KEY Hesaplarının ödenmesi projesi hayata geçiyor

Haber Giriş : 07 Şubat 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, yılan hikayesine dönen Konut Edindirme Yardımları'nın (KEY) ödenmesi projesini hayata geçiriyor. Hazine Müsteşarlığı'nda, geçen hafta KEY hesaplarının ödenmesi konusunda 'gizli' bir toplantı yapıldı. Devlet Bakanı Ali Babacan'ın başkanlığında yapılan toplantıya, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve diğer ilgili kurumların temsilcileri katıldı. Toplantıda, KEY hesaplarının ödenmesiyle ilgili çalışmalar masaya yatırıldı.

BU YIL ÖDENECEK

Hazine'de yapılan toplantıda Emekli Sandığı ve Bağ-Kur Genel Müdürlüğü'nün hak sahipleriyle ilgili çalışmaları tamamladığı ancak SSK kayıtlarının bilgisayar ortamına geçirilmediği tespit edildi.Bunun üzerine, SSK'lı hak sahiplerinin belirlenmesi için SSK'nın bir çalışma yapması ve bunu da bilgisayar ortamına aktarılması kararlaştırıldı.SSK'nın hak sahipleriyle ilgili çalışmasını tamamlamasının ardından, ödeme planı hazırlanacak. KEY kesintileri hak sahiplerine nakit olarak ödenecek.

NEMALAR HESAPLANMADI

Toplantıda SSK yetkilileri, KEY hesaplarıyla ilgili kayıtların kendilerinde bulunduğunu ancak, bu hak sahiplerinin alacakları nemaların hesaplanmadığını söylediler. SSK temsilcileri, KEY hesaplarında hak sahibi olarak kendilerinde yaklaşık 3 milyon kişinin kaydı bulunduğunu açıkladılar. Bunun üzerine, SSK'ya kayıtlarla ilgili çalışmasını bir an önce tamamlaması talimatı verildi. SSK'nın çalışmasını tamamlamasının ardından çıkan rakama göre, bir ödeme planı çıkarılacak ve KEY hesapları 2006 yılı içinde ödenecek.

Kesinti 1987'de başladı

Memur, işçi ve emekliler için 1987'de uygulanmaya başlanan ve 1996 yılında ödemeleri durdurulan KEY hesapları için kesinti 1999 yılına kadar devam etti. Çalışanlar ya da emekliler adına bu hesapta biriken miktarın önce hisse senedi olarak ödenmesi düşünüldü. 2000 ve 2001 yıllarında yasal düzenleme yapıldı ve gerekli tebliğler hazırlandı, ancak ödeme bir türlü gerçekleştirilemedi. Yaklaşık 6 milyon kişiyi ilgilendiren ve 'nakit' yapılacak ödemenin getireceği yük 395 milyar lira olarak hesaplanıyor.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber