Doğalgaza martta % 8 zam, elektrik zammı kapıda

Haber Giriş : 03 Şubat 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BOTAŞ'ın, şubatta doğalgaza zam planını kriz önledi. Zammın büyük tepki toplayacağından kaygı duyan BOTAŞ, martta en az yüzde 8 zam yapacak Doğalgaz azalınca elektrik için hidrolik ve kömür santrallerine yüklenildi. Martta yeterli yağmur yağmazsa 3 yıldır zamlanmayan elektrik de artacak.

BOTAŞ'ın, şubat ayında doğalgaza zam planını kriz önledi. Ancak, doğalgazda sanayi tesislerinde bile kesinti yapılan kritik bir dönemde zam yapmanın büyük tepki toplayacağını düşünen BOTAŞ, martta doğalgaza yüklü bir zam yapmayı kararlaştırdı. Bu yüzden, İran'ın vanayı kısması, Ukrayna'nın da Türkiye'ye gelen hatta müdahale etmesi üzerine yaşanan doğalgaz krizinin etkileri, mart ve izleyen aylarda enerji faturalarına zam olarak yansıyacak. BOTAŞ Yönetim Kurulu, şubat ayı doğalgaz satış fiyatlarını belirlemek üzere 31 Ocak'taki toplantısında, doğalgaz zammı ve olası tepkileri tartıştı.

HER ŞEY YAĞMURA BAĞLI
Üyeler, Sibirya soğuklarının yaşandığı dönemde Rusya ve İran'dan yeterli miktarda gaz gelmemesi nedeniyle elektrik üretimi amaçlı tesislerde kesinti yapıldığı, sanayi ve konutlarda ise gazın kesileceği paniğinin yaşandığına dikkat çekti. Böylesine kritik aşamadan

geçerken doğalgaza zam yapmanın toplumda geniş bir tepki oluşturacağına işaret eden üyeler, saatlerce süren tartışmaların ardından şubat ayında doğalgaza zam yapılmamasını kararlaştırdı. BOTAŞ, normalde, şubat ayı için doğalgaza yüzde 6 ile 8.5 arasında zam öngörmüştü. O yüzden, BOTAŞ, şubatta ertelediği zammı mart ayında yapacak. SABAH'ın edindiği bilgiye göre, doğalgaz fiyatları mart ayında en az yüzde 8 oranında artacak. Türkiye, doğalgazdaki azalma nedeniyle elektrik üretiminde su ve kömür santrallerine yüklendi. Hidroelektrik santraller, doğalgaz santrallerinin yarattığı boşluğu doldurmak üzere günlük tüketimi karşılamak için yoğun biçimde çalışarak elektrik üretti. EÜAŞ'ın, toplam elektrik üretiminde hidroliklerin payı tavan yaparak yüzde 61'e kadar çıktı. Bu da barajlardaki su rezervinde büyük kayıp yaşanmasına yol açtı.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber