki gösterdiklerini ancak kriz döneminde serbest piyasa ekonomisi demeden TMSF'nin harekete geçirerek bankaları kurtardığını söyledi.

"BANKALARDAN AF DEĞİL, MERHAMET BEKLİYORUZ"

CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu da, banka kartını 29 milyon insanın kullandığını, bunların 8 milyonunun kredi kartı olduğunu belirterek, bankaların bütün masraflarını bu 8 milyonluk kesimin üzerine yüklediğini söyledi. AKP Gümüşhane Milletvekili Sabri Varan da, kredi kartlarına limit ve faiz oranı kriteri getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, kredi kartı mağdurlarıyla ilglii mutlaka bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Varan, "Bankalardan istediğimiz af değildir. Merhamet bekliyoruz" dedi. AKP Konya Milletvekili Hasan Angı da, kredi kartı mağdurları için yeni bir düzenleme yapılmazsa, bütün tasarıya karşı çıkacaklarını söyleyen CHP'lilere tepki gösterdi.

BİR AKP MİLLETVEKİLİNİN KARISI

ATO Başkanı Sinan Aygün de, tasarının eksik olduğunu ancak önemli düzenlemeler de getirdiğini belirterek, kredi kartlarındaki asıl sıkıntının yüksek faizleri olduğunu belirtti. Aygün, bu kişilerin de kendi üyesi olduğunu ve üyelerine karşı mücadele ettiğini ifade ederek, kredi kartlarından dolayı günde bin kişinin icraya düştüğünü, bunun altı ay önce günde 700 kişi olduğunu ve gerekli önlem alınmazsa bu sayının artmaya devam edeceğini bildirdi.
Aygün, toplantıda kendi rızası dışında kendisine bir kredi kartı yollanan ancak yurtdışında olduğu için bu kartı hiç kullanmayan, kart bedeli olan 7 milyon ile başlayarak, faizler, bankanın icra davaları, gazete ilanları ile borcu 2 milyar 100 bin liraya çıkarılan bir kredi kartı mağdurunun mektubunu okudu. Aygün, daha sonra bu mağdurun bir AKP milletvekilinin eşi olduğunu söyledi ancak isim açıklamadı.

KREDİ KARTI LİMİTİNE SINIRLAMA

Bu görüşmelerin ardından maddelere geçildi. Tasarının kart limitlerine ilişkin maddesinde önergeyle bir değişiklik yapıldı. Tasarıda daha önce kartın limiti her kart için ortalama gelirin iki katını aşamayacağı şeklinde düzenlenirken, böylece kişiler limitleri gelirleri iki katını aşmamak koşuluyla başvurdukları her bankadan kredi kartı alabileceklerdi. Komisyonda bu düzenlemenin yaşanan sıkıntıların devamına neden olacağı konusunda görüş birliğine varılarak, önergeyle ilk defa kredi kartı sahibi olacak kişinin sahip olduğu tüm kredi kartlarının aylık gelirinin iki katını aşamayacağı yönünde bir düzenlemeye gidildi.

anka

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber