Emniyet Müdürü, Kaymakam'ın görüşmelerini dinlemiş

Trabzon'un Arsin ilçesi kaymakamı ilçe emniyet müdürü ile telefon görüşmelerinin dinlendiğini öğrenince suç duyurusu yaptı. Telekulak skandalının arkasından Trabzon Emniyet Müdürü'nün talimatı çıktı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 14 Temmuz 2013 08:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖZGÜR ÖZDEMİR

Trabzon'un Arsin ilçesi Kaymakamı Salih Altun, ilçe emniyet müdürüyle yaptığı görüşmenin dinlendiğini öğrenince ilçe emniyet müdürlüğüne baskın yaptı. Kaymakam, görüşmelerin kayıt altına alındığını tespit edince suç duyurusunda bulundu. Hem valilik, hem de savcılık tarafından açılan soruşturmada yeni bir olay ortaya çıktı. Trabzon Emniyet Müdürü Ertan Yavaş'ın talimatı üzerine, 2 yıldır il genelindeki bütün ilçe emniyet müdürlükleri, karakollar, birim müdürleri ve emniyet müdür yardımcılarının makam telefonlarının özel bir cihaz yerleştirilerek, görüşmelerin kayıt edildiği belirlendi.

MARANGOZ DİNLEDİ

Arsin Kaymakamı Salih Altun, İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Cörüt'e 17 Mayıs 2013'de bir yazı gönderdi. Bu yazıda, belediye encümeninin aldığı karar doğrultusunda 167'inci Sokak ile Şehit Asteğmen Halil Albayrak caddesine araç park edilmemesini, gerekirse devriye gönderilmesini, emri uygulama konusunda kayıtsızlık gösteren polis, amir ve memur hakkında yasal işlem başlatılacağını belirtti. Müdür ise aynı gün yazıya, "Arsin Belediyesi'nin encümen kararı, kaymakamlığınızın isteği doğrultusunda incelendiğinde bu yerlerle ilgili park yasağı ve durak yerlerinin vatandaşa ilan edilmediği ve levhaları konulmadığı görülmüştür" yanıtı verdi. Kaymakam Altun, müdürü bu kez telefonla arayarak, verdiği emrin aynen yerine getirmesi gerektiğini belirterek, kendisiyle tartıştı. Bu tartışmalı konuşmadan birkaç gün sonra bir vatandaş, kaymakama, emniyet müdürü ile yaptığı görüşmenin kaydının, ilçede bir marangoza dinlettirildiğini söyledi. Bunun üzerine Altun, ilçe emniyet müdürlüğüne baskın düzenleyerek Trabzon Emniyet Müdürlüğü ile yapılan bütün yazışmaları istedi. Bunları tek tek inceleyen Altun, kayıt altına alınan telefon dinlemelerinin bir tutanakla düzenli olarak Emniyet Müdürlüğü'ne gönderildiğini belirledi. Kaymakam Altun, hem Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'na hem de Trabzon Valiliği'ne görüşmelerini yasa dışı bir şekilde kayıt altına alan, bunu üçüncü kişilere dinleten sorumlular hakkında işlem yapılması için suç duyurusunda bulundu. Valilik ve savcılık olayla ilgili soruşturma başlatırken, yeni bir olay ortaya çıktı. Trabzon Emniyet Müdürü Ertan Yavaş'ın 2 yıl önce verdiği talimatla, il genelindeki bütün ilçe emniyet müdürlükleri, karakollar, birim müdürleri ve emniyet müdür yardımcılarının telefonlarının özel bir cihaz yerleştirilerek, görüşmelerinin kaydedildiği belirlendi. Trabzon Emniyet Müdürlüğü, soruşturmanın başlatılması üzerine kayda aldığı telefonlara, "Görüşmeleriniz kaydedilmektedir" anonsu koydurdu. Kaymakam Altun'un suç duyurusunda "İletişimin denetlenmesinde tek yetkili, yargıdır. Emrimiz altındaki bir kurumun bu şekilde yetkili mercilerin izni olmaksızın iletişimi denetlemesi ve kendi amirlerini arayan herkesin sesini kaydetmesi hukukla bağdaşmaz. Emniyet müdürü benim hakkımda idari ve adli soruşturma yürüttüğünü söyleyerek bu kayıtların çözümünü istemiştir. Benimle görüşmesini odasındaki mobilyaları yapan marangoza dinletmiştir." ifadeleri yer aldı.

"KAYITLARI SİLİYORUZ"

Trabzon Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, "Ortada şu anda çift yönlü devam eden bir soruşturma var. Bizim uygulamamızda bir aksaklık varsa, düzeltilir. Biz burada dinleme değil, kayıt yapıyoruz. Bu kayıtları da belli bir süre sonra siliyoruz. Eğer soruşturma sonucunda bir kusur bulunur ise gereğini elbette yaparız. Fakat biz yasa dışı bir şey yapmıyoruz" dedi.

BARO: BU SUÇTUR

Trabzon Baro Başkanı Mehmet Şentürk ise, "Siz neyi, nasıl kayıt ediyorsunuz? İhbar mı var? Bir suç şüphesi mi var? Bunun için savcılık kararı bile yetmez, mahkeme kararı gerekiyor. Bu var mı? Yok. Bu aleni suçtur" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber