Bitlis jeotermal enerjiyle ısınacak

Valiliğinin geliştirdiği projeyle, Nemrut Dağı'ndaki krater göllerinin bulunduğu alandan elde edilecek jeotermal enerjiyle, kent merkezi ve bağlı 2 ilçenin ısınma sorunu çözülüyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Temmuz 2013 20:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Jeotermal enerji için çalışma yürütecek Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak ve İzlanda'da faaliyet gösteren Rarik-Turkison Genel Müdürü Bahadır Erdoğan, Vali Veysel Yurdakul'u makamında ziyaret etti.

Kabulde konuşan Yurdakul, kentte yenilenebilir enerjiyle ilgili çalışmalarının devam ettiğini, Nemrut Dağı eteklerinde yürütülecek çalışmayla elde edilecek jeotermal enerjinin, ulusal ve yerel ekonomiye katkı sağlayacağına inandığını söyledi.

Projede ısınma, enerji, sera alanları ve termal oteller, jeotermal yatırımların yer aldığını ifade eden Yurdakul, şöyle dedi:

"İzlanda firması ve yerli firma temsilcileri ilimize geldi. 1 veya 2 gün içinde bu görüşmelerimiz netleşecek. Nemrut'tan elde edilen jeotermal enerjinin, ulusal ve yerel ekonomiye katkı sağlayacağına inanıyorum. İlk etapta bölgede fizibilite çalışmaları yapılacak. Bu fizibilite çalışmaları, kuyularla olacak. Sıcak suya erişildikten sonra çalışmalara başlanacak. Jeotermal enerjiyle Bitlis merkez, Rahva bölgesi, Güroymak ve Tatvan ilçelerimizin ısınmasını sağlamayı planlıyoruz."

Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak ise bu bölgede ilk defa böyle bir yatırım yapmayı planladıklarını belirterek, jeotermal anlamda Türkiye'nin en büyük 80 megavatlık santralini önümüzdeki günlerde Denizli'de açacaklarını bildirdi.

2023 yılına kadar Türkiye'de 600 megavatlık bir jeotermal enerji hedeflendiğini belirten Ak, şöyle devam etti:

"Jeotermal enerji, Türkiye için çok önemli. Biz de buna ağırlık veriyoruz. 2023 yılına kadar Türkiye'de 600 megavatlık bir jeotermal enerji hedefleniyor. Zorlu Enerji olarak, bunun yarısını mevcut projelerimizde hedeflemiş durumdayız. Eğer Nemrut bölgesi de olumlu sonuç verirse, ilave kapasitelerde bunu artırmaya çalışacağız. Bu proje gerçekleşirse bölge içinde büyük önem taşıyacak. Öncelikli olarak bölgenin ısınma ve elektrik ihtiyacını karşılamayı düşünüyoruz. Bu alanda değişik firmaların da yatırımları olacağını ve bunlar devreye gireceğine inanıyorum. Türkiyenin değişik yerlerinde bizim 80, 50 ve 15 megavatlık tesislerimiz devreye girdi. Türkiye'de 600 megavatlık hedefin üzerine çıkacağına inanıyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber