Türkiye'de ilk kez 'görüntülü yargılama' yapıldı

Türkiye'de bir ilk olarak Kastamonu Adalet Sarayında tüm duruşma salonlarına ve Cumhuriyet Başsavcılığı ifade alma odalarına kamera sistemi kuruldu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Temmuz 2013 19:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'de ilk kez 'görüntülü yargılama' yapıldı

Adalet Bakanlığı Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) kapsamında Türkiye'de pilot il olarak Kastamonu Adalet Sarayında görüntülü yargılama sistemine geçildi. Bu kapsamda ilk olarak Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesinde duruşmalar kamera sistemiyle kayıt edilerek görüntülü yargılama başladı ve bir sangına ise telekonferans sistemiyle bağlanılarak ifadesi alındı.

Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Emin Kürşat Demiralay, Adalet Bakanlığı'nın UYAP sistemi kapsamında Türkiye'de ilk kez pilot il olarak belirlediği Kastamonu Adliyesinde görüntülü yargılama sistemine geçildiğini söyledi. Bu kapsamda Kastamonu Adliyesinde yürütülen duruşmalarda kameralı kayıt yapıldığını belirten Hakim Demiralay, "Aynı zamanda bir suçtan dolayı yargılanan ve yine başka bir suçtan Ankara'daki bir cezaevinde tutuklu bulunan sanığa telekonferans sistemiyle bağlandık ve ifadesine başvurduk. Sanık, bizleri gördü ve bizlerde sanığı açık bir şekilde gördük. Telekonferans sistemiyle artık Türkiye'nin herhangi bir yerinde cezaevinde, adliyede veya duruşma salonlarında telekonferans sistemiyle bağlanıp ifadesini alabileceğiz veya tanıklığına başvuracağız. Bu sistem kendisini 1 yıl içersinde amorti ediyor. Yani Ankara'daki sanığı biz tutup araca koyup ifadesini almak için buraya getirecektik. Fakat bunun yerine telekonferans sistemiyle bağlanıp ifadesini aldık. Bu yüzden yapılan harcama devletin bütçesine kaldı" dedi.

TEMYİZ EDİLEN DOSYALARDA YARGITAY, ÇOK DAHA RAHAT KARAR ALABİLECEK

Kastamonu Adliyesine kurulan sistemle bundan sonra duruşmalar ve savcılık ifadelerinin kamera ile kayda alınıp, aynı yazılı metinler gibi UYAP içersinde sesli ve görüntülü kayıt olarak saklanacağını ifade eden Kastamonu Adalet Komisyonu Başkanı Emin Kürşat Demiralay, bu sistem ile birlikte hem adaletin hızlanacağını ve hem de denetim yönünden hata payını en aza indireceğini kaydetti. Önümüzdeki yıllar içersinde duruşmalarda zabıt katibinin artık yazı yazmayacağını ve gelişen teknoloji ile görüntülü kayıp alınıp bunların UYAP sistemine aktarılacağını anlatan Demiralay, "Zabıt katipleri, 1-2 yıl içersinde duruşma salonlarından tamamen kalkacak. Bizlerin omzunda olan iş yükü hafifleyecek. Bazı duruşmalarda sanıkların 'benim dediğimi yazmadı' gibi şikayetleri artık olmayacak. Çünkü görüntülü kayıtta kim ne dediyse hepsi kayıt yapılacak ve bu şekilde UYAP'a aktarılacak" diye konuştu.

Öte yandan Yargıtay'a temyize gönderiler dava dosyalarının ortadan kalkacağını aktaran Hakim Demiralay, "Yargıtay, yaptığı incelemelerde Kastamonu Adliyesinde yapılan duruşmalarda ne yaşandı, kim ne dedi bunları görebilecek. Sanık veya müştekinin hal ve hareketlerini görebilecek. Biz nasıl sanıkla muhatap oluyorsak bir nebi buna yakın Yargıtay'da temyiz dosyasında bunları görebilecek. Bu yüzdende Yargıtay, kağıt üzerinden bizlerin yazdığı kararları okuyarak değil, bizlerin çıplak gözüyle gördüğü şekilde karar alacak" ifadelerini kullandı.

Yargılamanın ise daha hızlı bir hale geleceğini ifade eden Demiralay, şöyle konuştu: "Sayfalarca yazılar yazıların dışında yapılan yargılamalar bir CD içersinde muhafaza edilecek. Bunu ayrıca UYAP sistemi üzerinden herkes görebilecek. Fakat bu dosyalara arama motorları hiçbir şekilde ulaşamayacak. Tamamen güvenilir bir sistem. Türk mühendisleri tarafından programı yazıldı ve dünyada birçok ödüle layık görüldü. Artık Adliyelerde gelişen teknolojiye ayak uydurarak yargılama yapacak"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber