Tarih Bergama'da 3 boyutla canlanıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın finansmanında Bilkom tarafından gerçekleştirilen, Bergama Belediyesi tarafından desteklenen "Tarih 3 Boyutlu Canlanıyor" projesi kapsamında, Kızıl Avlu, Zeus Sunağı, Athena ile Zeus-Asklepios Tapınağı'nda ziyaretçilere 360 derecelik sanal gezinme imkanı sunulacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Temmuz 2013 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tarih Bergama'da 3 boyutla canlanıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın finansmanında Bilkom tarafından gerçekleştirilen, Bergama Belediyesi tarafından desteklenen "Tarih 3 Boyutlu Canlanıyor" projesi kapsamında, Kızıl Avlu, Zeus Sunağı, Athena ile Zeus-Asklepios Tapınağı'nda ziyaretçilere 360 derecelik sanal gezinme imkanı sunulacak.

Tarihi alanları mobil teknoloji ile buluşturan Tarih 3 Boyutlu Canlanıyor Projesi, Bergama'da başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi, Gediz Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri tarafından da desteklenen projenin tanıtım toplantısında konuşan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, antik kent Bergama'nın çok özel ve önemli bir kent olduğunu, proje ile zamanda sıçrama yapıldığını belirterek, "İki bin yıl önceki kentin ihtişamını yansıtacak bir kanal açılmış oldu" dedi.

Gönenç, Bergama'nın sadece Türkiye için değil dünya için de önemli bir anlamı olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Burası insanlığın ortak bir hazinesi ve bu da bizim omuzlarımıza sorumluluk yüklüyor. Bugün Bergama'da yaşayan bizler bir yandan bunun gururunu yaşarken; bir yandan da bu mirası bozulmadan gelecek kuşaklara aktarmanın sorumluluğunu taşıyoruz."

Proje sayesinde iki bin yıl önceki kentin ihtişamının yansıtılacağını söyleyen Gönenç, şunları söyledi: "Bu ihtişamı yansıtacak bir kanal daha açılmış oldu. Bunun için emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Biz, projeyle zamanda sıçrama yapmış oluyoruz. Bergama, UNESCO Dünya Mirası aday kentlerinden bir tanesi. Bu kentlerden biri olabilmek ise bir takım kriterlere bağlı. İnsan zekasının olağanüstü yaratıcılığını, 2000 yıl sonra insan ve bilimin geldiği noktayı bilgisayarla buluşturuyoruz. Yani iki zaman arasında bir köprü kuruyoruz. Umuyoruz bu diğer antik kentlere de örnek olacak. Bence bu topraklarda yaşayan, gençler için çok önemli. Çünkü nasıl bir kentte yaşadığımızı tablet ve bilgisayarları da işin içine katarak bunu göstermiş olacağız."

Bilkom Genel Müdürü Cömert Varlık ise Bilkom olarak, teknolojinin amaç değil araç olduğuna inandıkları belirterek "Bugün Bergama'da alanları gezerken telefon ve tabletinize bir bakın. Burası eskiden nasılmış bunu göreceksiniz" diye konuştu.

NASIL 3D GEZİLİR

Alan gezisi öncesinde Apple İOS cihazlar için AppStore üzerinden 'Ivisit Anatolia' ücretsiz uygulaması indirilerek, gezinme dosyaları (samples) yüklenir. Gezilen alanın ismiyle seçilen dosya üzerindeki sağ üst ikon tıklandıktan sonra cihaz yukarı aşağı, sağ sol hareket ettirilerek izleme sağlanır. Android cihazlar için alanlarda yer alan QR kodlar benzer şekilde cihazı hareket ettirmek 3D görüntüleme sağlanır. -

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber