Vali Coş: Cezaları titizlikle uygulayacağız

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, ‘Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'ne uymayan iş yerlerine gerekli cezaları etkin bir şekilde uygulayacaklarını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2013 17:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Vali Coş: Cezaları titizlikle uygulayacağız

Vali Coş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Adana İl Müdürü Hamit Aygül ve Adana Fırıncılar Odası Başkanı Mahmut Alptekin'in de katıldığı toplantıda, 'Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'ne uymayan iş yerleri hakkında gerekli yasal işlemleri yapacaklarını belirtti. Yönetmelikte özellikle ekmeklerde kullanılabilecek katkı maddelerinin net olarak belirtildiğini vurgulayan Coş, "Bizim Adana'da ekmek üreten unlu mamul üreten insanımızın temel besin kaynaklarından olan unlu maddeleri üreten iş yerlerinin sağlıklı olması, üretilen ürünleri kaliteli olması, sağlığa zararlı maddeler içermemesi ve buralardaki hijyenik şartların da yeterli olması için denetimlerimiz aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda zaman zaman ilgili odalardan, meslek sektöründen gelen şikayetleri de değerlendiriyoruz. Bu yönetmelik kapsamında artık kullanılması yasaklanan katkı maddelerinin ekmeklerde kullanılması halinde ağır cezalarda öngörülmüş vaziyette bu cezaları titizlikle uygulayacağız. Üreticilerinde mağdur olmaması tüketicilere de zarar vermemeleri ve yönetmelik hükümlerinin uygulanabilmesi için kamuoyunu bilgilendirmek istiyoruz" dedi.

İş yerlerinin 'Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'ne uymak zorunda olduklarını belirten Coş, "Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'ne uymadan gıda üreten, özellikle unlu mamuller ve ekmek üreten iş yerlerini belirliyoruz. Yönetmelik hükümlerine uygun olarak üretim yapın. Anlamadığınız, anlaşılmayan hususlar varsa il gıda tarım müdürlüğüne ya da fırıncılar odasına başvurun. Bu kurumlar zaten koordineli bir şekilde bu konuda sektör mensuplarını da eğitmek suretiyle gerekli çalışmaları yürüteceklerdir. Ama halkımızın sağlının da korunması acısından tüketicinin de korunması açısından herkesin yönetmelikte ön görülmeyen, yasaklanan katkı maddelerini kullanmamaları gerekmektedir. Bu konuyu titizlikle takip edeceğiz. Buna uymayanlar olursa gerekli cezaları etkin bir şekilde tatbik edeceğiz" diye konuştu.

"GIDA DENETİMİNDE ADANA 3. SIRADA"

Vali Coş, Adana'nın gıda denetiminde Türkiye'de 3. sırada olduğuna dikkat çekerek, "Rakamlara baktığımız zaman 2011'de 7 bin 87 olan denetim sayısı 2012'de 22 bin 308'e çıkarak 3 kat artmıştır. Bu sene yine bu denetimleri geçen yıldan da daha fazla artırmak için çalışıyoruz. Denetim sayılarına baktığımız zamanda zaten İstanbul ve Ankara'nın ardından Adanamız denetim sayısı itibariyle Türkiye'de 3. il olarak kendisini gösteriyor. Tabi ki o iller daha büyük. Bursa ve İzmir, Adana'dan daha büyük olmasına rağmen onların denetim sayıları bize göre biraz daha az durumda biz daha iyi bir noktaya ulaşacağız. İnşallah bu konuda hep beraber Adana'da üretilen gıda maddelerinin daha sağlıklı ve daha hijyenik olması için gayret göstereceğiz. 2013 yılında da ilk 6 aya baktığımızda 12 bin 500 civarı denetim yapıldığı ortaya çıkıyor. Yılsonunda 25 bini aşacağını değerlendiriyoruz" seklinde konuştu.

Her çeşit gıda sektöründe denetimler yaptıklarını belirten Coş, gıdalardan numuneler aldıklarını ve en son yapılan denetimlerde özellikle bazı hazır kıyma satan marketlerde kıymanın içinde olmaması gereken katkı maddeleri olduğunu tespit ettiklerini ve o iş yerleri hakkında gereken yasal yaptırımlar tatbik edip, bakanlığa da bildirdiklerini kaydetti.

Haksız rekabete de değinen Vali Coş, ekmek üretimi için izin almayan, ruhsat almayan unlu mamul ruhsatı ile ekmek üreten iş yerlerine de yine yapılan denetimde fırıncı esnafının yaptığı başvurudan sonra 395 işletme denetlendiğini ifade ederek, "Bu denetlemeleri sadece gıda tarım hayvancılık müdürlüğü personeli yapmamış sosyal güvenlik kurum, vergi dairesi, ilçe belediye başkanlığından oluşan karma bir heyet tarafından gerçekleşti. Bunlardan 395 denetimde gıda denetimi açısından 38,sosyal güvenlik mevzuatı açısından 63, vergi dairesi mevzuatı açısından 129, belediyelerce de 23 olmak üzere toplam 253 ceza işlemi yapılmıştır. Denetimlerimiz bundan sonra da devam edecektir" dedi.

AYGÜL: " ADANA'YI GIDA SEKTÖRÜNDE EN İYİ YERE TAŞIYACAĞIZ"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Adana İl Müdürü Hamit Aygül ise yaptığı açıklamada 1 Temmuz itibariyle katkı maddeleri yönetmeliğinin yürürlüğe girdiğini belirterek "Bu yönetmelik kapsamında ekmekleri ambalajlı ve ambalajsız olarak 2 guruba ayırmıştık. Ambalajsız ekmeklerde hiçbir şekilde katkı maddesi kullanımına izin verilmemektedir. Ambalajlı ekmeklerde de astorbik asit veya mevzuatta yer alan maddelerin kullanımına izin verilmiştir. Ama işin özü bundan önce süreçte hamurlara katkı maddeleri katılıyordu. Şimdi sadece astorbik asite izin verilmiştir o da una katılarak ekmek yapımında kullanılmasına müsaade edildi. Bundan sonra izin verilmeyen katkı maddelerini kullanan iş yerleri olursa bunlarla ilgili yasal mevzuat uygulanacak. Sadece ekmek sektöründe değil diğer sektörlerde de var ama özellikle Ramazan'a denk gelmesinden dolayı ekmeklerde kullanılamayacak katkı maddeleri ile ilgili incelemeler yapılıp hemen akabinde de denetimlere başlanacak. Tabi bu konuda fırıncılar odasına büyük görev düşmektedir. Çünkü fırıncı esnafımızın bu konuda özverili olup yasaklara uyması gerekir. Yasaklar biraz sıkıntılı olabilir çünkü bu yönetmelik bir geçiş süreci tanımadı. Hemen yayınlanır yayınlanmaz uygulama aşamasına girildi. El birliği ile Adana'nın gıda sektörünü daha iyi yerlere taşıyacağız" diye konuştu.

Ayrıca Adana Fırıncılar Odası Başkanı Mahmut Alptekin'in denetimler konusunda haksızlık yapıldığını öne sürdü. Bu şikayet üzerine Vali Coş denetimlerde fırıncılar odasından da bir temsilcinin bulunmasını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber