TÜFE'de kullanılan sağlık hizmet fiyatlarının yanlış olduğu iddiası

TÜİK: "TÜFE'nin hesaplanması için derlenen ve açıklanan madde fiyatlarında herhangi bir maddi hata ya da yanlışlık bulunmamaktadır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Temmuz 2013 17:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
TÜFE'de kullanılan sağlık hizmet fiyatlarının yanlış olduğu iddiası

Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK), TÜFE'de kullanılan sağlık hizmet fiyatlarının yanlış olduğu iddiaları ile ilgili, TÜFE'nin hesaplanması için derlenen ve açıklanan madde fiyatlarında herhangi bir maddi hata ya da yanlışlık bulunmadığı bildirildi.

TÜİK'ten yapılan yazılı açıklamada, kurumun her yıl Aralık ayında endeks sepetini ve ağırlıklarını güncelleyerek zincirleme bir yapıda TÜFE hesaplamalarını yaptığı hatırlatıldı.

Bu yıla ilişkin TÜFE hesaplamaları yapılırken 437 madde ve bin 83 madde çeşidinin endeks sepetinde yer aldığı, ülke genelinde işyerlerinden ve pazarlardan derlenen yaklaşık 375 bin fiyatın kullanıldığı belirtildi.

Son zamanlarda kamuoyunda TÜFE'de kullanılan sağlık hizmet fiyatlarının yanlış olduğuna ilişkin "yanıltıcı" haberlerin bulunduğu ifade edilen açıklamada, kurumun web sitesinde yayımlanan madde fiyatları, madde çeşidinin kendi sınıflamaları içerisinde ağırlıklandırılması ile hesaplandığı kaydedildi.

- "Devlete ait sağlık hizmetleri sepette yok"

Söz konusu fiyatların her yıl sepette yer alan ürün çeşidine ve ağırlıklarına göre değiştiği bilgisine yer verilen açıklamada, "Sağlık ana grubunda devlete ait hizmetler, 2013 yılında endeks sepetine dahil edilmemiş, sadece özel sektörün sağlık hizmetleri endeks sepetinde kapsanmıştır. Dolayısıyla, madde çeşitleri ve ağırlık yapıları farklı olduğu için, 'Madde Sepeti Ortalama Fiyatlar' tablosunda yer alan madde fiyatlarının yıllık olarak karşılaştırılması kıyaslanabilir değildir" ifadesi kullanıldı.

Sadece özel sektörün kapsandığı 2012 aralık ayı madde fiyatlarının, 2013 yılı zincirleme yapısının kurulması için kullanıldığı belirtilen açıklamada, "Bu çerçevede, TÜFE hesaplanması için derlenen ve açıklanan madde fiyatlarında herhangi bir maddi hata ya da yanlışlık bulunmadığına" işaret edildi.

Madde fiyatları üzerinden yıllık değişimler hesaplanarak yapılacak yorumların, zincirleme endeks yapısı gereği anlamlı sonuçlar üretmeyeceği kaydedilen açıklamada, bu tür değişimlere ilişkin yorumların endeksler üzerinden yapılmasının daha sağlıklı, tutarlı ve doğru olacağı vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber