İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'Torba Kanun' teklifi görüşmeleri devam ediyor

Açıktan atanan büyükelçiler ve daimi temsilciler, merkeze döndüklerinde Dışişleri Bakanlığı'nda çalışabilecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Temmuz 2013 19:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
'Torba Kanun' teklifi görüşmeleri devam ediyor

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Mısır'la ilişkilerimiz rölantide devam ediyor, kesmedik, kesmeyi de düşünmüyoruz. Bir an evvel Mısır'da demokrasiye geçiş şartlarının olgunlaşmasını bekliyoruz" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sürüyor.

AK Parti'nin Dışişleri Bakanlığı ile ilgili verdiği önerge üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Arınç, büyükelçiliğin istisnai memuriyet olduğunu ve şartları taşıyorsa meslek dışından da atanabildiğini anımsattı.

Bildiği kadarıyla 10 civarında meslek dışından büyükelçi olduğunu belirten Arınç, şunları söyledi:

"Her birisi kendi mesleklerinde temayüz etmiş olan belli şahsiyetler. Türkiye ile o ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla büyükelçi olarak atanmaya başladılar. Geçmişte de bunu örnekleri var, bugün belki sayı itibariyle fazla olmuş olabilir ama bu yadırganacak durum değil. Belli şartları, unvanları taşıyorlarsa, belli kamu görevlerini yapmışlarsa hatta bunlara bile ihtiyaç duyulmadan belli ölçüler içerisinde büyükelçi olarak atanabilirler. Burada yeni olan husus, bu şekilde atanmış olanların merkeze döndüklerinde nasıl bir görev yapabilecekleridir. Bu düzenlemeyle merkezdeki görevlere de atanabilecekleri düşünülmüş. Bunların tekrar eski görevlerine dönmektense merkezde görevlendirilmeleri uygun görülmüştür. Meslekten gelenlerin çok başarılı olacakları ama bu şekilde atananların baştan itibaren başarısız olacakları düşüncesi bence bir varsayım olabilir. Buna katılmamız mümkün değil.”

-"Verilen söz yerine getirilecek"

Mısır'a Suudi Arabistan ve bazı Körfez ülkelerinin maddi katkılarının söz konusu olduğunu belirten Arınç, Türkiye'nin 2 milyar dolarlık bir yardımı öngördüğünü, bunun bir milyar dolarının yapıldığını diğer bir milyar dolarının ise proje karşılığı verileceğini kaydetti.

Bunun iptal edilmesi konusunda hükümette bir görüş olmadığını belirten Arınç, “Evvelce verilen söz yerine getirilecektir. Darbe sebebiyle Mısır'la diplomatik ilişkilerimizi kesmek noktasında değiliz ama orada flu bir durum var. Hükümet kurulmuş değil, seçimler yapılmış değil. Darbeyi öngören koalisyon içerisinde de fikir ayrılıkları var. Dolayısıyla Mısır'la ilişkilerimiz rölantide devam ediyor, kesmedik, kesmeyi de düşünmüyoruz. Bir an evvel Mısır'da demokrasiye geçiş şartlarının olgunlaşmasını bekliyoruz" dedi.

Bu arada, CHP'nin 2-B arazilerinin satış bedellerinde ortaya çıkan sorunların araştırılmasıyla ilgili önergesinin bugün ele alınması önerisi kabul edilmedi.

Açıktan atanan büyükelçiler ve daimi temsilciler, merkeze döndüklerinde Dışişleri Bakanlığı'nda çalışabilecek.

TBMM Genel Kurulu'nda, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Karanamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sürüyor.

AK Parti'ni verdiği önergenin kabul edilmesiyle teklifie yeni bir madde ihdas edildi.

Buna göre, Dışişleri Bakanlığı veya diğer kamu kurum ve kuruluşları mensupları arasından büyükelçi atananlar, merkeze döndüklerinde bakanlıkta çalışabilecek.

Bu kişiler, bakanlıktaki görevleri süresince büyükelçi unvanını kullanmaya devam edecek ve meslek mensubu olanlar arasından büyükelçiliğe atananlarla aynı hükümlere tabi olacak.

Memurluktan ya da açıktan daimi temsilciliğe atananlar da merkeze döndüklerinde Dışişleri Bakanlığı'nda çalışabilecek ve büyükelçi unvanını kullanmaya devam edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber