Altın yatırımcılarına uyarı

Antalya Kuyumcular Odası (AKOD) Başkanı Ferda Erdem, altın fiyatlarındaki düşüş nedeniyle yatırıma yönelen kişilerin, çeyrek yerine gram altın alarak daha fazla kazanç sağlayacağını söyledi.

Haber Giriş : 11 Temmuz 2013 11:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Altın yatırımcılarına uyarı
*Altın fiyatları yükselişe devam ediyor

Erdem, altın fiyatlarındaki hızlı düşüş nedeniyle altına ilginin arttığını vurguladı. Altına talepten dolayı çeyrek altının piyasada zor bulunduğuna değinen Erdem, vatandaşlara yatırım amacıyla çeyrek altın yerine işçiliği düşük bilezik, gram altın, cumhuriyet ya da yarım altın almaları tavsiyesinde bulundu. Çeyrek altına ilginin artması nedeniyle darphanenin talebi karşılayamadığını kaydeden Erdem, darphaneden toplu miktarda altın alan firmaların talep fazlalığından dolayı çeyrek altının fiyatını yükselttiğini söyledi.

AL SAT 17 LİRA ZARAR

Erdem, vatandaşların kuyumcudan aldığı çeyrek altını anında geri satması durumunda yaklaşık 15 lira zarar ettiğini belirtti. AKOD olarak yeni çeyrek altının tavsiye edilen satış fiyatının 147.50 lira, alış fiyatının da 130 lira olduğunu aktaran Erdem, "Vatandaş kuyumcudan aldığı altını geri satmasıyla yaklaşık 17 lira zarar eder. Bu durumun nedeni darphaneden çeyrek altın alan büyük firmaların talep fazlalığı nedeniyle belirlediği fiyattır. Altındaki fiyat düşüklüğüne rağmen çeyrek altın yatırım için avantajlı değil" dedi.

GRAM ALTIN UYARISI

Erdem, yatırım amaçlı altın alanların kuyumcularda 77 liradan satılan 22 ayar gram altını tercih etmelerinin daha kazançlı olduğunu vurguladı. Gram altının alış satış fiyatında yaklaşık 3 lira fark olduğunu aktaran Erdem, "Çeyrek altına ilgi fazlalığı nedeniyle kuyumcularda eski ya da yeni tarihli bulmak zor oluyor. Bizler yatırım amaçlı çeyrek altın almayı düşünen müşterilerimize gram altın ya da işçiliği düşük bilezik almalarını tavsiye ediyoruz. Müşterilerimize altın fiyatı hakkında bilgi vererek, onlara yatırımlarında kazanç sağlamalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz" diye konuştu. Erdem, yarım altının 287 lira, cumhuriyet altının ise satış fiyatının 574 lira olduğunu dile getirdi.

ÇEYREK ALTIN 'YOK' SATIYOR

Kentteki bazı kuyumcular ise işyerlerinin camına 'Çeyrek, yarım, tam altın yok. Cumhuriyet altın var' yazısı astı. Vatandaşların yoğun ilgisinden dolayı çeyrek altının zor bulunduğuna değinen işyeri sahipleri, altın fiyatını öğrenmek ya da satın almak için kuyumculara gelenlere astıkları yazılarla yönlendirici bilgi vermek istediklerini anlattı. Erdem de ramazan ayının başlaması, düğünlerin azalması gibi nedenlerden dolayı altın satışında durgunluk yaşanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.


ÇEYREK, YARIM DEĞİL, BİLEZİK ALIN

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Kameroğlu, "22 ayar tel bilezik şu anda Darphane'nin altınından daha ucuz" dedi.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'ndeki grev kararının yansımalarını değerlendiren İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu, Darphane grevinin külçe altın fiyatlarıyla değil, Darphane'nin basmış olduğu Darphane altınlarının piyasada bulunup bulunmamasıyla ilgili olduğunu belirtti.

Darphane altınlarının ziynet eşyası olarak alınıp satıldığını ve ramazan ayı sebebiyle düğün ve nişanlar azalacağı için talepte de ciddi oranda düşüş yaşanacağı bilgisini veren Kameroğlu, altın almak isteyenlere şu tavsiyelerde bulundu:

"Vatandaşlar Darphane altını, çeyrek altın, yarım altın, cumhuriyet altını almak için acele etmesin. Darphane altınları şu anda normalden fazla fiyata satılmaktadır. Bu altınların alınması, fırsatçıların haksız yere para kazanmasına sebep olacaktır. Dolayısıyla ben vatandaşlara ramazan ayı boyunca Darphane altını almamalarını tavsiye ederim. Onun yerine klasik 22 ayar tel bilezik alabilirler. Klasik tel bilezik şu anda darphanenin altınından daha ucuz."


DARPHANE'DEKİ GREV ALTIN FİYATLARINI ARTTIRDI

Gezi olayları ve Darphane ve Damga Matbaası'ndaki grev nedeniyle altın fiyatlarındaki düşüşün çeyrek altın fiyatlarına yansımadığı, bu durumun da yazın düğün yapacak aileleri olumsuz etkilediği belirtildi.

Kars Has Kuyumculuk İşletme Yöneticisi Harun Çalkın, Cihan Haber Ajansı'na (CİHAN) altının son durumunu değerlendirdi. Gezi Parkı olaylarıyla dövizin yükseldiğini ve bu durumun altının gramına 6 TL artış olarak yansıdığını söyledi. Yükselişle birlikte düğün yapacak dar gelirli ailelerin gelinlerine taktıkları altın fiyatının ortalama bin 300 TL olarak arttırdığına dikkat çeken Çalkın, "Bu rakamla belki ailemiz düğün salonun masrafını veya beyaz eşya masrafını karşılayacaktı." dedi.

"DARPHANE GREVDE KAZANAN STOKÇULAR"

Son günlerde Darphane ve Damga Matbaası'nın girmiş olduğu grev nedeniyle özellikle yuvarlak altın diye tabir edilen çeyrek yarım gibi altınlarda yüksek fiyatların söz konusu olduğunu hatırlatan Çalkın, mevcut durumda kesinlikle vatandaşın çeyrek altın veya ziynet altın grubuna yatırım yapmamasını tavsiye etti. Çalkın, "Grev olmasaydı çeyrek altının yaklaşık fiyatı 125 TL civarında olacaktı. Ancak grev dolayısıyla çeyrek altının fiyatı 145 ile 150 TL civarına çıktı. Buradan vatandaşa tavsiyemiz külçe veya bilezik olarak altın alsınlar."

Altın fiyatlarında önümüzdeki birkaç yıl ciddi yükselişler yaşamayacağına da değinen Çalkın, "25 yıllık tecrübemizle konuşuyorum, grev uzadıkça yuvarlak altın fiyatlarında belirsizlik söz konusu olmaya devam edecektir. Bu sürecin kazananı stokçular olacaktır. Burada Darphane ve Damga Matbaası'nın yönetim kadrosu gözden geçirilmelidir. Son olarak vatandaşımız yuvarlak altın almasın ve bozdurmasın diyebilirim." şeklinde konuştu.


ÇEYREK ALTIN KARABORSA OLDU

Balıkesir Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Günsay, "Şu anda 135 liradan satılması gerekirken 152 liraya çıkan çeyrek altın, karaborsa oldu" dedi.

Balıkesir Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı İrfan Günsay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde altın fiyatlarında kuyumcular olarak kendilerinin de anlamakta güçlük çektiği bazı gelişmeler yaşandığını söyledi.

Özellikle çeyrek, yarım ve büyük altının, piyasa koşullarına göre oldukça yüksek fiyatlardan satıldığını savunan Günsay, bu durumdan vatandaşların zarar gördüğünü öne sürdü.

Darphane'deki grev ve İstanbul'daki bazı büyük firmaların etkisiyle çeyrek altının 152 lira gibi fahiş bir fiyata yükseldiğini iddia eden Günsay, şöyle konuştu:

"Altının gramı 88 lira iken 152 lira olan çeyrek altının tabela fiyatı, bugün altının gramı 78 liraya düşmesine rağmen aynı fiyata ulaştı. Şu anda 135 liradan satılması gerekirken 152 liraya çıkan çeyrek altın karaborsa oldu, fiyatlar yükseldi. Her çeyrek altında vatandaş aleyhine 17 lira gibi ciddi oranda bir zarar söz konusu. Bu 20 liraya da çıkabiliyor. Bu durum kuyumculardan kaynaklanmıyor. İstanbul'da bazı büyük firmalar, yüklü miktarda aldıkları altını istedikleri fiyata satıyor."

"Bilezik alın" önerisi

Günsay, dernek ve Balıkesir'deki kuyumcular olarak bir karar aldıklarını vurguladı.

"Müşterilerimizi, çeyrek, yarım ve büyük altın ile Ata lira almamaları konusunda uyarıyoruz" diyen Günsay, bunların yerine bilezik almalarını önerdiklerini anlattı.

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber