İlahiyat fakülteleri kontenjanları boş

Haber Giriş : 07 Şubat 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK'ün, ilahiyat fakülteleri kontenjanlarını azaltması sebebiyle Din dersi öğretmeni açığı ortaya çıktı. YÖK, öğrenci alınmasına izin vermediği gibi, kontenjanlarını da azalttı.

YÖK, İlahiyat Fakültelerine yönelik hasmane tutumunu üç İlahiyat Fakültesi'ne öğrenci alınmasını yasaklayarak gösteriyor. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne kurulduğu 1997 yılından beri öğrenci alınmasına izin verilmiyor. YÖK, Malatya İnönü Üniversitesi'ne bağlı Darande İlahiyat Fakültesi'ne öğrenci alınmasına bugüne kadar izin vermedi.

AŞKIN'IN İLAHİYAT DÜŞMANLIĞI

Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, kendi üniversitesine bağlı İlahiyat Fakültesi'ne de öğrenci alınmasına izin vermiyor. Van 100. Yıl Üniversitesi'ne 2001 yılına kadar öğrenci alınmasına izin verdi. Ancak 2001 yılından itibaren Van 100. Yıl Üniversitesi'ne öğrenci alınması yasaklandı. 100. Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne öğrenci alınmasına yönelik taleplerinin Aşkın tarafından YÖK'e gönderilmediği iddia ediliyor.

KONTENJANLAR DÜŞÜRÜLDÜ

Türkiye'deki 20 İlahiyat Fakültesi'nin kontenjanları ise kademeli olarak düşürüldü. 1997 yılında İlahiyat Fakültelerine toplam 3600 öğrenci alınırken bu sayısı geçen yıl 1100'e kadar azaltıldı. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne 1997 yılında 360 öğrenci alınırken, geçtiğimiz yıl ise sadece 120 öğrenci alınmasına izin verildi.

ÖĞRETMENLİK ENGELLİ

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 13 Bin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni açığının bulunmasına rağmen İlahiyat Fakültelerinin kontenjanları düşürülüyor. İlahiyat Fakülteleri'nden mezun olan öğrencilerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak atanması uygulamasına son verildi. İlahiyat programının bitirenlerin öğretmen olarak atanması için ise Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi bünyesinde üç yarı yıllık tezsiz yüksek lisans öğretimi gördükten sonra öğretmen olarak atanabiliyorlar.

İMAM-HATİPLERİN ÖNÜ KESİLİYOR

YÖK İlahiyat Fakültesi kontenjanlarını azaltarak imam-hatip liselerinin önünü kesiyor. Katsayı adaletsizliği nedeniyle imam-hatip lisesi mezunları sadece İlahiyat Fakülteleri'ne kayıt olabiliyor. İmam-Hatip liselerinden geçen yıl 50 bine yakın öğrenci mezun olurken, İlahiyat Fakülteleri'ne ise sadece 1100'ü gidebildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber