YAŞ'ta geri sayım başladı

Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) toplantıları 1-4 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, görevini iki yıl daha sürdürecek.

Haber Giriş : 19 Temmuz 2013 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YAŞ'ta geri sayım başladı

Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, iki yıl görev sürelerini tamamladığı için emekli olacak. Öte yandan Erten, orgenerallikte 4 yıllık görev süresini henüz tamamlamadı. Erten ya kendi isteğiyle emekli olacak ya da bir yıl görev süresi uzatılacak. Üçüncü formül ise Erten'in pasif bir göreve atanması. Erten'in halefi olarak en güçlü aday ise Korgeneral Abidin Ünal. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı koltuğuna, Donanma Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu'nun oramiral rütbesine terfi ederek oturması bekleniyor. Teamüllere göre Kara Kuvvetleri Komutanlığı için en güçlü aday Jandarma Genel Komutanı Org. Bekir Kalyoncu. Bu göreve atanmasının ardından Kalyoncu'nun iki yıl sonra genelkurmay başkanı olması ve 2015-2017 arasında bu koltukta oturması bekleniyor. Şu an genelkurmay 2. başkanı olan Org. Hulusi Akar'ın ise Kalyoncu'dan sonra genelkurmay başkanı olması öngörülüyor. Bu yüzden Akar, Jandarma için en güçlü aday. Bütün bu hesaplar askerî teamüller yürürse gerçekleşiyor. Siyasi irade isterse, başka isimlerin de önü açılabiliyor. Öte yandan YAŞ'ta terfi listesine Ergenekon, Balyoz, 28 Şubat ve askerî casusluk gibi davalardan 15'i tutuklu 7'si tutuksuz yargılanan 22 general ve amiral girecek. Özellikle tutuklu yargılanan generallerin emekli edilmesi bekleniyor.

Bu yılki YAŞ'ın terfi listesinde ilginç isimler de bulunuyor. Uludere'de “vur emrini veren komutan” olarak bilinen Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu'nun görev süresi geçen YAŞ'ta bir yıl uzatılmıştı. Kuğu, bu yıl tümgeneral rütbesi takmayı bekliyor. Silvan'da 13 askerin şehit düştüğü PKK saldırısıyla ilgili tanık sıfatıyla ifade veren Tuğg. Ünal Karaosmanoğlu da rütbe bekliyor. Suriye tarafından düşürülen F-4'ün pilotların görev yaptığı Malatya Erhaç üssünün komutanı Tuğgeneral Mustafa Avcı da geçen yıl uzatma almıştı. Bu YAŞ'ta rütbe bekleyen isimler arasında. Öte yandan Ergenekon davasının tutuklu sanığı Org. Nusret Taşdeler ve Balyoz hükümlüsü Org. Bilgin Balanlı da orgenerallikte 4 yıllık sürelerini tamamladı. Her iki ismin de emekli edileceği belirtiliyor.(ZAMAN)


Özel görevde kalacak komutanları değişecek

Ağustos başında yapılacak Yüksek Asreki Şura toplantısında Hayri Kıvrıkoğlu'nun emekliye ayrılması nedeniyle boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu'nun getirilmesi bekleniyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 1-4 Ağustos tarihlerinde yapılacak Yüksek Askeri Şura toplantısında, TSK'nın 2013-2014 yılı komuta kademesi şekillenecek. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in koltuğunu koruyacağı YAŞ toplantısında, tüm kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı ise değişecek.

Başbakan Erdoğan başkanlığında 1-4 Ağustos tarihlerinde yapılacak YAŞ, TSK'nın 2013-2014 komuta kademesini belirleyecek. Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın katılacağı toplantıya, asker kanadından da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, EDOK Komutanı Orgeneral Servet Yörük, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş ve 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi katılacak. Ergenekon tutuklusu Orgeneral Nusret Taşdeler ile Balyoz tutuklusu Orgeneral Bilgin Balanlı ise YAŞ üyesi olmalarına karşın tutuklu olmaları nedeniyle toplantıya katılamayacak.

Orgeneral Özel, Genelkurmay Başkanlığı görevine bu yıl da devam edecek. Özel'in Ağustos 2015'e kadar bu koltukta kalması bekleniyor.

Kıvrıkoğlu gidecek

Toplantıda Orgeneral Kıvrıkoğlu 2 yıllık görev süresi dolduğu için emekliye ayrılacak. Kıvrıkoğlu'ndan boşalan koltuğa en kıdemli kara sınıfı komutan olan Orgeneral Kalyoncu'nun getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Oramiral Bilgel'in de iki yıllık görev süresi dolduğundan emekliye ayrılarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nı devretmesi bekleniyor. TSK teamüllerine göre bugüne kadar uygulanmayan, ancak TSK Personel Kanunu'nda yer alan bir hükmün ilk kez uygulanarak, yaş haddi henüz tamamlanmış Bilgel'in görev süresinin 1 yıl uzatılabileceği formülünün devreye sokulabileceği belirtiliyor. Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner'in ocak ayındaki ani emekliliği nedeniyle böyle bir formülün uygulanabileceği ileri sürülüyor.

Bilgel emekli edilerek yerine bu yıl oramiralliğe getirilecek Donanma Komutanvekili Koramiral Recep Bülent Bostanoğlu'nun Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak atanması da bekleniyor. Bostanoğlu'nun kuvvet komutanlığına getirilmesi durumunda, Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele'nin de Donanma Komutanlığı'na vekâlet etmesi öngörülüyor.

Jandarma bilmecesi

Kalyoncu'nun Kara Kuvvetleri Komutanı olmasıyla boşalan Jandarma Genel Komutanlığı için ise 3 komutanın adı geçiyor. Orgeneral Yörük, Orgeneral Ataman ve Orgeneral Akar'dan birinin bu koltuğa oturması bekleniyor. 2017'de Genelkurmay Başkanı olması beklenen Orgeneral Akar'ın Jandarma Genel Komutanlığı'na getirilerek MGK üyesi yapılması formülünün daha ağır bastığı ifade ediliyor.

Öte yandan halen 28 Şubat davası kapsamında şüpheli konumda bulunan Orgeneral Ataman hakkında dava açılabilme olasılığı, Ataman'ın Jandarma Genel Komutanı yapılması olasılığını düşürüyor.

Hava da değişiyor

Orgeneral Erten, 2 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle emekliye ayrılacak. Bu durumda Erten'den boşalacak Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bu yıl orgeneralliğe terfi edilecek 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abidin Ünal'ın getirilmesi bekleniyor.(MİLLİYET)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber