Zorunlu avukata para yok

Haber Giriş : 03 Şubat 2006 14:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ZORUNLU AVUKAT YÜKÜ BAROLARIN SIRTINDA

Yeni TCK, sanıklar ya da mağdurlar için, ?Avukat tayini zorunluluğu? içeriyor. Bu da, baroların, yükünü artırıyor. Ancak barolar, Adalet Bakanlığı'nın sağladığı ödenek yetersiz olduğu için, avukatların ücretlerini ödemekte sıkıntı çekiyor

Yeni Türk Ceza Kanunu'nun getirdiği yeniliklerden biri de avukat tutamayan her sanık ya da mağdura, avukat sağlama zorunluluğu. Ancak bu yenilik, ödenek sıkıntısını da beraberinde getirdi.

Adalet Bakanlığı ceza gelirlerinin yüzde 15'ini bu hizmetin sağlanması amacıyla il barolarına gönderiyor.

Ancak sözkonusu ödeneğin eski düzenlemeye göre belirleniyor olması, sorunları da beraberinde getiriyor.

İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu yeni yasayla ortaya çıkan durumu anlatırken şunları söyledi: ?1 Haziran'a kadar karakol ve mahkemelere verdiğimiz avukat sayısı 28 bin civarındaydı. Bu sayı Haziran'dan sonra bugüne kadar yüz bine ulaştğı. Görevlendirilen arkadaşlarımıza verilen ücretlerde herhangi bir değişiklik yapılmadı. Yani daha doğrusu bunun altyapısı hazırlanmadı. Ekim'de para bitti. Ekimden sonra arkadaşlarımıza avukatlık ücreti ödeyemedik ve adeta angarya gibi onlara görev verdik.?

Avukatlar bu duruma tepkili. İstanbul barosu, avukatlarına borçlu kalmamak için bir an önce yeni düzenleme yapılması gerektiğini belirtiyor. İstanbul Barosu aksi durumda çalışma düzeninin duracağı uyarısında bulunuyor.

Ankara Barosu avukatları ise, yıllık ödeneğin bitmesinden sonra hizmet vermeyeceklerini açıkladı.

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber