Türk mühendis ve işçileri tarafından yapılan koster suya indirildi

Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesinde kurulu İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım AŞ'de görev yapan Türk mühendis ve işçiler tarafından yapılan "Türkyıldızı-1" adlı koster, suya indirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Temmuz 2013 22:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk mühendis ve işçileri tarafından yapılan koster suya indirildi

İÇDAŞ Türk deniz ticaret koster filosunun yenilenmesi doğrultusunda geliştirdiği, Türkyıldızı Projesi'ne ilk kosteri kazandırıp, suya indirdi. Tamamen Türk mühendis ile işçilerinin eseri olan ve "Türkyıldızı-1" adı verilen koster, proje çizimi dahil 250 günde Biga'daki İÇDAŞ Tersanesinde yapıldı.

Proje başlangıcında 7 milyon 500 bin dolara mal olması beklenen koster, 5 milyon 500 bin liraya tamamlandı. Türkyıldızı Projesi için 4 koster daha yapacak olan İÇDAŞ, Türkyıldızı-1'i kendi taşımacılık faaliyetlerinde kullanacak.

Türkyıldızı-1, 83,30 metre boyunda, 15,80 metre genişlikte ve 7,65 metre yüksekliğinde oluşturuldu. Düşük işletme giderlerinin yanında, ileri mühendislik analizleriyle dizayn edilen koster eş değerlerine göre 150-200 ton daha az çelik malzeme kullanılarak 1000 tonla tamamlandı. Kosterde balast suyu arıtma sistemi kullanılarak denizlerin temizliği için titizlik gösterildi. Koster, egzost salınımı daha düşük ve az kirletici olarak dizayn ve inşa edildi.

İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, Türk koster filosunun hayli yaşlı olduğunu belirterek, "Yakın sahil yük taşımacılığında kullanılan kosterlerimizin gençleştirilmesi gerekiyor. İÇDAŞ olarak Türkyıldızı projesine ilk kosteri kazandıracağımız için gururluyuz. Geçmişte Türk armatörleri koster inşasıyla gemicilik alanında önemli kazanımlar elde etmişlerdi. 2013 yılının ortasında dünyada deniz ticaretinin canlanacağı öngörülüyor. Koster taşımacılığında Karadeniz ve Akdeniz kıyılarındaki ülkelerle rekabet edebilmek için filomuzun yenilenmesi şart" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber