İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Hükümet, Milli Egitim Bakanı Hüseyin Çelik'in daha önce "rafa kaldırdık" dedigi YÖK yasa taslagını yeniden düzenledi.

Haber Giriş : 20 Aralık 2003 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, Milli Egitim Bakanı Hüseyin Çelik'in daha önce "rafa kaldırdık" dedigi YÖK yasa taslagını yeniden düzenledi.

Hükümetin hazirladigi taslak sayisi üçe çikarken, gelecek hafta Basbakan Recep Tayyip Erdogan'la görüsmeye hazirlanan YÖK Baskani Prof. Dr. Erdogan Teziç, "Bürokratlarla üniversite kanunu hazirlanmaz. Hükümet siyasi tercihlerini üniversitelerinkinden farkli görmemeli" dedi.
    Edinilen bilgiye göre, Basbakanlik ve MEB bürokratlarinca hazirlanan yeni taslakta, yüksekögretimi yeniden yapilandirmak üzere seçilecek yedi kisilik komisyondan vazgeçildi. 26 bin ögretim üyesinin görevini sona erdirecek geçici madde taslaktan çikarilirken, yüksekögretime iliskin su degisiklikler öngörüldü:
    ? Ikinci dönem görevde bulunan 18 devlet üniversitesi rektörü koltugunu birakacak. Ilk dönemindeki rektörler göreve devam edecek.
    ? Sehir disina tasan büyük üniversitelerin bölünmesi halinde, rektörü ögretim üyeleri seçecek.
    ? YÖK Baskani'ni YÖK Genel Kurulu seçecek.
    ? ÖSYM özerk olacak.
    ? YÖK'ün yetkilerinin çogu Üniversitelerarasi Kurul'a (ÜAK) devredilecek.

Alkis, ilimli yaklasti
    Hükümet taslagina ilimli yaklasan ÜAK Baskani Prof. Dr. Ayhan Alkis, "Herkes taslak çalisabilir. Onlar da katki diye yapmistir. Önemli olan bunu toplumun kabul etmesi. Taslagi YÖK Baskani'na teslim ettik" derken, Teziç sunlari söyledi:
    "Biz amaca ulasmak için çalisiyoruz. Taslagin hazirlanmasi, hükümetin amacimizi görmemesi ya da bunu bir kenara itmesi, inisiyatifi ele almak istemesi olarak yorumlanabilir. Hükümet YÖK'ün yapisini, ögretim üyesi derneklerini ve ögrencilerin egilimini dikkate almadan harita çizerse, bu ölü dogmus bebek olur. Hükümet konuya parçali bakiyorsa, bir üniversite yasasi hazirlanmasi amacinda degil demektir."
    ÜAK Alt Komisyonu'nca hazirlanan ve tüm üniversite rektörlerine gönderdigi çerçeve taslagi ögrenci konseylerine de gönderecegini dile getiren Teziç, "Ögrencileri dislamak isabetsiz olur. Sert ve coskulular, onlara sabir göstermemiz lazim" diye konustu.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber