Komisyonun OMÜ raporu Sezer'e de gönderiliyor

Haber Giriş : 02 Şubat 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ndeki (OMÜ) usulsüzlük ve kadrolaşma iddialarını araştırmak için kurulan TBMM Araştırma Komisyonu raporunu tamamladı.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay ve yönetim kadroları hakkında çok ağır eleştirilerin yer aldığı rapor gelecek hafta başında TBMM Başkanlığı'na sunulacak.

Usulsüzlük, yolsuzluk, kadrolaşma iddialarıyla suçlanan Bernay ve yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunmayan Komisyon, gereğinin ilgili merciler tarafından yapılması yöntemini izledi. Bunun için raporun bir örneği başta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer olmak üzere devletin ilgili birimlerine gönderilecek. Kısa zaman dilimi içerisinde hukuka aykırı ve çelişkili olayların belgelendiği belirtilen raporun sonuç bölümünde şöyle deniliyor: ?Hukuka aykırı uygulamalar nedeniyle sorumlu olanlar hakkında gerekli işlemlerin yapılması, varsa kamu zararının tazmini, tespit edilen uygulamaların varsa benzerlerinin de tespit edilerek gerekenlerin yapılması için raporun birer örneğinin Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Maliye Bakanlığı, Sayıştay Başkanlığı, yetkili ve görevli Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Cumhurbaşkanı Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı ve YÖK Başkanlığı'na gönderilmesi uygundur.?

Komisyon, üniversite yönetiminde verimlilik ve kalite yerine, kaynak paylaşımı esasına göre bir düzensizliğin hakim kılındığını öne sürerek Rektör Bernay'ı suçladı: ?Üniversitede raporun içeriğinde tespit edilen usulsüz uygulamaların bu kadar yaygınlaşmasına rağmen, bunlardan Rektör'ün habersiz olduğunun düşünülmesi zordur.? Komisyon raporunda, tespiti yapılan hukuka aykırı uygulamaların bir kısmı Türk yükseköğretiminin alışkanlığı olurken, bazı uygulamaların da sadece OMÜ'ye özgü olduğu belirtildi.

Raporda, YÖK sistemine ilişkin önerilere de yer verildi. Hükümete yükseköğretim alanında keyfiliğe zemin hazırlayan yasal ve anayasal kuralların değiştirilmesi çağrısında bulunan Komisyon, keyfiliğin önlenmesi için akademik atama ve yükselmelerin üniversite yönetimlerinin sınırsız takdir etkisine bırakılmamasını istedi. Komisyon, rektörlük seçimlerinin de üniversitede bölünmelere yol açmayacak şekilde yeniden düzenlenmesini önerdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber