Hükümet teknoparkta üniversiteye rakip oldu

Haber Giriş : 03 Şubat 2006 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, toplumun, karar vericileri, Ar-Ge için kaynak aktarmaya zorlaması gerektiğini söyledi. Denemeç, MÜSİAD tarafından düzenlenen ve teknolojik gelişmelerin ele alındığı toplantıda yaptığı konuşmada, üretilen malların üzerine katma değer koyabilmenin önemine değindi. Katma değerli ürünler sayesinde ülkenin ihracatının, ithalatını geçebileceğini ifade eden Denemeç, yüksek teknolojili ürünlerin firmalara rekabet avantajı sağladığını anlattı. Türkiye'nin teknoloji geliştirmeye ayırdığı miktarın 1.6 milyar dolar olduğunu belirten Denemeç, hükümetin bu rakama ek olarak 300 milyon dolar enjekte ettiğini, bunun etkisinin ise 3-5 yıl sonra görülebileceğini söyledi.

Kurtköy olabilir
Küçük ve orta ölçekli firmaların, Ar-Ge yatırımlarını gerçekleştirdikleri teknoparkların başlangıçta üniversitelerin bünyesinde kurulduğunu hatırlatan Reha Denemeç, ancak üniversitelerin aldıkları yüksek kiraların, bu teknoparkları avantajlı olmaktan çıkardığını söyledi. Üniversitelerin ellerinde bulundurdukları bu imkanı kullanarak adeta bir patron gibi hareket ettiklerini ifade eden Denemeç şöyle konuştu: ?Küçük firmaların kullanımı için ayrılan destek üniversitelerin bünyesine aktarılıyor. Bu yüzden bu firmaların teknoparkta ya da dışarıda olmasının bir farkı olmuyor. Üniversite bünyesindeki teknoparkların metrekare kiraları 10-20 dolar arasında değişiyor. 20 dolara Ak Merkez gibi yerlerden bile ofis kiralanabiliyor. Dolayısıyla çok astronomik olan bu kira maliyetlerini yeni kurulacak teknoparktaki metrekare kira bedelini 10 doların altında tutacağız.? İlk defa bir teknoparkı üniversite bünyesi dışında kuracaklarını belirten Denemeç, ?Bir iki ay içinde İstanbul sınırları içinde yer konusunu netleştireceğiz. Burası insanların rahat ulaşabilecekleri bir yer olacak. Kurtköy, Ümraniye ve Maslak üzerinde çalışıyoruz. Maslak genişleme bakımından zayıf görünüyor. En kuvvetli ihtimal Kurtköy? diye konuştu.

Vergi istisna süresi uzatıldı
Projenin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi inisiyatifinde İTO, İSO ve birkaç üniversite ile birlikte yürütüleceğini kaydeden Reha Denemeç ?Böylece geniş bir katılım sağlamış olacağız. Kurtköy'de gerçekleştirirsek Sabancı Üniversitesi ile işbirliğine gitmemiz ağırlık kazanacak. Teknoparkı, altyapısının daha hızlı tamamlanması için Büyükşehir Belediyesi'nin kontrolüne bıraktık? dedi. Denemeç, ayrıca üniversiteler bünyesinde faaliyet gösteren teknoparklarda Gelir ve Kurumlar Vergisi istisnalarını 2013 yılına kadar uzattıklarını belirtti. Katma değeri en yüksek sektörlerden birinin bilişim olduğunu, bu nedenle teknoparklarda üretilen yazılımlardan da KDV almadıklarını anlatan Denemeç, bunun ardından Teknoparklara ilginin arttığını söyledi.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber