Yaylada iftar tüfeği

Muş ile Diyarbakır'ın Kulp İlçesi arasında kalan Kozma Dağı eteklerine yaklaşık 200 çadır kurarak yerleşen yaylacılar, oruçlarını iftar topu yerine ağanın ateşlediği tüfekle açıyor.'Çözüm süreci' ile birlikte dağların ve ovaların şenlendiğini söyleyen Batkan Aşireti'nin ağalarından Naim Çelik, "Kozma Dağı'nda geniş bir alana yerleştiğimiz için av tüfeğiyle üç el ateş ederek iftar saatinin geldiğini haber veriyorum" dedi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 22 Temmuz 2013 12:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yaylada iftar tüfeği

İlkbaharla birlikte Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nden yaklaşık 2 bin yaylacı, hayvanları ile birlikte deniz seviyesinden 2030 metre yükseklikteki Kozma Dağı'nın Şenyayla bölgesine gelerek yerleşti. Kıl çadırlarda yaşamlarını sürdüren yaylacılar, binlerce koyunu sağarak elde ettikleri sütün bir bölümünü mandıracılara satarken, geri kalanı ile yağ ve peynir yapıyor. Doğup büyüdükleri topraklardan uzakta yaylalarda yaşayan göçerler, kendilerini yazın çalışıp kışın da topladıklarını yiyen karıncalara benzetiyor.

Ramazan ayı nedeniyle iftara 1-2 saat kala kurdukları taş ocaklarında tencerelerini kaynatan kadınların yaptığı yemeklerin kokusu yaylayı sarıyor. İftarda mutlaka etli bir yemek yaptıklarını belirten kadınlar, buzdolabı olarak buz gibi suların çıktığı kaynakları kullandıklarını söyledi.

Aşireti ile birlikte çıktığı yaylada 'çözüm süreci' nedeniyle huzurlu bir yaşam sürdüklerini söyleyen Batkan Aşireti'nin ağalarından Naim Çelik, bu durumdan çok mutlu olduklarını söyledi. Süreçle birlikte yaylaya çıkanların sayısında yüzde 200'e yakın bir artış olduğunu ifade eden Naim Çelik, "Barışı çok sevdik. Uzun bir süredir bu kadar mutlu olmamıştık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Aşiretimle birlikte Kozma Dağı'na geldik. Nüfusumuz kalabalık olduğu için yaklaşık 200 çadır kurduk ve geniş bir alan oluşturduk. Çoğumuz orucunu tutuyor. İftar vaktini tıpkı top atılır gibi tüfekle üç el ateş ederek bildiriyorum" diye konuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber