Ağaçtan yapılan tır büyük ilgi görüyor

Düzce'de 32 yıldır ahşaba hayat veren Halit Can, el emeği göz nuru eserleri ile oymacılık geleneğini sürdürüyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2013 14:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ağaçtan yapılan tır büyük ilgi görüyor

Ahşaptan çeşitli oyuncaklar ve süs eşyaları hazırlayan ahşap oyma ustası Halit Can, özel siparişleri de değerlendiriyor. Oymacılık sanatında el işlemeciliğinin en güzel örneklerini ortaya çıkaran Halit Can, çalışmalarında çivi kullanmıyor.

Düzce Küçük Sanayi Sitesindeki dükkanında kaybolmaya yüz tutmuş ahşaba adeta yeniden hayat veren ahşap oyma ustası Halit Can, 1981 yılından beri baba mesleği olan ahşap oymacılığını anlattı. Halit Can "1981'den bugüne bu işin imalat kısmındayım. Uzun yıllardır baba mesleğini sürdürmekteyim. Bu mesleği devam ettirmemde hem baba mesleği olmasının hem de ağaç sektörünün bitmek üzere olmasının büyük etkisi var. Benim ustam babamdır. Bu mesleğin özü 1868'den gelir. Bizim amacımız hedefimiz ahşabın bizde yarattığı değerleri korumaktır"dedi.

Ağaç işinde Düzce Marangozlar Odası Başkanından büyük destek gördüğünü de vurgulayan Can, ahşap mesleğinin kaybolmasından ötürü duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Halit Can, günümüzde kullanılan oyuncakların kanserojen madde içeren plastikten yapıldığına dikkat çekerek "Ahşaptan her nevi kullanabileceğimiz malzemeleri yapıyoruz kaşığımız, kepçemiz, oklavamız, ve merdanemiz hep ahşaptan ama çocuklarımızın ahşap yerine plastik oyuncak seçmesine anlam veremiyorum" dedi.

Ahşap kullanıldığı sürece çocukların geleceğinin güvence altında olduğunu vurgulayan Can "Neden plastik oyuncak değil de ahşap oyuncak derseniz? hepimiz çocuk olduk. Bizler ağaçtan oyuncaklarla büyüdük. Yeni nesil ise plastik oyuncaklarla büyüyor. Sağlık açısından plastik oyuncaklar geleceğimizi körertmektedir. Saf ağaçtan yapılan ahşap oyuncakların çocuklar açısından yan etkisi bulunmadığı çocuklarımızın oynarken ağzına gelmesi durumunda hiçbir sakıncası bulunmadığı tespit edilmiştir. Hal böyleyken plastik oyuncak yerine ahşap oyuncakları tercih etmemiz en doğrusudur" şeklinde konuştu.

Her yıl düzenlenen Ahilik Haftası etkinliklerinde Ahşap oymacılığını temsil edeceğini belirttin Can, yetkililerden nesli tükenmekte olan mesleklere sahip çıkılmasını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber