İETT'nin kısmi özelleştirmesi için teklifi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Şubat 2006 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde ulaşım projeleri konusunda danışmanlığını yapan, AKP Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı yedi arkadaşıyla birlikte İETT'nin, toplu taşımada özel sektörden de yararlanmasını sağlayacak bir yasa değişikliği teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı'na sundu.

AKP Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı'nın hazırladığı yasa değişikliği teklifinde, AKP İstanbul milletvekilleri Gülseren Topuz, İbrahim Özal, Mustafa Ataş, Cengiz Kaptanoğlu, Nusret Bayraktar ve Mustafa Baş ile Sakarya Milletvekili Recep Yıldırım'ın da imzası bulunuyor.

İçişleri Komisyonu'nda görüşüleceği günü bekleyen teklifle, 22 Haziran 1939'dan bu yana yürürlükte olan İstanbul, Elektrik, Tramvay ve Tünel İdareleri Teşkilat ve Tesisatının İstanbul Belediyesine Devrine Dair Yasa'nın, "Umum Müdürlüğün vazifeleri" başlıklı 3'ncü maddesinin (b) bendinin sonuna "işletmek veya işlettirmektir" ifadesinin eklenmesi öneriliyor. Yasada daha önce 1954, 1962'de değişiklik yapılmış, ayrıca 1983'te çıkartılan 110 sayılı KHK'ye aykırı hükümleri de yürürlükten kaldırılmıştı.

TOPLU TAŞIMADA ÖZEL TEŞEBBÜSTEN DE YARARLANILACAK
İstanbul, Elektrik, Tramvay ve Tünel İdareleri Teşkilat ve Tesisatının İstanbul Belediyesine Devrine Dair Yasada Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Teklifinin gerekçesinde, İstanbul'daki toplu taşıma hizmetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde sunulabilmesi için mevcut taşıt filosunun sayısal olarak attırılmasının yanında eskiyen filo araçlarının da yüksek standarda sahip yeni araçlarla yenilenmesi gerektiği belirtildi. "Taşıt filosunun gerekli sayıya ve standarda ulaştırılmasında yerel yönetimin imkanlarının yanında özel teşebbüs imkanlarından da yararlanılması belediyelerin işlerini kolaylaştıracaktır" denilen teklifte, "Böylece belediyelerin gerek bugün gerekse gelecekte taşıt alımı için harcayacakları özkaynaklarını, ihtiyaç duyulan farklı hizmet alanlarına aktarmalarının mümkün olabileceği, araç alımı için gerekli olan zamanın da kısalacağı" vurgulandı.

Ilıcalı, "Bu teklif ile toplu taşımada karşılaşılan aksaklıkların giderilmesi ve mevcut problemlerin aşılarak toplu taşıma arz ve standardının arttırılması sayesinde, gelişecek toplu ulaşım hizmetlerinden, halkımızın daha konforlu ve verimli bir şekilde yararlanabilmesi amaçlanmaktadır" dedi.

ERDOĞAN'IN BAŞKANLIĞI DÖNEMİNDE DANIŞMANIYDI
Ulaşım projeleri konusunda 1994-1997 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesinde danışmanlık yapan Ilıcalı, 1997'den 2001'e kadar da belediyenin APK Daire Başkanlığı görevini yürütmüştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber